Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 28 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertisment asupra „banilor de film”. Operațiunea Decoy pune capăt unui flux de bancnote cu design modificat

ro

28 Oct, 2024 16:10 169 Marime text

foto: Unsplash Agențiile de aplicare a legii din 18 țări au confiscat peste 14 milioane de euro în monedă falsă în cadrul Operațiunii DECOY, o acțiune coordonată de Europol condusă de Spania, Portugalia și Austria.


Iată scopul operațiunii 

Această operațiune comună de vamă și poliție, dezvoltată în cadrul EMPACT, a avut ca scop perturbarea distribuției de bancnote și monede false prin intermediul serviciilor poștale în întreaga Europă.

În faza operațională, au fost ridicate 174 de colete care conțin monedă falsă, declanșând 144 noi cercetări polițienești în rețelele criminale responsabile. Au fost interceptate un total de 148 130 de articole contrafăcute, inclusiv 134 949 de bancnote și monede euro, 9 186 de lire sterline și 3 595 de dolari SUA.



Marea majoritate a obiectelor confiscate erau bancnote cu design modificat

Marea majoritate a obiectelor confiscate erau bancnote cu design modificat, adesea denumite „bani de film”. Aceste reproduceri au o formă și o culoare similare cu bancnotele reale, dar includ o mică declinare a răspunderii care indică că sunt falsuri.


Cu toate acestea, aceste declinări de responsabilitate sunt adesea trecute cu vederea, permițând infractorilor să le dea drept monedă autentică. Valorile sechestrate cel mai frecvent au fost bancnota de 50 euro, urmată de cea de 20 euro. 

Succesul Operațiunii DECOY a fost construit pe o strânsă cooperare între agențiile vamale și de poliție. Organizațiile criminale exploatează frecvent diferențele dintre autoritățile de aplicare a legii, în special atunci când folosesc servicii poștale pentru a distribui monedă falsă. Ofițerii vamali au avut un rol esențial în detectarea bancnotelor și monedelor contrafăcute, în timp ce forțele de poliție au efectuat investigațiile necesare pentru a-i depista pe făptuitori.


Sursa: europol.europa.eu



Citește și:

Jandarmii intervin la o casă de schimb valutar din Tulcea! Femeie prinsă în timp ce încerca să schimbe bancnote false
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii