Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța veche Cum a tranșat Tribunalul Constanța procesul pentru un teren de lângă strada Mircea cel Bătrân. Soluția nu este definitivă

ro

16 Feb, 2021 00:00 1976 Marime text
  • Moștenitorii de drept ai imobilului, Anton și Emanoil Gârbacea și Elena Valea, le-au cerut judecătorilor, în dosarul civil nr. 8243/3/2020 să oblige comisia să le acorde despăgubiri pentru bunul care nu poate fi restituit în natură.
  • Magistrații Tribunalului Constanța au ajuns însă la concluzia că cererea ar fi fost prematur formulată și au respins-o ca atare.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Un nou proces ce privește proprietăți din zona veche a Constanței a fost închis recent de judecătorii Secției Civile a Tribunalului Constanța.

Cauza vizează un imobil pentru care proprietarii de drept au purtat procese la diferite instanțe timp de ani buni, și care acum se afla în centrul unui nou litigiu, deschis contra Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor.

Moștenitorii de drept ai imobilului, Anton și Emanoil Gârbacea și Elena Valea, le-au cerut judecătorilor, în dosarul civil nr. 8243/3/2020 să oblige comisia să le acorde despăgubiri pentru bunul care nu poate fi restituit în natură.

Zilele trecute, însă, magistrații Tribunalului Constanța au ajuns la concluzia că cererea ar fi fost prematur formulată și au respins-o ca atare.

Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 

Cazul, analizat la București

Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul a fost deschis inițial la Tribunalul București, însă judecătorii din Capitală au apreciat că este de competența colegilor de la Tribunalul Constanța să soluționeze cazul.

Potrivit Hotărârii nr. 1541/2020 a Tribunalului București, document citat pe Jurindex, se arată că reclamanții au cerut „obligarea pârâtei (nr., CNCI) la emiterea deciziei de compensare în concordanță cu Sentința Civilă nr. 1685/2016 pronunțată de Tribunalul Constanța, Decizia Civilă nr. 87/C/31.05.2017 pronunțată de Curtea de Apel Constanța și Decizia Civilă nr. 845/2018, irevocabilă, a Înaltei Curți de Casație“, potrivit www.rolii.ro.

Astfel, prin Sentința nr. 1685/2016, instanța a obligat „pârâtul Primarul Municipiului Constanța să propună acordarea de măsurii compensatorii sub formă de puncte, potrivit Cap.III din Legea 165/2013, pentru reclamant și intervenienții în interes propriu“ cu privire la două imobile, situate în Constanța, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Callatis.


În cursul anului 2019, s-a emis dispoziția prin care unul dintre imobile, care fusese între timp dat în administrarea Băncii Naționale a României, a revenit în administrarea Consiliului Local Constanța, pentru a fi restituit proprietarilor.

Acum, proprietarii au solicitat instanței să oblige CNCI să le acorde despăgubiri pentru cel de-al doilea imobil, însă Tribunalul Constanța a decis de curând că această solicitare ar fi fost prematur formulată și a respins-o ca atare.
 

Careul 146, Lot 13

În Sentința civilă nr. 87/2017 a Tribunalului Constanța, se arată că cel de-al doilea imobil revendicat este de asemenea situat în Constanța, fiind vorba despre fostul Careu 146, Lot 13, situat în aceeași zonă.

Potrivit dispozițiilor instanței, este vorba despre un imobil „compus din teren în suprafață de 289 mp și construcțiile formate din locuință cu două camere, cu suprafața construită de 127 mp și șopron cu balcon de lemn, cu suprafața construită de 83 mp“.
De menționat că oamenii s-au luptat pentru recuperarea acestor imobile începând cu anul 2001, când a intrat în vigoare Legea 10 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.


De-a lungul a nenumărați ani și, totodată, nenumărate procese, reclamanții au arătat că imobilele fuseseră achiziționate de părinții lor încă din anul 1931, ulterior fiind preluate de către stat în baza Decretului nr. 111/1951.

Așa se face că, deși au notificat autoritățile locale încă din anul 2001 cu privire la imobilele ce le fuseseră luate abuziv în timpul regimului comunist, abia în anul 2019, în urma a mai multor procese, oamenii au recuperat o parte dintre acestea, fiind vorba despre un imobil ce fusese dat în administrarea Băncii Naționale a României.

În ce privește cel de-al doilea imobil, rămâne de văzut dacă oamenii vor declara apel împotriva hotărârii Tribunalului de a le respinge cererea ca prematur formulată.


Citește și:

Afacerist condamnat cu executare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, eliberat în Italia. Povestea lui Dragoș Săvulescu, ajunsă la Înalta Curte

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii