Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:01 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averea și interesele lui Dinu Octavian Nicolescu, director în Autoritatea Vamală Română, reținut de DNA! (DOCUMENTE)

ro

27 Apr, 2023 00:00 2937 Marime text
 
 
  • Potrivit DNA, „în luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu“. 
  • „În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei“, conform DNA. 
  • Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2023, a lui Dinu-Octavian Nicolescu, la data faptei director economic în cadrul Ministerului Mediului, în prezent director al Autorității Vamale Române.
 
Nicolescu este acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență.
 
Potrivit pna.ro, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
„În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.
 
În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei.
 
Precizăm că presupusul „litigiu” pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administrația Fondului pentru Mediu nu a fost „rezolvat” până în prezent.
 
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și art. 309 Cod de procedură penală.

 
La data de 26 aprilie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile“.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Averea în interesele
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 14 iulie 2022,  Dinu Octavian Nicolescu deține, împreună cu soția sa, din 2018, în Ilfov, o casă de locuit, în suprafață de 155 mp., ca titulari figurând Dinu Octavian Nicolescu și Elisabeta Nicolescu.
 

Dinu Octavian Nicolescu mai deține, din 2022, tot în Ilfov, o casă de locuit în suprafață de 120 mp, bun dobândit prin contract de vânzare – cumpărare, titluar fiind Nicolescu Dinu Octavian.  
 
Acesta mai are în posesie, din 2021, un apartament în București, în suprafață de 73 mp, bun dobândit prin moştenire, ca titluar figurând Nicolescu Dinu Octavian.  
 
În parcare, acesta are un auto marca BMW, fabricat în 2012, iar la ING Bank are un cont curent sau echivalente (inclusiv card), deschis în 2010, cu o valoare de 80.000 de lei.
 
În privința veniturilor, Nicolescu Dinu Octavian a consemnat 150.000 de lei de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, dar și 19.470 de lei de la Agenția Domeniilor Statului, membru CA.
 
Conform propriilor declarații, Nicolescu Dinu Octavian nu are interese.
  Despre Autoritatea Vamală Română
 
Autoritatea Vamală Română funcționează în subordinea Ministerului Finanțelor și este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului.
 
La nivel teritorial, activitatea Autorității Vamale Române se exercită prin intermediul a 7 direcții regionale vamale, în cadrul cărora funcționează 90 de birouri vamale de interior și de frontieră. Subliniem faptul că Autoritatea Vamală Română joacă un rol important în protejarea a 2.070 de km de frontieră externă a României și Uniunii Europene (a doua frontieră externă ca lungime în U.E.), din care 1.877 km de frontieră terestră.
 
Autoritatea vamală, instituie măsuri care vizează, în special, următoarele:
 
să protejeze societatea și interesele financiare ale Comunității;
 
să susțină competitivitatea întreprinderilor europene;
 
să faciliteze comerțul legal;
 
să controleze și să gestioneze lanțurile de aprovizionare utilizate pentru circulația internațională a mărfurilor;
 
să mențină, să dezvolte și să amplifice cooperarea de calitate între autoritățile vamale ale statelor membre, între acestea și alte agenții guvernamentale, precum și între autoritățile vamale și comunitatea de afaceri.
 
Agenţia Domeniilor Statului
 
Agenţia Domeniilor Statului este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
 
Agenţia Domeniilor Statului (A.D.S.) este instituţia specializată care realizează privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990 şi arendarea şi concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi.
 
Agenţia Domeniilor Statului îşi desfăşoară activitatea în baza Legii nr. 268/2001, privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, a Hotărârii de Guvern nr. 626/2001 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 şi a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Serviciul Român de Informaţii angajează! Iată care sunt cerinţele postului
 
Arestare de ultim moment la Constanța!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii