Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:50 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

ro

23 Oct, 2019 00:00 2053 Marime text

Schimb de experţi în procesul în care Mario Vintilă solicită revocarea donării impresionantei Colecţii Dinu şi Sevasta Vintilă, apreciată la circa 2 milioane de euro şi care reprezintă sufletul muzeului cu acelaşi nume din Topalu.


Magistraţii Curţii de Apel Galaţi, în completul C1A al Secţiei 1 Civile, format din judecătorii Irina Alexandra Boldea şi Doru Benescu, au admis cererea de recuzare a expertului iniţial, Beatrice Octavia Păruş. Solicitarea fusese înaintată la termenul anterior de către reprezentanţii Muzeului de Artă Constanţa, instituţie ce luptă pentru rămânerea Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă la muzeul din Topalu, fiind adversara în instanţă a lui Mario Vintilă.


Aşa cum precizam, judecătorii au admis cererea formulată de muzeu, iar noul expert în cauză a fost desemnat prin tragere la sorţi şi este specialistul Alexandrina Cuţui, din cadrul Muzeului Bucovinei, expert restaurator pictură.
În acest context, a fost acordat un termen intermediar la data de 4 noiembrie, pentru când se va pune în discuţie onorariul expertului, precum şi alte detalii legate de realizarea expertizei.


După cum arătam în ediţiile anterioare ale ZIUA de Constanţa, procesul ce vizează colecţia de artă Dinu şi Sevasta Vintilă a început pe rolul instanţelor constănţene în urmă cu mai bine de zece ani. De atunci şi până în prezent, judecătorii constănţeni au respins de două ori pretenţiile ridicate de Mario Vintilă asupra colecţiei donate comunei Topalu de către doctorul Gheorghe Vintilă.


Dosarul a fost trimis însă înapoi spre rejudecare de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care au decis refacerea expertizelor. În cele din urmă, la începutul anului 2018, Mario Vintilă a formulat o cerere de strămutare a procesului, iar Înalta Curte a admis această solicitare şi a decis ca procesul să continue la Curtea de Apel Galaţi, în loc de Curtea de Apel Constanţa.



Aşa cum menţionam şi anterior, dosarul vizează o impresionantă colecţie de artă ce cuprinde peste 200 de tablouri, schiţe, pasteluri, gravură şi sculpturi, donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu în 1960, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă.


Citeşte şi:

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu
Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri



Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar. Situaţie imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro
Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trecută în evidenţa contabilă cu valoarea de 88,10 lei


Primarul Valentin Stanciu – „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“
Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă


Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Cum a vrut Mario Vintilă să restaureze operele de artă

De ce se tot (re)judecă procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ultima decizie a instanţei
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii