Asociaţia Piloţilor Maritimi Trident, dosar important în legătură cu serviciul de pilotaj al navelor
Asociaţia Piloţilor Maritimi Trident, dosar important în legătură cu serviciul de pilotaj al navelor
14 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2466
Marime text
- Administrația Porturilor Maritime SA a preluat, începând cu data de 1 ianuarie 2021, serviciul de pilotaj în porturile maritime românești cu propriul corp de piloți.
- Potrivit lui Florin Goidea, director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, „prin această acțiune s-a asigurat continuitatea manevrelor maritime în condiții de siguranță, fără a bloca industria portuară și economia națională“.
Asociaţia Piloţilor Maritimi Trident cere în instanță anularea Ordinului nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.
Dosarul (13/36/2021) se află pe rolul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa, informația fiind confirmată de Claudiu Dobre, președintele Asociaţiei Piloţilor Maritimi Trident.
Părțile cauzei sunt: Asociaţia Piloţilor Maritimi Trident – reclamant și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pârât.
Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
Ordinul nr. 991/2020, suspendat
De menționat că prin decizia 1340/2020 din data de 04 decembrie 2020, Curtea de Apel București a dispus suspendarea Ordinul nr. 991/2020 privind stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.Decizia judecătorilor a fost luată în dosarul 5763/2/2020, la solicitarea asociaților: Asociaţia Piloţilor Maritimi Independenţi Tomis, Asociaţia Piloţilor Maritimi Din România Euxin Pilot și Asociaţia Piloţilor Maritimi Trident, și este valabilă până la soluționarea unui alt dosar în care se cere anularea ordinului.
Serviciul de pilotaj, preluat de Administrația Porturilor Maritime
Cu toate acestea, Administrația Porturilor Maritime SA a preluat, începând cu data de 1 ianuarie 2021, serviciul de pilotaj în porturile maritime românești cu propriul corp de piloți.Florin Goidea, director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, spunea la începutul anului că prin această acțiune s-a asigurat astfel „continuitatea manevrelor maritime în condiții de siguranță, fără a bloca industria portuară și economia națională“.
Tot potrivit lui Florin Goidea, preluarea serviciului de pilotaj a fost „determinată de faptul că, la 31 decembrie 2020, au expirat contractele încheiate cu cele patru firme de pilotaj (nr. Black Sea Waters, Maritime Pilot, Canal Services și Black Waters), iar acestea au refuzat să presteze serviciile de pilotaj, după această dată, în condițiile specificate în contractul cadru publicat pe website-ul administrației“.
Ca urmare a preluării serviciului de pilotaj de către Administrația Porturilor Maritime Constanța, în fața sediului companiei au avut loc două proteste spontane.
Citește și
Zi importantă pentru serviciul de pilotaj maritim! Ce se va întâmpla azi la Administrația Porturilor Constanța
Pilotajul, încotro?!
Florin Goidea, directorul APC - „Nu ne jucăm cu Portul Constanța! Situația care s-a perpetuat nu va mai putea continua“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii