Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:28 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii DSP Tulcea rămân fără sporuri. A fost sesizată Curtea Constituţională pe Legea salarizării din fonduri publice

ro

06 Dec, 2019 00:00 2753 Marime text

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea care au dat instituţia în judecată pentru sporuri nu vor primi mai mulţi bani, a decis Curtea de Apel Constanţa. Hotărârea de la Constanţa este definitivă şi vine să întărească decizia luată de Tribunalul Tulcea prin care a fost respinsă în primă instanţă acţiunea specialiştilor de la DSP.


Totuşi, judecătorii constănţeni au decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate invocată în legătură cu Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
După cum arătam în ediţiile anterioare, Mirela Militaru, Emilia Georgescu, Luiza Iuliana Onea, Teodosie Ungureanu, Mariana Condrat, Ramona-Elena Gândac, Gabriela Sarchizian, Gina Platon şi Giorgiana Maria Platon sunt cei care au chemat iniţial în judecată Direcţia de Sănătate Publică Tulcea.


Angajaţi ai instituţiei pe funcţii de biolog, chimist şi psiholog, aceştia erau nemulţumiţi de faptul că li se tăiase sporul pentru complexitatea muncii. Ei au atacat în instanţă actul emis de instituţie prin care li se înlătura sporul respectiv, în procent de 15% din salariul de bază.


Tribunalul Tulcea, însă, a ajuns la concluzia că actul privind tăierea sporurilor este emis cu respectarea legii, întrucât poziţiile de biolog, chimist şi psiholog deţinute de reclamanţi se încadrează în categoriile de funcţii bugetare „sănătate şi asistenţă socială“, nu la „administraţie“.


Personalul contractual nu beneficiază de aceleaşi prevederi


Mai exact, reclamanţii argumentaseră că şi personalul contractual ar beneficia, potrivit legii, de dreptul de majorare a salariului cu 15% pentru complexitatea muncii, nu numai funcţionarii publici. Judecătorii tulceni, însă, au stabilit că legea ce li se aplică nu conţine nicio dispoziţie privind îndreptăţirea personalului contractual al Direcţiei de Sănătate Publică de a beneficia, la rândul său, de acest drept. După cum menţionam anterior, decizia Tribunalului Tulcea a fost menţinută acum de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, prin respingerea ca nefondată a apelului angajaţilor DSP formulat împotriva acestei hotărâri.


Totuşi, interesant este faptul că judecătorii constănţeni au decis să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată în legătură cu Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În această situaţie, rămâne de văzut ce decizie va lua Curtea Constituţională şi cum va influenţa aceasta soarta angajaţilor DSP Tulcea.


Citeşte şi:


Angajaţii DSP Tulcea îşi caută dreptatea în instanţa constănţeană
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii