Aproape 20 de ani de închisoare în dosarul drogurilor de la Tulcea. Valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro
Aproape 20 de ani de închisoare în dosarul drogurilor de la Tulcea. Valoare de piață de aproximativ 300 de
14 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2563
Marime text
- DIICOT arată că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și, drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.
Judecătorii de la Tribunalul Tulcea au anunțat ieri primele condamnări în dosarul celor doi cetățeni sârbi cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc (1.040 kg de cocaină, de puritate 90%, cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro).
Inculpații, K.T. și CN, au fost condamnați la o pedeapsă de câte nouă ani de închisoare.
Magistrații au dedus din pedeapsă perioada reţinerii şi arestării preventive de la 24 martie 2019 şi până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
Totodată, judecătorii au dispus confiscarea, prin echivalent, de la inculpatul K.T., a sumei de 18.000 euro, reprezentând contravaloarea unui autotractor marca Renault, înmatriculat în Serbia.
Confiscări
În continuare, Tribunalul a dispus confiscarea, prin echivalent, de la inculpatul C.N. a sumei de 12.000 euro, reprezentând contravaloarea unui autotractor marca Renault, înmatriculat în Serbia.
„Dispune confiscarea cantității de 994,58 grame de cocaină, rămasă în urma analizelor de laborator și după reținerea contraprobelor“, potrivit minutei judecătorești.
Decizia Tribunalului Tulcea va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Date din anchetă – pachetul pierdut
Potrivit DIICOT, „în seara zilei de 20.03.2019, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-un autovehicul tip dubiță, înmatriculat în București, a fost pierdut cu ocazia încărcării un pachet ambalat conținând 1 kg de cocaină“.
„Ulterior, au fost efectuate investigații specifice cu privire la traseul mărfii și participanții la săvârșirea infracțiunii de către procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO. De asemenea, în dimineața zilei de 22.03.2019, pe malul Mării Negre, în zona localității Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal și în barcă se aflau mai multe pachete suspecte, învelite în baloane de cauciuc, similare ca logo, mod de ambalare și conținut cu pachetul depistat în data de 20.03.2019. Precizăm că ambarcațiunea, înmatriculată în România, prezenta un orificiu dreptunghiular în zona chilei și se afla într-o zonă de plajă, situată la cca 2 km nord de gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe, în apa mării, la cca 4 m de țărm“, conform DIICOT.
România era țară de tranzit
Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1.040 kg cocaină, de puritate 90%, cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Precizăm că, pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice.
Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și, drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.
Unul dintre inculpații în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager.
Citește și
Interceptări din dosarul „procurorului DIICOT” trimis în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța
Zeci de persoane reținute la Constanța. Suspecții acuză că oamenii legii nu le-ar fi asigurat condițiile de distanțare socială
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii