Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:16 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române, proces pentru un teren pe care-l revendică drept plajă, în Agigea! Cazul, la Curtea de Apel

ro

19 Jun, 2024 17:00 1357 Marime text
  • Statul Român prin Ministerul Finanțelor a declarat apel împotriva deciziei inițiale a Tribunalului Constanța, care a respins acțiunea în revendicare a ANAR-ABADL.
  • Judecătorii au respins acțiunea în revendicare după ce expertiza dispusă în proces a stabilit faptul că terenul nu ar fi nici plaja litoralului românesc și nici faleză.
  • Curtea de Apel va pronunța o decizie care, ulterior, va putea fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Dosarul în care Apele Române revendică drept plajă aproape 3.000 de metri pătrați din Agigea a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța!
 
Cazul a ajuns în atenția judecătorilor de la Curte după ce Statul Român prin Ministerul Finanțelor a declarat apel împotriva deciziei inițiale a Tribunalului Constanța, care a respins acțiunea în revendicare a ANAR-ABADL.
 
Dosarul a fost înregistrat sub indicativul 343/36/2024, iar părți sunt Statul Român prin Ministerul Finanțelor reprezentat de DGRFP Galați – AJFP Constanța, în calitate de apelant reclamant și intimații Datcu Matei și Liliana și, respectiv, Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (intimat reclamant).
 
Amintim, în cauză Tribunalul a respins acțiunea în revendicare formulată de ANAR-ABADL după ce expertiza dispusă în proces a stabilit faptul că terenul vizat nu ar fi fost plaja litoralului românesc și nici faleză.
 
La Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Alina Mariana Lefter, din cadrul Secției I Civile a instanței.
 
În proces, ANAR-ABADL solicitase „restituirea imobilului teren – plaja litoralului românesc, cu suprafața de 2.800 mp situată în comuna. Agigea, (...) zona Steaua de mare, lot 21 în patrimoniul public al statului român și în administrarea reclamantei“.
 
În motivarea deciziei de respingere a acțiunii, judecătorii au arătat, printre altele, că „în desfășurarea judecăţii cererii în revendicare de faţă, cercetarea judecătorească a avut scopul stabilirii cu certitudine că bunul revendicat face parte din categoria celor încadrate de lege în proprietatea publică a statului, reclamanta având posibilitatea de a dovedi că bunul revendicat este o faleză sau plajă a mării, iar pârâţii de a proba contrariul“.
 
 „De aceea, lămurirea acestui aspect de fapt prin expertiza geomorfologică care a concluzionat că terenul revendicat «nu are nici caracteristicile plajei și nici pe cele ale falezei, sub aspect științific sau juridic», este suficientă pentru a hotărî că bunul revendicat nu este în proprietatea publică a statului, astfel că, având de comparat o situație de lipsă a titlului reclamanţilor Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ANAR – ABADL) și Statul Român contra titlul şi posesiei pârâţilor (...) aceștia din urmă au câştig de cauză în revendicare, prin respingerea acţiunii reclamanţilor“, conform hotărârii instanței.

 
Acum, însă, cazul a ajuns în atenția Curții de Apel Constanța în urma apelului declarat de Statul Român.
 
Dosarul va fi repartizat aleatoriu unui complet de judecată din cadrul Secției I Civile a Curții și se va stabili data primei înfățișări în apel.
 
Decizia pe care o va lua Curtea la finalul procesului va putea fi ulterior atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Apele Române au pierdut la Tribunalul Constanța aproape 3.000 de metri pătrați revendicați drept plajă, din Agigea! Judecătorii explică de ce (MOTIVARE)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii