Arhiepiscopia Tomisului „contraatacă“ Clerul cheamă la bară Municipiul Constanța prin Primar!
Arhiepiscopia Tomisului „contraatacă“: Clerul cheamă la bară Municipiul Constanța prin Primar!
16 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2374
Marime text
- Pe data de 12 aprilie 2021, pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța, a fost înregistrat dosarul civil cu numărul 9804/212/2021.
- În cauză, Arhiepiscopia Tomisului este reclamantă, iar Municipiul Constanța prin Primar este pârâtul.
- „Este vorba despre o procedură juridică de obținere a unor avize pentru mănăstire“, a declarat pentru ZIUA de Constanța părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, legat de noul dosar.
- Cazul este strâns legat de procesul civil cu numărul 20441/212/2018, în care Arhiepiscopia a fost obligată să desființeze„lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța.
- În octombrie 2020, Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată de instanță să desființeze „lucrările de construcții realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord, zona Macul Roșu.
- Pe 9 aprilie 2021, la Judecătoria Constanța a fost înregistrat și dosarul 9752/212/2021, în care Primarul Municipiului Constanța a solicitat desființarea lucrărilor de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul.
Instituția clericală a dat în judecată, la rândul său, Municipiul Constanța prin Primar, în cadrul unei acțiuni în constatare.
Pe data de 12 aprilie 2021, pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța, a fost înregistrat dosarul civil cu numărul 9804/212/2021.
Părți în cauză sunt Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de reclamant și, respectiv, Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de pârât.
Dosarul, care încă nu a primit un prim termen de judecată, este în strânsă legătură cu procesul civil 20441/212/2018, cauză în care Primarul Municipiului Constanța a obținut, în primă instanță, obligarea Arhiepiscopiei Tomisului la desființarea „lucrărilor de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța.
„Este vorba despre o procedură juridică de obținere a unor avize pentru mănăstire“, a declarat pentru ZIUA de Constanța părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, legat de noul dosar, în care Arhiepiscopia are rolul de reclamant.
În ce privește procesul în care, în primă instanță, s-a decis desființarea anumitor lucrări de la Așezământul Monahal Sfânta Treime din Constanța, cazul a ajuns în apel, la Tribunalul Constanța.
Procesul pentru Așezământul Monahal Sfânta Treime
La ultimul termen din apel, ce s-a desfășurat la data de 13 aprilie 2021, la o zi după înregistrarea cazului deschis de Arhiepiscopia Tomisului, reprezentanții acesteia au cerut instanței să suspende procesul până la soluționarea definitivă a noului proces.
Mai exact, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat „suspendarea judecății apelului până la soluționarea definitivă a cauzei înregistrate sub nr. 9804/212/2021 pe rolul Judecătoriei Constanța“.
Următorul termen în apel a fost fixat pentru data de 18 mai 2021, de la ora 8.30, urmând ca părțile din proces să primească citație pentru înfățișarea respectivă.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, prin Hotărârea nr. 10360/2020 a Judecătoriei Constanța, pronunțată în dosarul 20441/212/2018, instanța a admis cererea de chemare în judecată formulată de Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu Arhiepiscopia Tomisului.
„Obligă pârâta la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate ilegal, menţionate în procesul verbal de contravenţie nr. 105038/23.07.2015, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 20 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată“, se arată în hotărârea menționată.
După cum arătam în edițiile anterioare, această hotărâre a fost cea de-a doua dată de instanța de judecată, în doar câteva luni, în care Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată, în primă instanță, să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la unele dintre lăcașurile de cult din Constanța!
Hotărârea aceasta vizează Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța, situat în extravilanul Constanței, în apropiere de autostrada A4.
Amintim aici că, în luna octombrie 2020, Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată de instanță să desființeze „lucrările de construcții realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord, zona Macul Roșu.
Ambele decizii ale instanțelor au fost deja atacate în apel de către reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
Lucrări de construcție fără autorizație
Pentru a reveni la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța, decizia a fost luată de magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța, în dosarul 20441/212/2018, pe data de 18 noiembrie 2020.
Se arată în Hotărârea nr. 10360/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, că „prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 30.07.2018 (...) reclamantul Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului, a solicitat instanței să o oblige pe cea din urmă la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal fără a deține autorizație de construire așa cum au fost constatate prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. (...)/23.07.2015 și prin nota de constatare nr. 0448/10.07.2015“.
„De asemenea, a solicitat stabilirea unui termen limită de executare a obligației de către pârâtă, iar în caz de neconformare, să fie împuternicit să desființeze lucrările executate în mod neautorizat la imobilul sus menționat, pe cheltuiala pârâtei, solicitând totodată și obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecată“, potrivit www.rolii.ro.
Astfel, se mai arată că, „în motivare, reclamantul a arătat că, la data de 10.07.2015, agenții constatatori din cadrul Direcției Poliției Locale Constanța au realizat un control la imobilul situat în Constanța, (...) deținut de pârâtă, iar cu această ocazie au constatat că pârâta a executat lucrări de construire constând în edificare imobil parter din zidărie BCA și învelitoare din tablă în suprafață de aproximativ 15.00 X 5.00 mp, pe terenul arabil situat în extravilanul Municipiului Constanța (...)“, conform www.rolii.ro.
Potrivit aceluiași act citat, „s-a menționat că pârâta a fost sancționată contravențional prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. (...)/23.07.2015, fiind luată și măsura sistării lucrărilor, obținerii autorizației de construire pentru lucrările ilegal realizate în termen de 90 de zile de la primirea procesului verbal de contravenție, în caz contrar aducerea imobilului la forma autorizată în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 90 de zile anterior“.
Nu în ultimul rând, reprezentanții municipalității au afirmat că nu a fost contestat procesul verbal de contravenție și că Arhiepiscopia Tomisului nu a inițiat demersurile în sensul obținerii autorizației.
Ce a susținut Arhiepiscopia Tomisului
În replică, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au solicitat, în proces, respingerea cererii Primarului Municipiului Constanța ca neîntemeiată.
Potrivit Hotărârii nr. 10360/2020, „în motivare, pârâta a arătat, în esență, că la data de 06.09.2013 a primit prin contract de donație autentificat cu nr. 1418/06.09.2013 la Biroul Notarilor Publici (...), suprafața de teren de 9000 mp ce formează (...) identificat cu număr cadastral 18, înscris în cartea funciară nr (...). Prin decizia nr. 899/2011, Arhiepiscopia Tomisului a decis înființarea unui schit de călugări, obținându-se în acest sens certificatul de înregistrare fiscală prin care se atribuie (...) atribuit la data de 22.11.2013“.
„Așadar, s-a dorit înființarea unui schit de călugări pe terenul situat în jud. Constanța, pentru realizarea acestui obiectiv fiind împuternicit inițial Monahul I. S. M., care a început să facă demersurile legale inițiale, iar prin Decizia nr. 1201/2017 s-a hotărât numirea în postul de administrator al așezământului monahal Sfânta Treime Municipiul Constanța, Metoc al Arhiepiscopiei Constanța, începând din data de 01.12.2017, preotul Ieromonah A. V. A.“, potrivit www.rolii.ro.
Inițial, prin aceeași întâmpinare depusă la dosarul cauzei, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului formulaseră cerere reconvențională prin care a solicitat „intrarea în legalitate a Arhiepiscopiei Tomisului în ceea ce privește construcțiile existente pe terenul situat în județul Constanța, în suprafață de 9.000 mp“.
Totuși, la termenul din 21 mai 2019, reprezentanții Arhiepiscopiei au precizat în fața instanței că renunță la această cerere reconvențională.
În urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de Oana Cristina Ardeleanu, au ajuns la concluzia că Primarul Municipiului Constanța are dreptate.
„Având în vedere situația de fapt prezentată, coroborată cu înscrisurile depuse la dosar, instanța apreciază întemeiată cererea de chemare în judecată, în condițiile în care pe de o parte, procesul verbal de contravenție prin care pârâta a fost sancționată și în sarcina căreia au fost dispuse măsuri nu a fost contestat pe calea plângerii contravenționale, iar pe de altă parte, aceasta din urmă nu a dovedit obținerea autorizației de construire necesară în cadrul prezentei proceduri, deși instanța a acordat termene de judecată în vederea intrării în legalitate, suspendând chiar și judecata prin acordul părților“, se arată în hotărârea instanței, citată pe Jurindex.
Astfel, Judecătoria Constanța a decis, la data de 18 noiembrie 2020: „Obligă pârâta la desființarea lucrărilor de construcții realizate ilegal, menționate în procesul verbal de contravenție nr. (...)/23.07.2015, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe“.
Ca un ultim aspect, amintim că, în urmă cu doar câteva zile, la Judecătoria Constanța a fost înregistrat și dosarul 9752/212/2021, cauză în care Primarul Municipiului Constanța a solicitat desființarea lucrărilor de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Decizie de ultimă oră a Tribunalului Constanța:
Arhiepiscopia Tomisului a pierdut procesul pentru credință!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii