Constanța. Procesele pe tema împărtășirii credincioșilor continuă. Cine va pronunța soluția definitivă
Constanța. Procesele pe tema împărtășirii credincioșilor continuă. Cine va pronunța soluția definitivă
09 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1666
Marime text
- Judecătoria Constanța a respins, inițial, acțiunea împotriva Arhiepiscopiei Tomisului.
- Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a declarat apel.
- Dosarul va fi soluționat definitiv de magistrații Tribunalului.
Amintim că Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a încercat să obțină în instanță, în procedura civilă, oprirea Arhiepiscopiei Tomisului și a ÎPS Teodosie de la a mai împărtăși oameni, indiferent de vârstă, „dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănătății (...), de Institutul Național de Sănătate Publică (...), sau prin Ordinul nr. 875/2020 emis de MS și MAI“.
Caz analizat în regim de urgență
Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța sub numărul 10349/212/2020, iar obiectul dosarului a fost reprezentat de „ordonanță președințială“, pentru a putea fi analizat în regim de urgență.La finalul analizării argumentelor invocate de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea.
În Hotărârea nr. 3598/2020 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins acțiunea împotriva Arhiepiscopiei se arată că „se mai reține, totodată, că în cazul obligațiilor de a face/de a nu face este admisibilă emiterea unei ordonanțe președințiale doar în situațiile în care se tinde la încetarea unor acte abuzive“.
„Or, în cauza de față, în fapt, reclamantul tinde la obținerea unei hotărâri judecătorești prin care pârâții să fie obligați să respecte un act normativ , reprezentat de Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, deși formularea capătului de cerere este redată sub formă condițională, respectiv, «încetarea practicării (…) dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ordinul nr. 875/22.05.2020»“, potrivit www.rolii.ro.
Au arătat în acest sens magistrații că „de menționat este că pe calea ordonanței președințiale, în raport de obiectul acesteia, nu se poate obține o hotărâre judecătorească cu putere executorie sub formă condițională, dispozitivul fiind necesar a fi formulat în mod clar și fără echivoc“.
„Orice persoană este obligată implicit la respectarea legii“
În continuare, judecătorii au spus că „pe de altă parte, nu poate constitui obiect al cererii chiar obligarea părții adverse la respectarea unei dispoziții legale, întrucât orice persoană este obligată implicit la respectarea legii, în virtutea principiilor democratice aplicabile. În cazul nerespectării unei dispoziții se poate atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz, a celui care nesocotește prevederile legale, însă nu se poate tinde la suprapunerea de efecte juridice chiar pe calea ordonanței președințiale“.Astfel, au arătat magistrații Judecătoriei, „efectul admiterii cererii de emitere a ordonanței președințiale constă în aceea că pârâții ar fi obligați la efectuarea unei a cțiuni cu respectarea dispozițiilor legale, obligație care oricum acestora le incumbă chiar prin îndatorirea pe care fiecare persoană o are în virtutea existenței unui stat de drept“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei.
Dat fiind apelul declarat recent de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, procesul se va relua la Tribunal, așa cum am precizat anterior, urmând ca această instanță să pronunțe o soluție definitivă.
Citește și:
Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii