Constanța retrocedată! Judecătorii au trasat dispoziții clare în dosarul privind cele 25 de hectare din zona Brătianu - Constanța
Constanța retrocedată! Judecătorii au trasat dispoziții clare în dosarul privind cele 25 de hectare din zona
23 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3076
Marime text
Ieri, la Curtea de Apel București ar fi trebuit să aibă loc cel de al 44-lea termen de judecată în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Constanța! Ședința de judecată nu a mai loc pentru instanța a preschimbat termenul la data de 29 mai, ora 10.00., „având în vedere faptul că nu a fost întocmită de către expertele Rucăreanu Oana și Chirilă Adelaida Adriana analiza Raportului de constatare tehnico-ştiinţifică de evaluare întocmit de specialiştii D.N.A. şi a suplimentului la acest raport întocmit de specialiştii D.N.A., dar si contextul excepțional determinat de pandemia de COVID-19“, coform deciziei magistraților.
În continuare, instanța a decis emiterea de adrese către expertele Oana Rucăreanu și Chirilă Adelaida Adriana cu „dispozitia de a depune la dosarul cauzei, în termen de maxim 7 zile de la data primirii prezentei rezoluții, analiza Raportului de constatare tehnico-ştiinţifică de evaluare întocmit de specialiştii D.N.A. şi a suplimentului la acest raport întocmit de specialiştii D.N.A., sub sanctiunea aplicarii amenzii judiciare“, se mai arată în hotărârea Curții de Apel București.
De precizat că de patru termene procesul este amânat din cauza lipsei raportului de expertiză final.
Conform portalului instanțelor de judecată, dosarul (779/2/2017) se află pe rolul Curții de Apel București din 30 ianuarie 2017.
Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de Combatere a Corupției, iar inculpații cauzei sunt: Crinuța Nicoleta Dumitrean (fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și al Comisiei Centrale de Despăgubiri), omul de afaceri Horia Simu, evaluatorul Alin Horațiu Dima (al cărui nume apare și în Dosarul Retrocedărilor din Constanța), Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, Dragoș George Bogdan și Florentina Savu.
În rechizitoriu, procurorii DNA arată că, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 de hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit DNA.
„Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei. Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol.
Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia, expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupție.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Citește și
70 de ani de la Decretul de naționalizare nr. 92/1950 Clădire-simbol a Constanței vechi, retrocedată după jumătate de secol moștenitorilor
Constănțenii ce l-au obligat pe primar să le răspundă după 18 ani mai au de așteptat. Procesul, suspendat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii