Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:05 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bătaie în plină stradă, la Constanța! Ce pedeapsă a primit un șofer care a sărit cu pumnii la un coleg de trafic MINUTA

ro

13 Jan, 2025 17:00 279 Marime text
Mașină de poliție - sursa foto: ZIUA de Constanța

Bărbatul suspectat că ar fi lovit cu pumnii un coleg de trafic, în urma unor șicanări pe un drum din județul Constanța, a primit, în primă instanță, din partea Judecătoriei o amendă penală de 45.000 de lei. Procurorii spun că persoana vătămată a oprit autovehiculul pentru a-i cere explicații inculpatului pentru conduita în trafic. Ulterior, situația a degenerat, ajungându-se la schimburi de replici dure și injurii. Duță Cosmin Alexandru este acuzat că ar fi mers la mașina persoanei vătămate și l-a lovit cu pumnii pe șofer.
 
Față de condamnarea primită în iulie 2024, inculpatul și persoana vătămată au depus contestație, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța.
 
Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, instanța superioară urma să ia o decizie definitivă pe data de 13 noiembrie 2024, însă pronunțarea a fost amânată pentru luni, 13. 01.2024. 

Astfel, magistrații Curții de Apel au admis apelul persoanei vătămate și l-au condamnat pe inculpat la 10 luni de închisoare cu suspendare!

 
MINUTA

Solutia pe scurt: 1. În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a CPP, Admite apelul declarat de apelanta persoană vătămată Pundichi Remus împotriva sentinţei penale nr. 857/08.07.2024 a Judecătoriei Constanţa pronunţată în dosarul nr. 24761/212/2023, desfiinţează în parte sentinţa apelată şi, rejudecând: În baza art. 193 alin. 12 CP raportat la art. 396 alin. 1, alin. 2 şi alin. 10 CPP, Condamnă pe inculpatul Duţă Cosmin Alexandru la pedeapsa închisorii de 10 luni pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe. În baza art. 91 CP – art. 93 CP şi art. 404 alin. 2 CPP, Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei închisorii de 10 luni pe durata termenului de supraveghere de 3 ani, timp în care inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a)să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d)să comunice schimbarea locului de muncă; e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, În baza art. 93 alin. 2 şi alin. 3 CP şi art. 404 alin. 2 CPP, Pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului următoarele obligaţii: a) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; b)să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul S.C. Servicii Publice de Mentenanţă Mihail Kogălniceanu sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Constanţa, pe o perioadă de 90 de zile. În baza art. 404 alin. 2 CPP, Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod Penal, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvârşirii unei infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege ori a obligaţiilor stabilite de instanţă şi în cazul neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei decizii penale. În baza art. 275 alin. 3 CPP, Cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul persoanei vătămate rămân în sarcina acestuia. 2. În baza art. 421 pct. 1 lit. b CPP, Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Duţă Cosmin Alexandru împotriva sentinţei penale nr. 857/08.07.2024 a Judecătoriei Constanţa pronunţată în dosarul nr. 24761/212/2023. În baza art. 275 alin. 2 CPP, Obligă inculpatul la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare faţă de stat. Definitivă. Pronunţată azi, 13.01.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului, a persoanei vătămate ?i a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Document: Hotarâre  11/2025  13.01.2025

 
Pentru ce fapte este acuzat bărbatul
 

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că la data de 27.01.2023, în jurul orei 15:30, în timp ce se aflau în trafic, în apropiere de (...), din localitatea (...), (...),  inculpatul D.C.A. l-a lovit cu pumnii în zona capului, toracelui şi braţului stâng pe numitul P.R., provocându-i leziuni traumatice ce au necesitat 10-12 zile de îngrijiri medicale.
 
Declarațiile victimei în fața anchetatorilor
 
Din plângerea şi declaraţia persoanei vătămate P.R. rezultă că la data de 27.01.2023, în timp ce se afla în mașina personală împreună cu (...), a fost șicanat în trafic de un conducător auto, pe care ulterior l-a recunoscut ca fiind D.C.A.. După ce au oprit pentru a discuta, persoana vătămată declară că a fost ameninţată de D.C. și apoi acesta din urmă a început să-l lovească cu pumnii în partea stângă a capului; din cauza loviturilor și agresiunilor suferite a început să sângereze la nivelul urechii stângi și i-au fost cauzate răni vizibile la nivelul feței, brațului stâng și zonei toracice. A fost nevoit să se deplaseze la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Constanța, pentru a primi îngrijiri medicale.
 
Inculpatul și-a recunoscut fapta
 
Inculpatul a arătat că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în actul de sesizare şi solicită judecarea în procedura simplificată privind recunoaşterea învinuirii, fiind ascultat în acest sens (...).  

 
Ce au stabilit magistrații Judecătoriei Constanța
 
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a comis fapta cu intenție directă, acesta a prevăzut rezultatul faptei sale și a urmărit să provoace suferinţe fizice persoanei vătămate.
 
Pentru aceste considerente, instanţa constată că probatoriul administrat în cauză dovedeşte dincolo de orice îndoială rezonabilă că fapta reţinută în sarcina inculpatului există, constituie infracţiunea de lovire sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. (2) c.pen. şi a fost săvârşită de inculpatul D.C.A. cu vinovăţia cerută de lege.
 
La individualizarea judiciară a sancțiunii ce urmează a fi stabilită în cauză, instanța va avea în vedere scopul pe care îl îndeplinesc pedepsele și măsurile educative conform art. 3 din Lg. 254/2013, respectiv formarea unei atitudini corecte față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă, în vederea reintegrării în societate a persoanelor condamnate.
 
Va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei conform art. 74 alin. (1) c.pen., privind evaluarea gravităţii infracţiunii săvâşite şi a periculozităţii infractorului.
 
Astfel, referitor la împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, va avea în vedere că inculpatul a agresat persoana vătămată pe fondul unei stări conflictuale mai vechi, generate de neînţelegerile apărute în ultima campanie electorală.
 
Cei doi s-au întâlnit în trafic, pe drumul public dintre (...), persoana vătămată a oprit maşina să ceară explicaţii inculpatului pentru conduita acestuia în trafic, au început să se certe şi să se injurieze reciproc.
 
În aceste împrejurări, inculpatul a venit la maşina persoanei vătămate şi l-a lovit de câteva ori cu pumnul prin geamul portierei care era deschis.
 
Referitor la starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, va avea în vedere că fapta săvârşită prezintă un pericol social mediu, aspect ce rezultă din modalitatea concretă în care a acţionat inculpatul, lovind persoana vătămată cu pumnii într-un loc public, în urma unui conflict în trafic generat de o stare conflictuală anterioară. 
 
Referitor la natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială, va avea în vedere că inculpatul s-a prevalat de dreptul la tăcere.
 
În cursul judecăţii s-a prevalat de dispoziţiile art. 396 alin. (10) c.proc.pen.
 
Conform fişei de cazier judiciar nu este cunoscut cu antecedente penale.
 
Va avea în vedere circumstanţele personale ale inculpatului care este cetăţean român, 38 ani, căsătorit, studii postliceale, administrator al unei societăţi comerciale, s-a prezentat la toate chemările organelor judiciare.
 
Cât priveşte solicitarea inculpatului de a fi reţinute circumstanţele atenuante judiciare prev. de art. 75 alin. (2) lit. a) c.pen. – eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, se reţine că încercarea inculpatului de a ajunge la o înţelegere cu persoana vătămată în procedura medierii nu se circumscrie textului legal incident, nereprezentând o stare de fapt care să atenueze gravitatea faptei sau periculozitatea infractorului.
 
Dispoziţiile art. 158 c.pen. reglementează într-adevăr o cauză de încetare a procesului penal prin retragerea plângerii de către persoana vătămată, însă demersurile inculpatului în acest sens nu se circumscriu circumstanţei atenuante prev. de art. 75 alin. (2) lit. a) c.pen. 
 
În raport de circumstanţele concrete ale cauzei, de persoana inculpatului şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa se va orienta înspre pedeapsa cu amenda penală care este în măsură să asigure funcţiile şi scopul pedepsei, să-l determine pe inculpatul D.C.A. să reflecteze asupra comportamentului său viitor şi asupra necesităţii respectării valorilor protejate de lege, urmând a stabili un număr de zile-amendă orientat înspre maximul special prevăzut de norma de incriminare după reducerea limitelor de pedeapsă conform art. 396 alin. (10) c.proc.pen. (între 135 şi 225 zile amendă).
 
Cât priveşte cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă, va avea în vedere situaţia materială a inculpatului care desfăşoară activităţi lucrative şi obţine venituri din activitatea comercială desfăşurată (...) veniturile obţinute de inculpat în exerciţiul financiar 2023 rezultă din Raportul administratorului la 31.12.2023, astfel încât va stabili un cuantum de 200 lei/zi-amendă.
 
Aşa fiind, în temeiul art. 193 alin. (2) c.pen. cu aplic. art. 396 alin. (10) c.proc.pen. va condamna inculpatul D.C.A. la pedeapsa de 45.000 lei amendă, corespunzătoare a 225 zile-amendă în cuantum de 200 lei/zi-amendă, pentru săvârşirea la data de 27.01.2023 a infracțiunii de lovire sau alte violenţe.
 
În temeiul art. 63 alin. (1) c.pen. va atrage atenţia inculpatului că în cazul neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile de închisoare.
 
În temeiul art. 274 alin. (1) c.proc.pen. obligă inculpatul să plătească suma de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 500 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate pe parcursul urmăririi penale.
 
În temeiul art. 276 alin. (1) c.proc.pen. va obliga inculpatul să plătească persoanei vătămate P.R. cheltuieli de judecată în cuantum de 2.000 lei, reprezentând onorariu avocat.
 
Sursă documentare: Rejust.ro și portal instanțe de judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Știri România Polițist, reținut după ce ar fi lovit un coleg de trafic, cu pumni și șuturi, într-un sens giratoriu

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii