Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accident mortal spre Valu lui Traian! Șoferul, condamnat cu suspendare. Decedatul, vinovat 30% (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

29 Jul, 2023 16:38 3526 Marime text
  • Șoferul găsit vinovat de producerea tragediei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, pedeapsă considerată de judecători ca „suficientă“.
  • Judecătorii au reținut o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea accidentului!
  • În motivarea deciziei, magistrații arată, printre altele, că „victima a ales să se urce împreună cu inculpatul în autoturism, deși cunoștea faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice și poate produce în acest sens un accident de circulație prin care să-i fie pusă viața în primejdie, socotind, aparent fără temei, faptul că acest rezultat nu se va produce“.

Autorul unui grav accident rutier, soldat cu decesul unui tânăr, a fost condamnat de Judecătoria Constanța, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


Tragedia rutieră a avut loc în dimineața zilei de 13 iunie 2023, pe bulevardul I.C. Brătianu, din municipiul Constanța, spre localitatea Valu lui Traian, județul Constanța. Potrivit anchetatorilor, victima (fratele șoferului) era pasager pe scaunul dreapta faţă din automobil.

Foarte important, judecătorii au reținut o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea accidentului! În motivarea deciziei, magistrații arată, printre altele, că „victima a ales să se urce împreună cu inculpatul în autoturism, deși cunoștea faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice și poate produce în acest sens un accident de circulație prin care să-i fie pusă viața în primejdie, socotind, aparent fără temei, faptul că acest rezultat nu se va produce“.


Așa cum arătam și mai sus, inculpatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, pedeapsă considerată de judecători ca „suficientă“!


Detaliat!

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, inculpatul a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.


În actul de sesizare a instanței, în esență, s-a reţinut, potrivit anchetatorilor, că la data de 13.06.2022, în jurul orelor 08:22, inculpatul, fiind sub influența băuturilor alcoolice (alcoolemie de 2.43 g/l alcool pur în sânge pentru prima probă recoltată la ora 09:30 și 2.23 g/l alcool pur în sânge pentru a doua probă recoltată la ora 10:30), a condus autoturismul marca Volkswagen Golf, pe raza municipiului Constanța, iar la intersecția tip sens giratoriu din dreptul benzinăriei Lukoil, spre localitatea Valu lui Traian, nu a adaptat viteza la condițiile de drum și a provocat un accident rutier soldat cu decesul la fața locului a unei persoane.



Victima (fratele șoferului) era pasager pe scaunul dreapta faţă din automobil.


În fața magistraților, inculpatul a declarat că recunoaște faptele reținute în actul de sesizare, urmând procedura recunoașterii învinuirii.


De asemenea, inculpatul a menționat că în cazul în care va fi găsit vinovat, este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.


Înregistrări video din benzinăria Lukoil Constanţa

În cadrul activităţii de cercetare au fost solicitate şi ridicate înregistrări video ale camerelor de supraveghere din incinta benzinării Lukoil Constanţa, constatându-se faptul că, după producerea accidentului rutier, de la volanul autoturismului marca VW Golf a coborât o persoană de sex masculin, îmbrăcată cu un tricou de culoare alb, care a încercat să fugă prin incinta societăţii.



La scurt timp, se observă că la faţa locului apare un echipaj de poliţie, care a reuşit imobilizarea bărbatului.
 

Polițist audiat în calitate de martor

În cauză a fost audiat în calitate de martor un polițist care a declarat faptul că în cursul aceleiași zile, în jurul orei 08:15, în timp ce îşi desfăşura serviciul de patrulare împreună cu colegul său, pe bd. I.C. Brătianu, a observat un autoturism marca VW Golf care se deplasa (...) chiar şi pe contrasens.


Având în vedere cele constatate, lucrătorul de poliţie a pornit în urmărirea vehiculului în cauză, folosind semnalele acustice şi luminoase, însă datorită vitezei mari, acesta s-a depărtat de echipajul de poliţie.


Martorul a meţionat că a continuat deplasarea pe bd. I.C. Brătianu, observând faptul că, la intersecţia tip sens giratoriu din dreptul benzinăriei Lukoil, autoturismul marca VW se afla răsturnat în afara părţii carosabile, pe spaţiul verde al benzinăriei.


După ce s-a apropiat de locul accidentului rutier, a observat că de la volanul vehiculului în cauză a coborât un bărbat îmbrăcat cu un tricou alb, care la vederea echipajului de poliţie a început să fugă spre interiorul societăţii petroliere.


Potrivit declaraţiei martorului, colegul său a procedat la urmărirea conducătorului auto, fiind imobilizat în benzinărie.


Ulterior, echipajul de poliţie s-a îndreptat către locul accidentului rutier împreună cu conducătorul auto, însă acesta a început să fugă, fiind imobilizat din nou de către echipajul de poliţie.
 

Expertiză tehnică auto

Pentru lămurirea circumstanţelor ce ţin de dinamica producerii accidentului, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto (f.110-120 d.u.p.), iar din concluziile expertului desemnat a rezultat că locul producerii accidentului a fost situat pe bd. I.C. Brătianu, în intersecția cu sens giratoriu din dreptul stației de combustibili Lukoil, când autoturismul VW Golf a lovit succesiv un alt autoturism (Audi), după aceea zidul construcției din centrul sensului giratoriu, bordura din dreapta, totemul aflat în stație și un stâlp metalic.
 

Viteza estimă - circa 100-105 km/h

Viteza de deplasare a autoturismului VW Golf, în premomentul pătrunderii în sensul giratoriu, nu poate fi calculată cu precizie pe cale analitică, dar se poate estima că această viteză era de circa 100-105 km/h.


Expertul a arătat că starea de pericol a fost declanșată de către conducătorul autoturismului VW Golf, care conducea sub influența băuturilor alcoolice și nu a redus viteza la apropierea de sensul giratoriu, lovind ușor autoturismul Audi, aflat pe banda a doua și pierzând controlul autoturismului.


Accidentul a fost cauzat, se mai arată în expertiză, de către conducătorul autoturismului VW Golf, care conducea sub influența băuturilor alcoolice și care nu a redus viteza la intrarea în intersecția cu sens giratoriu.


Expertul a mai arătat că șoferul autoturismului VW Golf putea evita accidentul dacă nu ar fi condus în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, dacă era atent la trafic și dacă ar fi redus viteza în momentul în care s-a apropiat de sensul giratoriu, până la limita impusă de indicatoare și marcaje.
 

Victima, culpă concurentă în procent de 30%

Firma de asigurări (parte responsabilă civilmente în dosar) a făcut o serie de susțineri cu privire la reținerea unei culpe concurente victimei, deoarece aceasta ar fi acceptat pericolul producerii accidentului prin faptul că s-a urcat în autoturism împreună cu inculpatul, iar instanța le-a apreciat ca fiind întemeiate.


Din aceste susțineri a reieșit, potrivit motivării Judecătoriei, că „victima a ales să se urce împreună cu inculpatul în autoturism, deși cunoștea faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice și poate produce în acest sens un accident de circulație prin care să-i fie pusă viața în primejdie, socotind, aparent fără temei, faptul că acest rezultat nu se va produce“.
 

Contribuția redusă a victimei este departe de a înlătura vinovăția inculpatului“

„Se va reține deci o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea rezultatului, deoarece acesta, conform art. 1371 C.Civ. ar fi putut să evite producerea prejudiciului. Contribuția redusă a victimei este departe de a înlătura vinovăția inculpatului, cauza principală, determinantă și directă a accidentului fiind conducerea autovehiculului sub influența alcoolului și cu o viteză excesivă, ce a condus la producerea unui accident de circulație“, conform motivării.


Grad de pericol social ridicat


Instanța apreciază că faptele săvârșite de inculpat prezintă un grad de pericol social ridicat, având în vedere importanța valorilor sociale lezate și circumstanțele în care acestea au avut loc.


„Astfel, inculpatul nu a acordat niciun interes interdicției legale de a conduce autovehicule pe drumurile publice după ce a consumat alcool, s-a deplasat cu o viteză de aproximativ 100 km/h (potrivit raportului de expertiză tehnică), iar la o intersecția de tip giratoriu a provocat un accident rutier soldat cu decesul fratelui său, care se afla pe scaunul pasagerului din față. Fapta a fost săvârșită la ora 08:22, când traficul rutier era crescut, iar înainte de a pătrunde în intersecție inculpatul a intrat în coliziune ușoară și cu un alt autoturism“,


Condamnare

În raport de recunoașterea faptelor, inculpatul a fost condamnat la doi ani și șase luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și la un an și șase luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


Instanța a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 6 luni închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă stabilită), în final pedeapsa rezultantă fiind de 3 ani închisoare.
 

Inculpatul, o persoană integrată în societate

În ceea ce privește modalitatea de executare, instanța a avut în vedere atitudinea inculpatului pe parcursul procesului penal, vârsta acestuia, faptul că este o persoană integrată în societate, cât și faptul că decesul propriului frate ca urmare a acțiunilor sale a creat în mod indubitabil o traumă la nivel psihic care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă suficient de puternic încât pe viitor acesta să se abțină de la acțiuni contrare normelor edictate în favoarea societății.
 

Suficientă

Instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.


Drept urmare, Judecătoria Constanța a dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.


Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.


Sursa: portal instante de judecată și rejust.ro


Urmărește ZIUA de Constanța!
/cautare.html?cuvinte=ucidere


Video


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Accident mortal pe strada Babadag, din Tulcea! Începe procesul

VIDEO
Judecătorii motivează tragedia de la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați pentru ucidere din culpă!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii