Comuna Sfântu Gheorghe, proces la Curtea de Apel Constanța cu Autoritatea Navală Română! La mijloc, înmatricularea navei Sinoe
Comuna Sfântu Gheorghe, proces la Curtea de Apel Constanța cu Autoritatea Navală Română! La mijloc, înmatricularea
10 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
916
Marime text
- Reprezentanții comunei au arătat că au solicitat „transcrierea dreptului asupra navei respective întrucât aceasta ar fi fost foarte utilă pentru comunitate, fiind de notorietate împrejurarea conform căreia Comuna Sfântu Gheorghe este una izolată și la care se poate ajunge doar pe calea apei“.
Mai exact, au precizat reprezentanții comunei că au solicitat „transcrierea dreptului asupra navei respective întrucât aceasta ar fi fost foarte utilă pentru comunitate, fiind de notorietate împrejurarea conform căreia Comuna Sfântu Gheorghe este una izolată și la care se poate ajunge doar pe calea apei“.
Dosarul are indicativul 61/36/2023*, iar părțile sunt Comuna Sfântu Gheorghe Prin Primar, în calitate de reclamant și Autoritatea Navală Română (ANR), în calitate de pârât.
Cazul nu se află pentru prima dată în atenția Curții de Apel Constanța, fiind inițial soluționat de către judecătorii constănțeni în aprilie 2023, când a fost admisă acțiunea tulcenilor pentru primirea navei.
Dosarul s-a întors însă la Constanța, pentru rejudecare, după ce Curtea Supremă de Justiție a României a admis recursul ANR și a casat hotărârea inițială a Curții de Apel Constanța.
Iată minuta Hotărârii 72/2023, casată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României:
„Admite cererea, în parte.
Dispune obligarea pârâtei ANR la înmatricularea navei «Sinoe» în sensul transmiterii dreptului de proprietate publică de la Garda Naţională de Mediu - Comisariatul General la reclamanta Comuna Sfântu Gheorghe reprezentată de Primar.
În baza art. 453 alin.1 raport. la art. 451 alin.2 CPC . Dispune obligarea pârâtei ANR la plata către reclamanta Comuna Sfântu Gheorghe a cheltuielilor de judecată în cuantum diminuat de 2.975 lei.
Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare“.
La momentul respectiv, potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel Constanța dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Claudiu Răpeanu, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
În motivarea deciziei ulterior casate de Curtea Supremă, Curtea de Apel Constanța a apreciat că rezultă în urma analizei „faptul că HCL Comuna Sfântu Gheorghe nr.31/16.04.2014, reprezintă actul juridic de dispoziție prin care s-a realizat transmiterea dreptului de proprietate publică a statului exercitată prin administratorul său reprezentat de Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Tulcea tot în prorietatea publică, de astă dată, de interes local, respectiv Comuna Sfântu Gheorghe reprezentată de primar“.
Arătaseră judecătorii constănțeni că „în condițiile în care pârâta ANR nu a recunoscut reclamantei dreptul său de proprietate publică asupra bunului mobil reprezentat de Bac Motor Sinoe și implicit a refuzat a transpune acest drept real în operațiunea de înmatriculare în sensul transmiterii dreptului de proprietate publică de la Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Tulcea la reclamanta Comuna Sfântu Gheorghe reprezentată de primar, o astfel de apreciere s-a realizat atât cu încălcarea limitelor competenței prevăzute de lege cât și cu încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor, situație ce implică existența noțiunii de exces de putere“.
În hotărâre se mai preciza că „fiind îndeplinite astfel condițiile premisă cerute de legea contenciosului administrativ, respectiv existența noțiunii de persoană vătămată a reclamantei astfel cum este definită de art.2 alin.1 lit. a din lege, a refuzului nejustificat de soluționare a cererii sale, instanța consideră că prezenta cerere de chemare în judecată este legală și temeinică, urmând a fi admisă“.
„În consecință, în temeiul dispozițiilor art.18 alin.1 din Legea nr.554/2004, pârâta ANR urmează a fi obligată la efectuarea operațiunii administrative indicată ca petit principal al cererii de chemare în judecată, respectiv înmatricularea navei «Sinoe» în sensul transmiterii dreptului de proprietate publică de la Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Tulcea la reclamanta Comuna Sfântu Gheorghe reprezentată de primar“, potrivit hotărârii.
Acum, însă, cazul se va rejudeca, așa că dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui alt complet de judecată, pentru analizarea cererii.
Decizia pe care o va lua Curtea de Apel Constanța după rejudecare va putea fi din nou atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Bucureștenii de la IOT Solutions & Consulting, care s-au ocupat de computerele ANR, pregătesc platforma pentru servicii electronice în comuna tulceană Sfântu Gheorghe (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii