Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:22 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțean decedat în război, dar nedeclarat mort în instanță. Nepoata nu îndeplinise formalitățile privind citarea lui la ziar

ro

12 Mar, 2020 00:00 2417 Marime text

O constănțeancă nu a reușit să obțină în instanță declararea judecătorească a morții bunicului său, ce a murit pe front încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Motivul, potrivit instanței, este că pe parcursul judecării procesului femeia nu a îndeplinit formalitățile impuse de lege privind citarea prin publicitate a bunicului decedat. Iar aceasta, în condițiile în care, de la dispariția pe front a bărbatului, în 1945, și până la momentul la care constănțeanca s-a adresat inițial judecătorilor, respectiv în 2016, trecuseră mai bine de 70 de ani.
 
Potrivit datelor oficiale, cazul a fost înregistrat inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța la data de 14 iulie 2016, sub numărul de dosar 18604/212/2016, însă abia după doi ani s-a dispus o hotărâre în cauză.
 

Mort pe frontul din Cehoslovacia

 
În cererea de chemare în judecată, menționată în Hotărârea cu numărul 1010/2018 a Judecătoriei Constanța, citată pe Portalul Jurisprudenței Naționale, femeia a cerut declararea judecătorească a morții bunicului său. „În motivarea în fapt a cererii“, se menționează în hotărârea citată pe www.rolii.ro, „reclamanta a arătat că persoana a cărei moarte se cere a fi declarată este bunicul său, care a decedat pe front în al Doilea Război Mondial în Cehoslovacia, în anul 1945, fără a fi întocmite însă documente care să ateste decesul“.
 
La circa un an de la înregistrarea dosarului la Judecătoria Constanța, pe data de 22 iunie 2017, instanța a decis însă suspendarea procesului, pe motiv că reclamanta nu a îndeplinit obligațiile pe care i le fixaseră judecătorii. Mai exact, completul de judecată îi pusese în vedere încă din luna octombrie 2016 „să publice într-un ziar de largă circulație un anunț cu privire la deschiderea procedurii de declarare a morții cu privire la L.C.“.
 

Procesul, suspendat

 
Între timp, judecătorii emiseseră adrese și către Primăria și Postul de poliție din comuna Mihai Viteazu, pentru a aduna informații cu privire la bărbatul decedat pe front a cărui declarare judecătorească a morții se cerea. Cu toate acestea, din octombrie 2016 și până la finalul lunii iunie 2017, reclamanta nu a dat curs solicitării judecătorilor cu privire la a asigura citarea prin publicitate a bunicului său, prin publicarea citației într-un ziar de largă circulație. În aceste condiții, așa cum am menționat, la data de 22 iunie 2017, procesul a fost suspendat.
 
La data de 1 august 2017, femeia a formulat o cerere de repunere pe rol, solicitare care însă a fost anulată ca netimbrată în data de 6 octombrie 2017, după vacanța judecătorească.
„S-a formulat de către reclamantă o nouă cerere de repunere pe rol a cauzei la data de 1.11.2017, care a fost respinsă ca nefondată prin încheierea din data de 22.12.2017, pentru faptul că aceasta nu și-a îndeplinit în mod corespunzător obligația stabilită la termenul de judecată din data de 21.04.2017, respectiv de a asigura citarea prin publicitate a numitului L. C., prin publicarea citației într-un ziar de largă circulație“, se arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
 

Cauza, perimată

 
Totodată, judecătorii au mai arătat că femeia nu a formulat recurs împotriva încheierii prin care a fost decisă suspendarea procesului și nici împotriva încheierilor prin care s-au respins cererile sale de repunere pe rol. În aceste condiții, spun magistrații, procesul a rămas suspendat.

 
În hotărârea instanței se mai arată că, „potrivit art. 416 alin. (1) din Codul de procedură civilă «Orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții, timp de 6 luni», iar conform prevederilor alin. (2) «Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părți sau de instanț㻓.
 
Judecătorii au mai spus că, potrivit procedurilor legale în vigoare, perimarea se constată din oficiu sau la cererea părții interesate, fiind o sancțiune procedurală pentru nerespectarea termenului prevăzut de lege. Dat fiind că, în procesul de față, fusese îndeplinit termenul legal, magistrații Judecătoriei Constanța au constatat perimată „cererea de chemare în judecată privind pe reclamanta L.C. (...) în contradictoriu cu pârâtul L.C. având ca obiect declararea judecătorească a morții“. Hotărârea a fost pronunțată în luna februarie 2018 și putea fi atacată în recurs în termen de cinci zile de la pronunțare.
 
Citește și:
 
Poveşti cutremurătoare din sala de judecată:
Marinari români dispăruţi în ape străine, declaraţi morţi de judecătorii constănţeni


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii