Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contract pe perioadă nedeterminată Cum a pierdut Pomacost procesul pentru bani mai mulți, cu municipalitatea din Constanța. „Se poate libera oricând de obligațiile asumate“

ro

07 Nov, 2020 00:00 2789 Marime text
  • Procesul s-a încheiat definitiv în defavoarea afaceriștilor de la Pomacost, care au fost, totodată, obligați să achite onorariile avocaților municipalității.
  • Magistrații Curții de Apel au arătat, printre altele, că, dată fiind perioada nedeterminată pe care a fost încheiat contractul cu municipalitatea, „reclamantul (nr., Pomacost) nu este ținut de un anumit termen în care să execute lucrărilor prevăzute în contract“.
  • În această situație, au argumentat judecătorii, „acesta se poate libera oricând de obligațiile asumate prin contractul cadru dacă pârâtul nu este de acord cu ajustarea prețului convenit inițial“.
 
În cursul anului trecut, reprezentanții firmei Pomacost (actuală Garden Shop Services SA) au dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar, solicitând suplimentarea financiară a contractului încheiat cu primăria.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, procesul s-a încheiat definitiv în defavoarea afaceriștilor de la Pomacost, care au fost, totodată, obligați să achite onorariile avocaților municipalității.
 
Foarte interesant, în respingerea recursului promovat de oamenii de afaceri, magistrații Curții de Apel au arătat, printre altele, că, dată fiind perioada nedeterminată pe care a fost încheiat contractul cu municipalitatea, „reclamantul (nr., Pomacost) nu este ținut de un anumit termen în care să execute lucrărilor prevăzute în contract“.
 
În această situație, au argumentat judecătorii, „acesta se poate libera oricând de obligațiile asumate prin contractul cadru dacă pârâtul nu este de acord cu ajustarea prețului convenit inițial“.
 
Mai mult, instanța de recurs a stabilit că Pomacost „nu poate pretinde adaptarea contractului la realitățile intervenite din cauza unor evenimente exterioare care a făcut îndeplinirea propriilor obligații excesiv de oneroase pentru simpla rațiune că, în cazul contractului încheiat pe durată nedeterminată, cel care invocă impreviziunea poate denunța contractul oricând“.
 

Pierderi lunare

 
Judecătorii Curții de Apel Constanța au motivat Hotărârea nr. 233/2020, prin care a fost respins recursul societății Pomacost SA, în prezent Garden Shop Services SA.
 
Amintim că, în cererea de chemare în judecată, reprezentanții firmei se plângeau de faptul că „firma a înregistrat pierderi lunare aferente costurilor cu manopera de 1.358,94 lei/lună/angajat“.
 

În această situaţie, ei le cereau judecătorilor să oblige municipalitatea să ajusteze preţul contractului întrucât „ajustarea preţului contractului este strict necesară pentru acoperirea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului“.
 
La rândul lor, reprezentanţii Municipiului Constanţa le-au cerut judecătorilor constănţeni să respingă acţiunea Pomacost, ca nefondată.
 
Tribunalul Constanța și, ulterior, Curtea de Apel Constanța, au hotărât că cererile afaceriștilor nu sunt fondate.
 

Hotărârea 233/2020

 
Astfel, se arată în Hotărârea nr. 233/2020 a Curții de Apel Constanța, citată pe Jurindex, că „având în vedere că între părți s-a încheiat un contract cadru de prestării de servicii pe o perioadă nedeterminată, aceasta permite ambelor părți să anunțe concediul contractului oricând (cu respectarea obligațiilor asumate până la momentul anunțării concediului), independent de cauzele de încetare prevăzute la art. 24 întrucât nici una dintre părți nu poate fi constrânsă să rămână obligată în lipsa prevederii unor termene în favoarea uneia dintre părți sau ale amândurora cu atât mai mult cu cât executarea în continuare a contractului implică pierdere sau prejudicii“.
 
Astfel, conform hotărârea citată pe www.rolii.ro, „în consecință, întrucât reclamantul nu este ținut de un anumit termen în care să execute lucrărilor prevăzute în contract, acesta se poate libe ra oricând de obligațiile asumate prin contractul cadru dacă pârâtul nu este de acord cu ajusta rea prețului convenit inițial, dar nu poate pretinde adaptarea contractului la realitățile intervenite din cauza unor evenimente exterioare care a făcut îndeplinirea propriilor obligații excesiv de oneroase pentru simpla rațiune că, în cazul contractului încheiat pe durată nedeterminată, cel care invocă impreviziunea poate denunța contractul oricând“.

 
În final, Curtea de Apel a apreciat că „soluția instanței de fond, deși motivată sumar, este corectă sub aspectul respingerii pretențiilor reclamantului și, având în vedere că motivele de recurs sunt nefondate, curtea va respinge recursul ca nefondat“.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Citește și:

Vergil Chițac:
„Eu nu mai am de gând să plătesc servicii publice care se fac de mântuială!”. Cui i s-a adresat primarul


„Nu fac niciun comentariu“:
Fosta Pomacost, actuala Garden Shop Services, la judecată cu Primăria Constanţa pentru bani


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii