Construcțiile ilegale de pe domeniul public, mărul discordiei în procesul dintre CN APM Constanța SA și o firmă deținută în trecut de Ion Dumitrache. Ultima decizie a instanței
Construcțiile ilegale de pe domeniul public, mărul discordiei în procesul dintre CN APM Constanța SA și o
22 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2935
Marime text
- Potrivit rejust, mărul discordiei în procesul dintre CN APM Constanța SA și Comagra SRL îl reprezintă bunurile imobile construite în mod abuziv și ilegal, fără obținerea avizelor, acordurilor și fără obținerea autorizației de construire
- Conform termene.ro, platformă consultată duminică, 22 septembrie 2024, Comagra SRL are sediul social în Năvodari, Portul Midia, județul Constanța. Firma a fost înființată în anul 1994 și obiectul de activitate este „manipulări”
- Sursa citată arată că Elena Mușat este asociat și administrator al societății
- În trecut, Comagra SRL a aparținut lui Ion Dumitrache, care și-a vândut părțile sociale în anul 2017 către Hrishieh Amin (mof. 596/22.02.2017)
Judecătoria Constanța a înregistrat la data de 20 septembrie a.c. dosarul 1012/212/2023/a1, ca urmare a recursului făcut la data de 29 iulie a.c. de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
CN APM Constanța SA are calitate de reclamant, iar pârâtul este Comagra SRL.
Obiectul dosarului este „obligația de a face”.
Acesta a fost înregistrat prima oară la data de 16 ianuarie 2023 pe rolul instanței amintite, pe Secția civilă.
Primul termen a fost stabilit pentru 5 mai 2023, iar soluția Judecătoriei Constanța a venit după mai multe amânări și o repartizare a dosarului către un alt complet.
Astfel, la termenul cu numărul 9 din data de 26 iulie 2024, instanța a dispus suspendarea cauzei. Iată mai jos soluția pe scurt:
„În temeiul art. 242 alin. (1) C.proc.civ. suspendă judecata cauzei. Cu drept de recurs separat, pe durata suspendării judecării procesului. Cererea de recurs se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26.07.2024.”
Construcțiile ilegale ale Comagra SRL, cerute a fi desființate
Potrivit rejust, mărul discordiei în procesul dintre CN APM Constanța SA și Comagra SRL îl reprezintă bunurile imobile construite în mod abuziv și ilegal, fără obținerea avizelor, acordurilor și fără obținerea autorizației de construire.
De aceea, prin cererea de chemare în judecată, reclamanta CN APM Constanța SA a solicitat obligarea pârâtei Comagra SRL la demolarea/desființarea de către cea din urmă a acestor construcții.
Imobilele sunt amplasate pe un teren domeniu public al statului, concesionat Administrației Porturilor Maritime Constanța SA, în Port Constanța, pe parcela închiriată în baza contractului CNAPM 08263-1DP-01/12.12.2017.
Reclamanta a mai solicitat eliberarea terenului de construcțiile și materialele rezultate ca urmare a demolării, de pe terenul domeniu public al statului; autorizarea reclamantei pentru demolarea/desființarea construcțiilor nelegale, pe cheltuiala pârâtei, în cazul în care aceasta din urmă nu se conformează obligației de demolare/desființare construcții nelegale, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești privind demolarea construcțiilor nelegale.
De ce Judecătoria Constanța a suspendat judecarea cauzei
Instanța a constat că, deşi pentru prezentul termen de judecată, reclamantei i s-a pus în vedere să depună la dosar precizări în detaliu cu privire la construcţiile/obiectivele ale căror desfiinţare se solicită, cu menţionarea celor care nu mai există şi daca mai există, cu indicarea căror structuri au aparţinut, sub sancţiunea suspendării cauzei, reclamanta nu s-a conformat.
Potrivit art. 242 alin. 1 Cod procedură civilă „Când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate.”
În consecinţă, instanţa a suspendat cauza, pentru neîndeplinirea obligaţiei puse în sarcina reclamantei, aceea de a depune la dosar precizări în detaliu cu privire la construcţiile/obiectivele ale căror desfiinţare se solicită, cu menţionarea celor care nu mai există şi daca mai există, cu indicarea căror structuri au aparţinut. În conformitate cu dispoziţiile art. 242 alin. 2 C.pr.civ. „La cererea părţii, judecata va fi reluată dacă obligaţiile la care se referă alin. (1) au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua.”
Despre CN Administrația Porturilor Maritime Constanța SA
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CN APM SA Constanța) s-a înființat prin Hotărârea Guvernului României nr. 517/1998, cu modificările și completările ulterioare, prin reorganizarea fostei Regii Autonome Administrația Portului Constanța.
CN APM SA Constanța este o societate comercială pe acțiuni, desemnată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să desfășoare activități de interes public național, în calitate de administrație portuară.
Compania îndeplinește funcția de autoritate portuară în portul Constanța (cu zona Constanța, zona Midia și zona Mangalia) și portul turistic Tomis.
CN APM SA Constanța este deținută de Ministerul Transporturilor, cu 80% din capitalul social, și Fondul Proprietatea SA, cu 20% din capitalul social.
Administratorii CN APM SA Constanța sunt Catană Dan-Alexandru, Chirilă Constantin, Dede Suryan-Omar, Diaconu Catalin, Drumea Mihnea Claudiu, Drumea Mihnea Claudiu, Gavruță Adrian-Daniel, Vlad Elena.
În anul fiscal 2022, CN APM Constanța, cu 896 salariați, a declarat o cifră de afaceri de 479.165.475 lei și un profit de 114.510.926 lei.
Situația financiară pentru anul 2023 arată astfel: 923 de salariați, cifră de afaceri de 545.455.306 lei și profit de 195.356.718 lei.
Despre Comagra SRL
Conform termene.ro, platformă consultată duminică, 22 septembrie 2024, Comagra SRL are sediul social în Năvodari, Portul Midia, județul Constanța. Firma a fost înființată în anul 1994 și obiectul de activitate este „manipulări”.
Sursa citată arată că Elena Mușat este asociat și administrator al societății.
În trecut, Comagra SRL a aparținut lui Ion Dumitrache, care și-a vândut părțile sociale în anul 2017 către Hrishieh Amin (mof. 596/22.02.2017).
Comagra SRL a înregistrat în anul 2023 o cifră de afaceri de aproximativ șase milioane de lei, un profit de peste două milioane de lei și 25 de angajați în medie.
Comagra SRL nu figurează cu achiziții directe sau licitații câștigate pe termene.ro.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
Sursă text: Portalul Instanțelor de Judecată și rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii