Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:21 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Ucrainean, cu permisul suspendat, prins pe bulevardul Mamaia. A refuzat să i se recolteze mostre biologice și a ajuns după gratii

ro

25 Aug, 2024 17:00 803 Marime text
Foto cu rol ilustrativ - sursa: Pixabay

Pe rolul Judecătoriei Constanța se află un dosar în care un cetățean ucrainean este acuzat că ar fi condus mașina în stațiunea Mamaia, în ciuda faptului că avea permisul suspendat. Mai mult, acesta ar fi refuzat să i se preleveze mostre biologice, motiv pentru care, a fost arestat preventiv.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, Priadun Stanislav a ieșit din arest preventiv pe data de 13 august 2024, după ce magistrații Tribunalului Constanța i-au admis cererea de înlocuire a arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu.
 
MINUTA

Soluția pe scurt: În baza art.4251 alin. 7 pct. 2 lit. a C.proc.pen. rap. la art. 206 şi art. 208 C.proc.pen. admite contestaţia formulată de către inculpatul PRIADUN STANISLAV, împotriva încheierii din data de 08.08.2024 a Judecătoriei Constanţa, pronunţată în dosarul nr. 15908/212/2024/a4. Desfiinţează încheierea contestată şi, soluţionând cauza, în baza art. 242 alin. 2 C.proc.pen., înlocuieşte măsura arestării preventive luate faţă de inculpatul PRIADUN STANISLAV în prezent deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, prin încheierea nr. 589/16.05.2024 a Judecătoriei Constanţa, pronunţată în dosarul nr. 14248/212/2024, definitivă prin încheierea penală nr. 414/21.05.2024 a Tribunalului Constanţa, cu măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.08.2024 şi până la data de 11.09.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 76/UP din data de 16.05.2024 emis de către Judecătoria Constanţa, dacă nu este reţinut ori arestat în altă cauză. (...) Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 13.08.2024.

 
Astfel, Judecătoria Constanța a decis în dosarul înregistrat vineri, 23 august 2024, ca verificarea măsurilor preventive în acest dosar să fie efectuată pe data de 02.09.2024, urmând ca primul termen pe fond, în dosarul cu număr unic 15908/212/2024, să aibă loc pe data de 16.09.2024.
 

 
Ce acuzații i se aduc cetățeanului ucrainean
 
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria  Constanța, a fost trimis  în judecată inculpatul, pentru săvârşirea infracţiunilor de -„refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. şi ped. de art. 337 din Codul Penal şi „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 335 alin. (2) din Codul Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin.(1) din Codul Penal.
În actul de sesizare a instanței s-a reţinut, în fapt, că  la data de 15.05.2024, în jurul orei 00:17 Priadun Stanislav a condus autoturismul marca marca VW pe bd. Mamaia din staţiunea Mamaia, dinspre oraş Năvodari, având dreptul de a conduce suspendat.

 
Ce pedeapsă riscă să primească inculpatul
 
Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice - Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice - Art. 337. –
 
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
 
Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere - Art. 335. -
 

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
 
Unitatea şi pluralitatea de infracţiuni - Concursul de infracţiuni - Art. 38. -
 
(1) Există concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracţiuni şi atunci când una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni.
 
Surse de documentare: PortalJust, ReJust și Lege5.ro
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Un bărbat, condamnat la închisoare pentru că ar fi condus cu permisul anulat! Contestația, înregistrată la Curtea de Apel Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii