Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Bisericii Armene, proces la Constanța pentru bunurile din Tulcea confiscate de comuniști! Dosarul, repus pe rol

ro

07 Jul, 2024 17:00 228 Marime text
  • Conform datelor oficiale, la mijloc este un teren de 1.760 mp, din județul Tulcea.
Răsturnare de situație la Curtea de Apel Constanța în procesul deschis de Arhiepiscopia Bisericii Armene în contradictoriu cu Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România!
 
Judecătorii constănțeni erau așteptați să pronunțe verdictul în proces, dar, în timpul deliberărilor, magistrații au ajuns la concluzia că ar fi nevoie de suplimentarea probatoriului, adică de depunerea mai multor acte în proces.
 
Noul termen în proces a fost stabilit după vacanța judecătorească, la data de 23 septembrie 2024.
 
Printre actele aduse în discuție de judecătorii Curții se numără un ordin al Prefecturii Tulcea din 2004, un contract de vânzare-cumpărare din 1988 ce vizează imobilul din proces, dar și actele prin care Arhiepiscopia Bisericii Armene poate dovedi că, la data preluării abuzive a imobilului, în timpul regimului comunist, acesta se afla în proprietatea sa.
 
Conform datelor oficiale, la mijloc este un teren de 1.760 mp, din județul Tulcea.
 
Amintim, într-un proces anterior, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a obținut la Constanța dreptul de a primi despăgubiri pentru prăvăliile pe care le deținea în Tulcea, bunuri confiscate în timpul regimului comunist și care nu mai puteau fi restituite în natură.
 
În noul proces, la mijloc se află o decizie adoptată în ianuarie 2024 de căte Comisia Specială de Retrocedare, pe care Arhiepiscopia Bisericii Armene din România o contestă, la Constanța.
 
Dosarul are indicativul 216/36/2024, iar obiectul este anulare act administrativ – Obligare emitere act administrativ – Decizia nr. 10789/26.01.2024.
 
Reclamant este Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, iar Guvernul României - Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România este pârât.
 
Conform datelor noastre, la Curte, cazul se află în atenția completului prezidat de magistratul Maria Timoașcă, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, în ședința din 26 ianuarie 2024, Comisia Specială de Retrocedare a emis cinci decizii de respingere „întrucât cererile au fost soluționate anterior în baza altor acte normative sau pentru că nu s-a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilelor solicitate“.
 
Acum, rămâne de văzut ce se va întâmpla la termenul de la finele lunii septembrie 2024.
 
Decizia Curții de Apel va putea fi ulterior atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și            
Tribunalul Constanța, despăgubiri de zeci de mii de euro pentru un imobil din Tomis III preluat abuziv de comuniști! Nemulțumiri (MOTIVARE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii