Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:52 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța, despăgubiri de zeci de mii de euro pentru un imobil din Tomis III preluat abuziv de comuniști! Nemulțumiri (MOTIVARE)

ro

21 Jun, 2024 17:00 2395 Marime text
Tribunalul Constanța, sala de judecată. Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Portalul Instanțelor de Judecată
  • Pentru imobilul în cauză, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a emis o decizie de validare parțială.
  • Ulterior, decizia a fost comunicată proprietarului de drept, după decesul acestuia.
  • În procesul deschis de moștenitoarea proprietarului, judecătorii de la Tribunal au arătat că, deși dovada de comunicare a deciziei CNCI cuprinde mențiunea că a fost semnată de destinatar (proprietarul), este evident că acesta nu avea cum să semneze, fiind deja decedat.
  • Imobilul vizat de proces și preluat abuziv de comuniști se compune dintr-un teren și o construcție care însă nu mai pot fi restituite în natură, clădirea fiind demolată, iar pe teren fiind ridicate blocuri.
  • Tribunalul Constanța a stabilit despăgubiri pentru bunuri ce echivalează cu peste 48.000 de euro, la cursul actual.
Un imobil situat la o adresă din cartierul constănțean Tomis III este subiectul unei hotărâri de despăgubiri de zeci de mii de euro dictate de judecătorii de la Tribunalul Constanța!
 
În total, potrivit deciziei Tribunalului, ar urma ca reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor să acorde despăgubiri de 240.494,82 de lei (peste 48.000 de euro).
 
Totuși, decizia Tribunalului a fost atacată de către reprezentanții CNCI, iar cazul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel.
 
Foarte interesant, în cauză, Comisia a invocat faptul că moștenitoarea proprietarului de drept, cea care a deschis procesul, ar fi depășit termenul legal pentru atacarea deciziei de validare parțială emisă de comisie.
 
Atâta doar că, pe parcursul procesului, s-a stabilit faptul că proprietarul de drept a decedat înainte de a i se comunica decizia de validare parțială.
 
Mai mult, judecătorii de la Tribunal au spus că „este adevărat că dovada de comunicare (nr., a deciziei CNCI de validare parțailă) cuprinde menţiunea că a fost semnată de destinatar, însă, este evident că acesta nu ar fi putut semna de primire decizia pretins comunicată, având în vedere că era decedat“.
 
Dosarul are indicativul 5283/118/2023, iar reclamant în cauză figurează moștenitoarea proprietarului îndreptățit să primească despăgubiri, în timp ce pârât este Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.
 
Obiectul dosarului este o cerere baza pe Legea 10/2001 privind retrocedarea bunurilor preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 (regimul comunist).
 
În cauză, imobilul preluat abuziv de comuniști pentru care se solicită despăgubiri se compune dintr-un teren și o construcție care însă nu mai pot fi restituite în natură, clădirea fiind demolată, iar pe teren fiind ridicate blocuri.
 
În minuta Hotărârii 1448/2024 a Tribunalului Constanța, pronunțată în dosar 5283/118/2023 se arată următoarele:
 
„Admite cererea formulată de reclamanta (...), în contradictoriu cu pârâta Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor.
Constată că nu s-a împlinit termenul de 3 ani prevăzut de art.31 din Legea nr.165/201.
 Modifică decizia de validare parţială nr.28697/28.08.2019.
Obligă pârâta CNCI să emită o nouă decizie de validare prin care să acorde reclamantei, în calitate de unică moştenitoare a defunctului (...), un număr de 240494,82 puncte cuvenită pentru cota de 1 din imobilul situat în Constanţa, str.(...), jud.Constanţa.
Obligă pârâta la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 5000 lei reprezentând onorariu avocaţial.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa“
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Monica Vieru, din cadrul Secției I Civile a instanței.
 
În motivarea deciziei favorabile moștenitoarei, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că „este adevărat că dovada de comunicare către autorul reclamantei a deciziei cuprinde menţiunea că a fost semnată de destinatar, însă, în aprecierea instanţei, este evident că acesta nu ar fi putut semna de primire decizia pretins comunicată, având în vedere că era decedat“.
 
„Prin urmare, atâta timp cât decizia contestată a fost emisă şi comunicată unei persoane decedate, nu se poate aprecia că termenul de 30 de zile prevăzut de lege pentru contestarea acesteia ar fi început să curgă“, conform judecătorilor.
 
 
De asemenea, judecătorii au mai arătat că, legat de imobilul preluat abuziv de comuniști, a fost emisă Dispoziția nr. 2016/07.06.2005 emisă de Primarul Municipiului Constanța, prin care s-a propus acordarea de măsuri reparatorii pentru acesta.
 
Prin decizia de validare parțială emisă de CNCI s-a stabilit un număr de 197.672 de puncte (aproape 40.000 de euro) pentru cota de ½ din imobil.
 
Tribunalul a stabilit că evaluarea imobilului trebuie să se facă prin raportare la grilele din 2018, acesta fiind anul anterior emiterii deciziei de validare parțială.
 
În final, instanța a arătat că „din însumarea numărului de puncte calculat pentru construcţie, în cuantum de 10291,81 puncte şi a valorii calculate pentru teren rezultă un număr de 266027,84 puncte, din care se va scădea numărul despăgubirilor primite în anul 1981, în valoare actualizată de 25533,02, rezultând o valoare de 240494,82 puncte cuvenită pentru cota de ½ din imobilul situat în Constanţa (...)“.
 
„Pentru considerentele expuse anterior, instanţa admite cererea introductivă, constată că nu s-a împlinit termenul de 3 ani prevăzut de art.31 din Legea nr.165/2013, modifică decizia de validare parţială şi obligă pârâta CNCI să emită o nouă decizie de validare prin care să acorde reclamantei, în calitate de unică moştenitoare a defunctului, un număr de 240494,82 puncte cuvenită pentru cota de ½ din imobilul situat în Constanţa (...)“, au concluzionat judecătorii.
 
Totuși, așa cum am precizat anterior, decizia aceasta a Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel, așa încât acum urmează ca părțile să aștepte decizia Curții, la finalul judecării apelului.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Imobil din centrul Constanței, chiar peste drum de primărie, restituit proprietarilor de drept! Pentru apartamentele din bloc ce nu pot fi restituite, proprietarii vor primi despăgubiri! (MINUTA)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii