Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetățeni evrei, în căutarea dreptății, la Tribunalul Constanța! Imobil cu șapte apartamente și teren, în inima orașului, „răpite“ de comuniști

ro

15 Jul, 2024 17:00 3192 Marime text
  • Un imobil cu șapte apartamente de două camere și un teren de 180 de metri pătrați, din inima Constanței, se află în centrul unui proces înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța.
  • Bunurile au fost naționalizate de la proprietarii de drept în timpul regimului comunist și nu mai pot fi restituite în natură.
  • Reclamanții în proces, patru cetățeni evrei, proprietari de drept ai bunurilor, au solicitat instanței să oblige Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor la acordarea unor despăgubiri corecte pentru bunurile naționalizate.
  • Despăgubirile stabilite de CNCI și atacate în instanță se ridică la un echivalent de doar 26.000 de euro.
  • Oamenii au cerut recalcularea valorii reale a apartamentelor și a terenului obiect al acțiunii, „apreciind că valoarea imobilelor în cuantum total de 131.480 puncte este infimă, neținându-se cont de valoarea stabilită conform Grilei Notariale, valoarea stabilită fiind mult subevaluată“.
Judecătorii de la Secția I Civilă a Tribunalului Constanța sunt chemați să facă lumină într-un dosar care vizează un imobil cu șapte apartamente și un teren, din inima orașului, bunuri „răpite“ în timpul regimului comunist!
 
Reclamanți în cauză sunt patru cetățeni evrei, proprietari de drept ai bunurilor ce nu mai pot fi restituite în natură.
 
Spus pe scut, oamenii s-au adresat instanței nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor de a acorda despăgubiri echivalente cu doar 26.000 de euro pentru bunurile ce fuseseră naționalizate de către comuniști.
 
Mai exact, CNCI stabilise pentru aceste imobile din centrul Constanței despăguburi în cuantum de 131.480 de puncte, ce ar echivala cu circa 26.400 de euro, la cursul actual.
 
Potrivit datelor oficiale, este vorba despre un imobil compus din șapte apartamente cu câte două camere și un lot de teren intravilan în Constanța, în suprafață de 180 mp.
 
Reclamanții au solicitat instanței ca, în baza probelor ce vor fi administrate în proces, să dispună obligarea CNCI la recalcularea valorii reale a apartamentelor și a terenului ce fac obiectul procesului.
 
Inițial, dosarul deschis pe Legea 10 pentru restituirea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist a fost înregistrat pe rolul Secției a IV-a Civile a Tribunalului București, unde a primit indicativul 32/3/2024.
 
La finele lunii iunie 2024, judecătorii tribunalului din Capitală au admis însă excepția necompetenței teritoriale a instanței și au trimis dosarul pentru soluționare către Tribunalul Constanța.

 
Potrivit Hotărârii 929/2024 prin care dosarul a fost declinat la Constanța, cei patru reclamanți au solicitat anularea parțială a deciziei CNCI de stabilire a despăgubirilor cuvenite pentru „imobilul situat în municipiul Constanța, bulevardul (....), compus din șapte apartamente cu două camere (...), etajele 1 și 2 (apartamentele evaluate au fost înstrăinate de RAEDPP în baza contractelor de vânzare-cumpărare către persoane fizice) și un lot de teren intravilan, situat în municipiul Constanța (...) în suprafață de 180 mp, înstrăinat de RAEDPP, în prezent fiind ocupa de o construcție“.
 
Oamenii au cerut recalcularea valorii reale a apartamentelor și a terenului obiect al acțiunii, „apreciind că valoarea imobilelor în cuantum total de 131.480 puncte este infimă, neținându-se cont de valoarea stabilită conform Grilei Notariale, valoarea stabilită fiind mult subevaluată“.
 
De asemenea, reclamanții au precizat în acțiunea adresată instanței că doresc să dovedească subevaluarea „prin administrarea probei cu expertiza evaluatorie raportată la grilele notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de compensare“ din 2023.
 
Cazul nu a apucat să fie analizat propriu-zis de către judecători, dat fiind că, în cauză, a fost admisă excepția necompetenței teritoriale a Tribunalului București, imobilul din centrul procesului aflându-se în Constanța și atrăgând astfel competența Tribunalului Constanța.
 

Astfel, dosarul a fost recent înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța și urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili data primei înfățișări în proces.
 
Oricare va fi decizia pe care Tribunalul Constanța o va lua la finalul procesului, ea va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Retrocedări Constanța
Tribunalul dictează despăgubiri de zece ori mai mari pentru un imobil lângă Plaja Modern, cu 11 camere, confiscat de comuniști și demolat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii