Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:31 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnată pentru mită! Magdalena Tiță, fosta șefă de la Cultură, obligată la muncă în folosul comunităţii la Primăria Constanța sau la Delfinariu

ro

08 Nov, 2023 17:00 1723 Marime text
 
 
 
  • Tribunalul Constanța a stabilit, la data de 8 noiembrie 2023, ca Magdalena Tiţă să desfăşoare cele 60 de zile de muncă în folosul comunităţii impuse prin sentinţa penală nr. 339/15.09.2023 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal 8822/118/2022 şi rămasă definitivă la data de 09.10.2023 prin neapelare, în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii sau Primăria Constanţa.
 
 
Magdalena Tiță, fost director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, condamnată definitiv pentru luare de mită, (în baza unui acord de recunoaștere), va desfăşura cele 60 de zile de muncă în folosul comunităţii impuse prin sentinţa penală, în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii sau la Primăria Constanţa!
 
Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța, în dosarul 7597/118/2023.
 
Oficial!
 

Admite sesizarea Serviciului de Probaţiune Constanţa. În temeiul art. 51 alin. 2 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, stabileşte ca numita Tiţă Magdalena să desfăşoare cele 60 de zile de muncă în folosul comunităţii impuse prin sentinţa penală nr. 339/15.09.2023 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal 8822/118/2022 şi rămasă definitivă la data de 09.10.2023 prin neapelare, în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii sau Primăria Constanţa. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, la data de 08.11.2023.

 
Amintim că vineri, 15 septembrie 2023, judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis acordul de recunoastere a vinovătiei încheiat între DNA Constanta și Magdalena Tiță, fost director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, tribunalul a dispus condamnarea Magdalena Tiță, la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare, pentru săvârsirea infractiunii de luare de mită.
 
În continuare, instanța i-a aplicat inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o perioadă de 2 (doi) ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 literele a, b si g din Codul Penal, respectiv de a ocupa o functie care implică exercitiul autoritătii de stat, de a fi ales în autoritătile publice si de a fi functionar în cadrul Ministerului Culturii.

 
De menționat că tribunalul a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an si 6 luni închisoare sub supraveghere și a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, termen ce se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Pe durata termenului de supraveghere, inculpata va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunte, în prealabil schimbarea locuintei si orice deplasare care depăseste 5 zile; - să anunte schimbarea locului de muncă; - să comunice informatii si documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existentă.
 

„Obligă inculpata să urmeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probatiune Constanta sau organizat în colaborare cu institutii de pe raza municipiului Constanța, jud. Constanta. În baza art. 92 alin. 3 raportat la art. 93 alin. 3 Cod penal, impune inculpatei obligatia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 60 de zile, și nominalizează Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Agenția Județeană de Ocupare și Formare Constanța, ca și institutii în cadrul cărora obligația poate fi executată. (...) Se va atrage atentia inculpatei că, în cazul în care nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce-i revin pe durata termenului de supraveghere, se va revoca suspendarea executării pedepsei și se va dispune executarea acesteia în conformitate cu prev. art. 96 alin. 1 Cod penal. (...) Mentine măsurile asiguratorii luate în cauză pentru garantarea plătii cheltuielilor judiciare prin ordonanta din data de 05.12.2022. (...) Obligă pe inculpata Tită Magdalena la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum total de 1400 de lei, din care suma de 1.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în faza de urmărire penală. Ia act că inculpata a fost asistat de apărător ales. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronuntată după redactare prin punerea hotărârii la dispozitia părtilor si a procurorului prin mijlocirea grefei instante, conform art. 405 alin. 1 cod procedură penală, azi, 15.09.2023“, se mai arată în decizia tribunalului.

 
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de magistratul Alina Crasovschi, judecător al Tribunalului Constanța și poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim că și Elena Mădălina Cliante, fost inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, care a încheiat, de asemenea, un acord cu procurorii DNA.
 

Potrivit DNA,  în data de 09 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.
 
În prezența avocaților, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv
 
- 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatei Tiță Magdalena,
 
- 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatei Cliante Elena Mădălina.
 
Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Interceptări DNA din dosarul care a cutremurat Direcția pentru Cultură Constanța „Optișpe, nouășpe, douăzeci. Dacă se poate să îi numărați“. „Nu, lăsați, e Ok“. (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii