Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:14 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judeţean Constanţa a dat în judecată asociaţia fondată de Gheorghe Oancea. Vrea să recupereze stricăciunile din contractul reziliat anul trecut!

ro

30 Aug, 2018 00:00 3285 Marime text

Consilierii judeţeni au reziliat anul trecut contractul de comodat nr. 14983/3.08.2008, încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR), cu privire la acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii activităţii serviciului public de salvamar.

Rezilierea a survenit ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale de către asociaţia fondată de Gheorghe Oancea şi a neregulilor depistate în punctele de salvamar.

„Controalele în teren au demonstrat că bunurile Consiliului Judeţean date în comodat acestei asociaţii în 2008 nu sunt repartizate echitabil în toate punctele de salvamar de pe litoral. Mai mult, în urma unor reclamaţii, a reieşit că Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România folosea în scopuri comerciale bunurile Consiliului. CJC achiziţionase ski-jet-uri, caiace, bărci si costume de scafandru, pe care această asociaţie le utiliza după bunul plac. Vineri vom rezilia contractul“, ne-a declarat Claudiu Palaz.

În urma rezilierii contractului, au urmat predarea şi primirea bunurilor pe bază de proces-verbal de predare-primire.
 
În condiţiile în care se va constata că lipsesc bunuri sau că acestea sunt distruse sau nefuncţionale, contravaloarea va fi recuperată de la comodatar, se preciza în hotărârea de Consiliu Judeţean privind rezilierea contractului.
Inevitabilul s-a produs şi astfel, zilele trecute, Consiliul Judeţean Constanţa a înregistrat pe rolul instanţelor constănţene dosarul nr. 23156 având ca obiect „revendicări imobiliare”. Pârât în dosar este Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România.
 
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Claudiu Palaz a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, că administraţia judeţeană vrea să recupereze contravaloarea bunurilor deteriorate, distruse sau care nu s-au mai regăsit în urma inventarului de predare-primire a bunurilor pe care asociaţia fondată de Gheorghe Oancea le-a avut în comodat. 

Un contract păgubos încheiat de Nicuşor Constantinescu. Ce nereguli s-au constatat! 

În data de 3.08.2009 a fost încheiat contractul de comodat nr. 14983 între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, contract modificat ca având ca obiect acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii Serviciului Public Salvamar prin propriile divizii sau terţi, bunurile fiind destinate folosirii exclusive de către angajaţii acestuia sau terţi în cadrul activităţilor de salvare.

Prin obiectul contractului, împrumutătorul (CJC, denumit comodantul) acorda folosinţă gratuită împrumutatului (comodatarul) pentru o serie de bunuri proprietate a Consiliului Judeţean, în scopul sprijinirii activităţii Serviciului Public Salvamar. Obligaţiile comodatarului erau următoarele: să înscrie, potrivit legii, imediat după predare-primire, barca şi motorul la căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, să întocmească şi să păstreze o evidenţă strictă a proceselor-verbale de predare-primire, a numărului bunurilor descompletate, distruse sau dispărute, să transmită această evidenţă CJC, să îngrijească şi să conserve bunurile împrumutate ca un bun proprietar.

Aşa cum s-a constatat în urma verificărilor, comodatarul nu a înscris, potrivit legii, barca şi motorul Ia căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, nu a transmis numărul bunurilor descompletate, distruse, sau dispărute imediat după petrecerea unui incident care afectează integritatea bunurilor primite în comodat, împreună cu procesele-verbale de constatare a incidentului. De asemenea, ANSPSR nu a luat toate măsurile necesare spre a se îngriji de conservarea bunurilor împrumutate ca un bun proprietar, acest lucru rezultând din numărul mare de bunuri deteriorate şi propuse Ia casare.

Bunurile vor fi concesionate primăriilor pentru organizarea serviciilor de salvamar 

Având în vedere că toate aceste echipamente pentru salvare pe mare au fost cumpărate de Consiliului Judeţean, ele vor ajunge în posesia primăriilor din zona de litoral şi apoi mai departe, echitabil. Totodată, punctele de salvamar aflate în proprietatea CJC vor fi transferate autorităţilor locale.

Despre Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România  

Asociaţia a fost fondată de defunctul Gheorghe Oancea, cel care a fost şi primul preşedinte al acesteia. Asociaţia are sediul în Constanţa, strada Gheorghe Lazăr nr. 5, în imobilul situat în Constanţa, strada Soveja nr. FN, zona parc Tăbăcărie. Această asociaţie are o şcoală de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din parcul Tăbăcărie. Terenul, situat în centrul Constanţei, are aproximativ 2.000 de metri.
 

Interesant este termenul de asociere dintre RAEDPP şi asociaţia defunctului Gheorghe Oancea, termen stabilit pentru o perioadă de 25 de ani. Nu trebuie omis faptul că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost membru al acestei asociaţii.

În 2014, şi Guvernul Ponta a adoptat o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România ca fiind de utilitate publică.

Gheorghe Oancea a mai administrat în timpul vietii şi businessuri precum On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark şi Five-Holding. În prezent, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, potrivit Registrului Asociaţiilor şi ONG-urilor, are un consiliu director format din Gabriel BălanGabriel Culea, Dragoş Adrian Râpă şi moştenitorii omului de afaceri, respectiv Ionuţ Oancea şi Alexandru Oancea.
 
Citeşte şi:
 
În timp ce Consiliul Judeţean reziliază Primăria a încheiat contract privind serviciul de salvamar cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea în care membru era chiar Radu Mazăre (document)

 
Consiliul Judeţean Constanţa reziliază contractul cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea privind serviciul de salvamar (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii