Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu doar câteva zile înainte de recurs Magistrat al Curții Supreme, cerere de abținere în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

ro

22 Oct, 2021 00:00 1714 Marime text
  • Este vorba despre dosarul 17324/118/2010**, în care se revocarea donației constând în Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“, cu o valoare apreciată la peste două milioane de euro!
  • Cu doar aproximativ o săptămână înainte de termenul fixat pentru recurs, unul dintre magistrații desemnat, în mod aleatoriu, să analizeze cauza, a făcut o cerere de abținere în dosar.
  • Solicitarea a venit din partea magistratului Alina Iuliana Țuca, din cadrul Secției I Civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a Românie va judeca, peste câteva zile, recursul declarat în procesul care vizează cel mai important muzeu rural din România, situat în comuna Topalu, din județul Constanța!
 
Este vorba despre dosarul 17324/118/2010**, în care se revocarea donației constând în Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“, cu o valoare apreciată la peste două milioane de euro!
 
Mario Vintilă, cel care a cerut ca întreaga donație constând în colecția de artă să fie revocată, s-a adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, după ce Curtea de Apel Galați a respins acțiunea sa.
 
Totuși, cu doar aproximativ o săptămână înainte de termenul fixat pentru recurs, unul dintre magistrații desemnat, în mod aleatoriu, să analizeze cauza, a făcut o cerere de abținere în dosar.
 
Solicitarea a venit din partea magistratului Alina Iuliana Țuca, din cadrul Secției I Civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 
Cererea sa a fost admisă, așa încât dosarul va merge la alți judecători.
 
Amintim, nu este pentru prima dată când procesul ajunge pe masa Curții Supreme, dar în ciclurile procesuale anterioare, dosarul fusese analizat exclusiv de judecătorii instanțelor din Constanța.
 

La începutul lunii iunie 2021, apelul a fost judecat și respins de magistrații Curții de Apel Galați, după ce cazul fusese strămutat de la Constanța, la cererea aceluiași Mario Vintilă.
 
În motivarea Hotărârii nr. 88/2021, prin care completul format din magistrații Doru Benescu și Irina Alexandra Boldea a decis respingerea acțiunii, se arată că „probatoriul administrat în cauză demonstrează că donatarul și-a respectat obligațiile privind conservarea Colecției și expunerea ei în binele cultural al membrilor comunității“.
 
Nemulțumit de ultima decizie a Curții de Apel Galați, Mario Vintilă, moștenitorul doctorului Gheorghe Vintilă – cel care a donat cele peste 220 de opere de artă comunei Topalu și a înființat astfel muzeul de artă din Topalu - , s-a adresat Curții Supreme a României, unde speră să obțină anularea hotărârii.
 
Cazul va fi analizat de Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 28 octombrie 2021.
 
În anul 1960, doctorul Gheorghe Vintilă a donat peste 220 de opere de artă comunei Topalu, în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă, iar astfel muzeul de artă a fost înființat chiar în casa părintească a celor doi.

 
În prezent, instituția poartă numele Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ Topalu și are ca rațiune de a fi tocmai oprele de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă.
 
Oricare va fi decizia pe care o va lua Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta va fi definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Moment decisiv pentru cel mai important muzeu rural din România, aflat în comuna constănțeană Topalu! (Motivare)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii