Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:26 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bănuiți de luare de mită Cu ce averi părăsesc sistemul, pe ușa din dos, inspectorii de la Fisc Adrian Fotin, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENTE)

ro

27 Jan, 2022 00:00 4425 Marime text

 
  • Ionuț Adrian Fotin, inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, ar fi primit mită 2.000, spun cei de la DNA.
 
  • Asta în timp ce Mihai Bușu ar fi pretins, potrivit DNA, pentru sine și pentru colegul său Anagnoste Stere, ambii inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale.
 
 
Trei reprezentanți ai structurilor fiscale centrale, în speță, luptători antifraudă și inspectori ai Fiscului au fost scoși din sistem, în doar câteva săptămâni, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța!
 
Cei trei -  Adrian Fotin, Mihai Bușu și Stere Anagnoste – suspectați de luare de mită – au fost condamnați de Tribunalul Constanța, ultimul care și-a aflat pedeapsa fiind Bușu, fost inspector în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare.
 
Poveștile oficiale
 
În noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Fotin Ionuț Adrian, la data faptei inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada iulie-august 2021, cu ocazia unui control inițiat și efectuat de inculpatul Fotin Ionuț Adrian, în calitatea menționată mai sus, acesta ar fi primit suma de 2.000 lei de la reprezentantul societății comerciale controlate, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
 

Ulterior, la data de 20 septembrie 2021, în legătură cu efectuarea aceleiași activități de control, inculpatul ar fi acceptat promisiunea omului de afaceri de a-i da în viitor suma de 4.000 lei.
 
În prezența avocatului, inculpatul Fotin Ionuț Adrian a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: doi ani și zece luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
 
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
La jumătatea lunii decembrie 2021, judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, fostul președinte al Tribunalului Constanța, a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul DNA- Serviciul Teritorial Constanţa şi Fotin și a decis condamnarea acestuia la pedeapsa de 2 ani si 10 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. 
 
„Masa și dansul la final“

Detalii până azi secrete din dosarul inspectorului Fotin, de la Antifraudă Constanța, acuzat de luare de mită (document)

 
 
Averea și interesele
 
Potrivit ultimei declarații de avere pusă la dispoziție de către Agenția Națională de Integritate, pentru anul 2020, Ionuț Adrian Fotin, inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, nu are terenuri, case, mașini, conturi ori depozite bancare. 
 
Potrivit propriilor consemnări, Fotin a luat, în 2015, de la o unitate bancară 45.000 de lei, scadența fiind în anul 2020.   
 
În calitate de inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, cel în cauză  a primit un venit de 53.168 de lei.
 
Pentru anul 2019, venitul a fost de 46.322 de lei, conform declarației de avere.
 
În declarația de avere completată pentru anul 2014, cel în cauză a declarat un venit de 4500 de lei în calitate de consilier la Primăria municipiului Fetești. 
 
Ionuț Adrian Fotin, inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, nu are interese, după cum a menționat în ultima declarație de interese pusă la dispoziție de ANI.
 
Cazul inspectorilor Bușu și Anagnoste
 
Tot în luna noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților Bușu Mihai și Anagnoste Stere, inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Cine este și ce afaceri are presupusul denunțător al celor doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENTE)
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 18 octombrie 2021, inculpatul Bușu Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins pentru sine și pentru colegul său Anagnoste Stere, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză). Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau cei doi inspectori, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond la societatea omului de afaceri.
 
În același context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
 
- trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea pe o perioadă de doi ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
 
Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Bușu Mihai și Anagnoste Stere împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
Pe data de 17 decembrie 2021, judecătorul Teodor Viorel Gheorghe a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul DNA- Serviciul Teritorial Constanţa şi Anagnoste Stere, acesta fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Buşu, ultimul condamnat
 
Recent, judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, a admis acordul de recunoastere a vinovăției încheiat de DNA Constanța cu Buşu Mihai și a decis condamnarea acestuia la trei ani de închisoare, pentru luare de mită. Instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei.
 
Potrivit declarației de avere publicate pe site-ul ANI și completată la data 14.05.2020,  Mihai Bușu deține un teren de 74,35 mp în Constanța, dobândit în anul 2017 prin donație.
 
De asemenea, el a dobândit un demisol de 166,80 mp, prin donație în anul 2017.
 
La categoria „Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat”, a menţionat că a obținut un salariu de 67.626 lei în anul 2019.
 
În declarația de interese a menționat că face parte din Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
 
De asemenea, potrivit declarației de avere publicate pe site-ul ANI și completată la data de 14.05.2020, Stere Anagnoste deține un autoturism Kia Rio, an de fabricație 2013, achiziționat prin contract de vânzare cumpărare.
 
La rubrica venituri obținute a menționat salariul obținut de la DGRFP Galați în valoare de 67.482 lei.
 
În declarația de interese nu a menționat nimic.
 
Declarațiile de avere și de interese pot fi citite integral accesând secțiunea Documente.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Facebook – SRI
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Flagrant în trafic, la Murfatlar!
Un polițist din IPJ Constanța a refuzat mită 400 de lei. Final de anchetă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii