Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:11 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BCCO Constanța, „târâtă“ într-un nou dosar penal. Nu este pentru prima dată

ro

13 Mar, 2021 00:00 5454 Marime text
  • În 2019, patru angajaţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa (la momentul mediatizării cauzei), acuzați că ar fi torturat un investigator sub acoperire în staţiunea Mamaia, au fost condamnați defintiv.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală continuă cercetările specifice în dosarul celor aproximativ 60 de percheziții domiciliare efectuate joi pe raza județelor Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și a municipiului București.

În urma acțiunii, procurorii DIICOT au dispus reținerea unui număr de nouă persoane (doi dintre ele fiind inspectori vamali) și măsura controlului judiciar față de doi polițiști constănțeni, un comisar sef de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa și un agent de poliție de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime.


Cele nouă persoane reținute vor fi prezentate Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.


Potrivit DIICOT, în cauză este vizată destructurarea unui presupus grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.


Nu este pentru pima dată când angajați ai BCCO Constanța sunt vizați de anchetele penale!



În 2019, patru angajaţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa (la momentul mediatizării cauzei), acuzați că ar fi torturat un investigator sub acoperire în staţiunea Mamaia, au fost condamnați defintiv. Trei dintre inculpați au luat azi câte 2,6 ani de închisoare cu executare pentru tortură, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și fals intelectual. Cel de al patrulea inculpat a luat trei ani de închisoare cu suspendare.


Într-un alt dosar, trei dintre cei patru inculpați în dosarul de mai sus au primit câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată.


Cu privire la acest dosar, cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, conform cărora, „la datele de 29 decembrie 2010 şi 28 ianuarie 2011, inculpaţii, lucrători de poliţie judiciară în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa - Serviciul Antidrog, au comunicat unui denunţător, reprezentant al unui magazin de comercializare a produselor «etnobotanice», informaţii ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la organizarea unor acţiuni mixte de control inopinat pentru combaterea activităţilor ilegale de comercializare a plantelor şi a substanţelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope. Informaţiile erau comunicate denunţătorului în mod nemijlocit, indicându-i-se în mod exact data şi intervalul orar de desfăşurare a controalelor“.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României i-au condamnat pe cei trei la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată, sentinţa fiind definitivă.



Infracțiuni de contrabandă și corupție


Revenind la dosarul actual, în cauză s-a reținut faptul că, în perioada mai 2020 - februarie 2021, pe raza municipiilor Constanța şi București, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat cu ramificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată.

Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.


Parfumuri contrafăcute

Astfel, liderii grupului infracțional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă.
Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud.


Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.


Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale.

Permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă


În sprijinul grupării, au fost cooptați și un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.


În vederea obținerii sprijinului acestor funcționari, în formele menționate, în legătură cu neîndeplinirea unor acte intrând în atribuțiile lor de serviciu, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri sau în considerarea influenței pe care au lăsat să se creadă că o au asupra altor funcționari, pentru a-i determina să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.


1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute

Astfel, liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.

Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.


Citește și

Ca-n filmele de la Hollywood!
Rechizitoriu pentru fostul şef al BCCO Cluj și clasare pentru un tansport de droguri pe ruta Ucraina – Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii