Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Local Constanța, dat în judecată de Avocatul Poporului, legat de Campusul Social Henri Coandă! Vizate, penalitățile pentru neplata la timp a chiriei și utilităților (DOCUMENTE)

ro

09 Jun, 2024 17:00 5675 Marime text
  • Prin hotărârea Consiliului Local Constanța atacată în proces au fost votate penalizări de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere la plata chiriei sau a utilităților pentru chiriașii campusului social Henri Coandă.
  • Avocatul Poporului spune că aceste penalizări sunt superioare celor stabilite prin lege, respectiv, 0,1% legat de chirie (Legea locuințelor) și 0,02% legat de utilități (Codul de procedură fiscală).
  • Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța.
  • În Secțiunea Document poate fi accesată HCL Constanța nr. 325/30.09.2021, dar și Cererea de chemare în judecată formulată de Avocatul Poporului în dosarul 3983/118/2024.
Consiliul Local Constanța, Administrația Fondului Imobiliar SRL, dar și Direcția Generală de Asistență Socială Constanța au fost date în judecată de către Avocatul Poporului, în legătură cu anumite prevederi legislative locale vizând Campusul Social Henri Coandă din oraș.
 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției de Contencios Administrativ și fiscal a Tribunalul, unde Avocatul Poporului cere anularea în parte a HCL nr. 325/30.09.2021.
 
Prin această hotărâre a Consiliului Local Constanța au fost votate penalizări de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere la plata chiriei sau a utilităților pentru chiriașii campusului social Henri Coandă.
 
Prin cererea de chemare în judecată, reprezentanții Avocatului Poporului au apreciat că aceste modificări aduse HCL Constanța 65/2011 prin HCL Constanța 325/30.09.2021 ar fi lovite de nulitate.
 
HCL Constanța nr. 325/30.09.2021 a fost votată de Consiliul Local Constanța în ședința din 30 septembrie 2021, cu 26 de voturi pentru, 0 împotrivă și nicio abținere.
 
Dosarul are indicativul 3983/118/2024, iar părțile sunt Instituția Avocatului Poporului (pentru chiriașa din Henri Coandă care a solicitat instituția), în calitate de reclamant, alături de pârâții Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, Administrația Fondului Imobiliar SRL și Consiliul Local Constanța.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de anulare a actului administrativ reprezentat de HCL Nr. 325/30.09.2021, 65/2011, precum și pretenții.
 
Sursa foto: Portalul Instanțelor de Judecată

În cererea de chemare în judecată, pusă la dispoziție de Instituția Avocatului Poporului, se arată că acest demers vine în urma unei sesizări făcute de o chiriașă din campusul social cu privire la o posibilă încălcare a dreptului constituțional la un trai decent, aceasta exprimându-și nemulțumirile cu privire la cuantumul plenalităților stabilite pentru întârzierile la plata chiriei, respectiv a utilităților.
 
În urma verificărilor întreprinse legat de această sesizare, Avocatul Poporului a hotărât deschiderea procesului pentru anularea HCL vizând stabilirea penalităților de întârziere pentru chiriașii din campusul social.
 
„Apreciem că dispozițiile HCL Constanța nr. 325/30.09.2021, prin care, în cazul unei locuințe sociale, reglementează o penalizare de 0,5% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de întârziere, în caz de neplată în termen a chiriei, respectiv, a cheltuielilor de întreținere, sunt lovite de nulitate“, potrivit cererii de chemare în judecată.
 
Penalitățile stabilite prin HCL, mai mari decât cele reglementate prin Lege
 
Au arătat reprezentanții Avocatului Poporului că „penalizarea pentru neplata chiriei de 0,5% asupra sumei datorate este contrară prevederilor din Normele Metodologice pentru punerea în aplicare a Legii locuinței nr. 114/1996, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1275/2000“.
 
Astfel, potrivit normelor invocate de Avocatul Poporului, „neplata la termen a chiriei atrage o penalizare de 0,1% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi care urmează celei în care suma a devenit exigibilă, fără ca majorarea să poată depăși totalul chiriei restante“.
 
„Reglementarea de către Consiliul Local Constanța a unei penalizări pentru neplata chiriei de 0,5% asupra sumei datorate nu este conformă prevederilor legale în vigoare“, potrivit Avocatului Poporului.
 
De asemenea, în cererea de chemare în judecată se mai arată că „scopul legiuitorului, conform prevederilor legale menționate, este de a asigura accesul persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate la o locuință, garantând astfel dreptul constituțional la un trai decent“.
 
„Impunerea unei penalizări de 0,5%, mai mare decât cea de 0,1% prevăzută în Normele Metodologice pentru punerea în aplicare a Legii locuinței nr. 114/1996, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1275/2000, contravine acestui scop legislativ și este, prin urmare nelegală“, conform Avocatului Poporului.
 
Legat de penalizările de 0,5% pentru neplata la timp a utilităților, Avocatul Poporului a arătat că „nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligațiilor bugetare este reglementat la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, astfel: «Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere»“.
 
Reprezentanții AP au arătat astfel că dispozițiile din HCL Constanța ce stabilesc penalizările de 0,5%, față de 0,02% - nivel prevăzut prin Codul de procedură fiscală – contravin acestor prevederi legislative și încalcă principiul ierarhiei forței juridice a actelor normative.
 
De asemenea, Avocatul Poporului a amintit și aici de dreptul constituțional la un trai decent, garantat prin asigurarea accesului la utilități publice și servicii comunitare.
 
„Impunerea unei penalizări de 0,5% superioară celei de 0,02% preăzută de lege contravine acestui scop și este, prin urmare, nelegală“, potrivit Avocatului Poporului.
 
Primul termen de judecată va fi stabilit ulterior, acum dosarul urmând să fie repartizat aleatoriu unui complet din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului la finalul procesului, ea va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel Constanța, în recurs.
 
În Secțiunea Document poate fi accesată HCL Constanța nr. 325/30.09.2021, dar și Cererea de chemare în judecată formulată de Avocatul Poporului în dosarul 3983/118/2024.
 
Sursa documentare: Portalul Instanțelor de Judecată, Primăria Constanța, Avocatul Poporului
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cum au învins pensionarii din Constanța Consiliul Local! Explicațiile judecătorilor de la Curte (MOTIVARE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii