Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:51 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cererea de suspendare a unui dosar DNA Constanța, respinsă!

ro

22 Apr, 2023 00:00 1320 Marime text
 
 
 
  • În dosar, un bărbat din județul Tulcea a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, faptă prevăzută de art. 181 alin.1 din Legea 78/2000. 
  • În primă instanță, Tribunalul Tulcea, prin Hotarârea nr. 69/2022  23.09.2022, a încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au respins cererea de suspendare a unui dosar penal instrumentat de procurorii DNA Constanța! Cauza a fost soluționată în primă instanță de Tribunalul Tulcea, prin Hotarârea nr. 69/2022, din 23.09.2022, în sensul încetării procesului penal pornit împotriva inculpatului, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Decizia magistraților din Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În dosar, un bărbat din județul Tulcea a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, faptă prevăzută de art. 181 alin.1 din Legea 78/2000. 
 
Prin actul de sesizare s-a reţinut că, „în campania agricolă 2012, cu ocazia completării și depunerii cererii unice de sprijin la APIA-CJ, cu rea credinţă, inculpatul a făcut declarații inexacte în sensul că a declarat cu rea-credință că deține suprafața de 49,95 ha situată în arealul localității (...), dar, în realitate, nu a putut justifica deținerea suprafeței de 3 ha, aferentă contractului de arendare nr. 2385/24.02.2009, contract fals şi având menţionat un alt arendaş decât inculpatul, acesta beneficiind, în mod necuvenit, de sprijinul financiar acordat în sumă de 66.933,68 lei“.
 
În primă instanță, Tribunalul Tulcea, prin Hotarârea nr. 69/2022  23.09.2022, a încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Instanța a admis acţiunea civilă a părţii civile Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți şi Intervenţie în Agricultură.
 
„Obligă inculpatul Fiodor Ivan la plata sumei de 39804,49 lei către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți şi Intervenţie în Agricultură reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatului Fiodor Ivan în campania 2012, la care se adaugă dobânzile şi penalitățile prevăzute de Codul de procedură fiscală, calculate de la data efectuării fiecărei plăţi plână la data achitării integrale a debitului principal“, conform deciziei magistraților. 

 
Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care vineri, 21 aprilie 2023, a respins cererea de suspendare a judecării prezentei cauze până la soluționarea unei cauze preliminare înregistrate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene sub nr.C-107/23 PPU.
 
În continuarea, Curtea de Apel a acordat termen de judecată la data de 13 iunie 2023, pentru când se vor cita părțile și se vor încunoștiința apărătorii acestora.
 
Foto cu rol listrativ.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
De la achitare la condamnare!
Sentință definitivă într-un dosar al DNA Constanța

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii