Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Culturală Național Creștină Petre Țuțea, recurs la Curte contra Administrației Fondului Imobiliar SRL, societatea Primăriei Constanța (MOTIVARE)

ro

31 Jul, 2024 17:00 205 Marime text
  • Asociația Culturală Național Creștină Petre Țuțea ar avea de achitat circa 6.000 de euro Administrației Fondului Imobiliar SRL, pentru spațiul în care a funcționat Biblioteca Petre Țuțea.
  • „La momentul soluţionării cererii de faţă, atât în primă instanţă, cât şi în calea de atac a apelului, nu există niciun motiv întemeiat pentru ca instanţa de judecată să reţină că trebuie înlăturată de la aplicare o hotărâre de Consiliu local a cărei nevalabilitate nu a fost constatată într-o procedură judiciară distinctă, după cum, faţă de limitele învestirii instanţei şi specializarea acesteia, nu este posibil a se concluziona asupra aplicării altor tarife decât cele stabilite de autoritatea locală“, se arată în Hotărârea 438/2024 a Tribunalului.
  • Decizia pe care o va lua în cauză Curtea de Apel Constanța în recurs nu va putea fi atacată.
Asociația Culturală Național Creștină Petre Țuțea s-a adresat Curții de Apel Constanța în procesul în care a fost obligată de către două instanțe să achite o sumă de aproape 6.000 de euro către Administrația Fondului Imobiliar SRL, societatea Primăriei Constanța!
 
Recursul a fost recent înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel, instanță care va pronunța decizia definitivă în cauză.
 
Dosarul are indicativul 8767/212/2022, iar părți în cauză sunt Asociația Culturală Național Creștină Petre Țuțea, în calitate de recurent pârât, Biblioteca Petre Țuțea, în calitate de intimat pârât și Administrația Fondului Imobiliar SRL (fostă RAEDPP Constanța), în calitate de intimat reclamant.

Sursa foto: Portalul Instanțelor de Judecată
 
Recursul vizează decizia Tribunalului Constanța din aprilie 2024 (detalii aici) , prin care a fost respins ca nefondat apelul declarat de Asociația Petre Țuțea împotriva deciziei inițiale a Judecătoriei Constanța, prin care asociația era bună de plată.
 
Prin hotărârea Judecătoriei Constanța, menținută la Tribunal și vizată acum de recursul de la Curtea de Apel, instanța a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de către RAEDPP Constanța, în contradictoriu cu Biblioteca Petre Țuțea și Asociația Culturală Național Creștină Petre Țuțea.
 
Instanța a obligat Asociația Petre Țuțea „la plata către reclamantă a sumelor: - 5.306,52 euro inclusiv TVA, cu titlu de debit principal aferent perioadei martie 2021-februarie 2022, care vor fi plătiți în lei, la cursul BNR din ziua plăţii; - 551,95 euro pe lună (TVA inclus) reprezentând contravaloare folosinţă spaţiu, care vor fi plătiți în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, calculat începând cu luna martie 2022 şi până la data evacuării efective din imobil/încetării săvârşirii faptei ilicite“.
 
Nu în ultimul rând, judecătorii au obligat Asociația „să plătească reclamantei suma de 1588,64 lei, cu titlul cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru“.
 
Potrivit datelor noatre, la Tribunal, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Aurora Coadă și Adrian Neagu, din cadrul Secției I Civile a instanței.
 
În motivarea Hotărârii 438/2024 a Tribunalului, atacată acum la Curte, se arată printre altele că „la momentul soluţionării cererii de faţă, atât în primă instanţă, cât şi în calea de atac a apelului, nu există niciun motiv întemeiat pentru ca instanţa de judecată să reţină că trebuie înlăturată de la aplicare o hotărâre de Consiliu local a cărei nevalabilitate nu a fost constatată într-o procedură judiciară distinctă, după cum, faţă de limitele învestirii instanţei şi specializarea acesteia, nu este posibil a se concluziona asupra aplicării altor tarife decât cele stabilite de autoritatea locală, subsecvent încadrării spaţiului ocupat de pârâtă în categoria celor expres enumerate în Anexa nr.1“.
 
„Cum acest ultim demers a fost finalizat în sensul apartenenţei imobilului (nr., Biblioteca Petre Țuțea) ocupat de apelanta – pârâtă (nr., Asociația Petre Țuțea) până la data de 25.07.2022, la categoria sediilor administrative ale asociaţiilor, contravaloarea lipsei de folosinţă suferită de reclamantă rezultă din aplicarea chiriei minime de 6,84 euro/mp pentru suprafaţa totală de 67,81 mp, rezultând valoarea pretinsă prin cererea de chemare în judecată, calculată atât pentru perioada martie 2021-februarie 2022, cât şi în continuare, până la data eliberării efective a spaţiului“.
 
„Contrar susţinerilor din apel, în speţă sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, prevăzute de art. 1.357 C.civ., fapta ilicită a pârâtei constând în ocuparea intenţionată a spaţiului aflat în administrarea regiei reclamante, fără a deţine un titlu valabil şi fără a achita contravaloarea acestei folosinţe, astfel cum a fost stabilită de proprietarul Municipiul Constanţa“, au mai spus judecătorii.
 
Tribunalul a conchis că „prejudiciul suferit de reclamantă este cel anterior reţinut, fiind cert şi în legătură directă de cauzalitate cu fapta ilicită a pârâtei“.
 
Acum, însă, așa cum am menționat anterior, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, urmând ca instanța să judece recursul declarat de Asociația Petre Țuțea împotriva deciziei Tribunalului.
 
Hotărârea Curții de Apel nu va mai putea fi atacată.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cum au învins pensionarii din Constanța Consiliul Local! Explicațiile judecătorilor de la Curte (MOTIVARE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii