Consiliul Local Constanța dă în judecată asociația care s-a opus casării vaporașelor de la intrările din oraș!
Consiliul Local Constanța dă în judecată asociația care s-a opus casării vaporașelor de la intrările din
28 Jan, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1279
Marime text
- Consiliul Local Constanța a deschis o acțiune civilă, la Judecătoria Constanța, în contradictoriu cu Asociația Comandanților de Navă din România.
- În 2022, asociația contestase HCL prin care consilierii locali votaseră casarea vaporașelor de la intrările din Constanța.
Consiliul Local Constanța a deschis o acțiune civilă, la Judecătoria Constanța, în contradictoriu cu Asociația Comandanților de Navă din România.
Dosarul are indicativul 1926/212/2024 și are ca părți Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Asociația Comandanților de Navă din România, în calitate de pârât.
Obiectul dosarului este reprezentat de „pretenții“, cazul aflându-se în atenția Secției Civile a Judecătoriei Constanța.
Până acum, nu a fost stabilită data primei înfățișări în cauză, iar, după parcurgerea procedurii prealabile, dosarul va fi repartizat aleatoriu unui complet de judecată, urmând ca astfel să se stabilească și prima înfățișare.
Ce susțineau comandanții de navă
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Asociația Comandanților de Navă din România a dat în judecată, în 2022, Consilul Local Constanța, atacând hotărârea CLC prin care s-a dispus casarea navelor aflate la intrările în oraș.
Vasele au fost instalate în timpul administrației Radu Mazăre și sunt cunoscute, de asemenea, și ca „vaporașele lui Mazăre“.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cererea adresată instanței, reprezentanții Asociației Comandanților de Navă din România precizaseră, printre altele, că „navele sunt într-o stare foarte bună, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber. Nu sunt degradate, nu sunt dezintegrate, ci se prezintă foarte bine, cel puţin vizibil“.
De asemenea, reprezentanții Asociației au precizat prin acțiune că „navele expuse fac cinste oraşului, cu atât mai mult cu cât este un oraș turistic și oraș port la Marea Neagră“.
Comandanții de navă au mai spus că „decizia de înlăturare a acestor nave maritime militare contravine interesului de conservare a identităţii comunităţii locale, mai ales pentru cei circa 20.000 de navigatori locuitori ai oraşului Constanţa, care oricum sunt deficitari în reprezentativitate de imagine prin penuria de monumente/obective culturale sau turistice dedicate acestei bresle“.
Cu toate acestea, mai întâi Tribunalul Constanța și, în octombrie 2023, Curtea de Apel, au decis respingerea acțiunii comandanților, apreciind că asociația nu justifica interesul cerut de lege pentru promovarea unei astfel de acțiuni în instanță.
Acum, a venit rândul comandanților de navă să fie chemați în instanță de Consiliul Local Constanța.
Oricare va fi decizia Judecătoriei în cauză, ea va putea fi ulterior atacată la instanța de control judiciar, respectiv, Tribunalul Constanța.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portal Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Dispar vaporașele din Constanța?! Casarea, aproape iminentă! Ultimul cuvânt îl are Primăria (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii