Cum au instrumentat procurorii din Constanța dosarele legate de infracțiunile „sensibile“. Oficial, de la Inspecția Judiciară
Cum au instrumentat procurorii din Constanța dosarele legate de infracțiunile „sensibile“. Oficial, de la
27 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1775
Marime text
- Patru cauze sunt încă în lucru, la unitățile de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
- Este vorba despre dosare ce vizează incitarea la ură sau discriminare, dar și infracțiunile la legea privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu un caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.
Peste 20 de dosare privind incitarea la ură, sau organizațiile și simbolurilor fasciste ori cultul criminalilor de război au fost instrumentate, în ultimii trei ani, de către procurorii din Constanța.
Totodată, alte patru cauze sunt încă în lucru, la unitățile de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Mai exact, este vorba despre dosare ce vizează incitarea la ură sau discriminare, dar și infracțiunile la legea privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu un caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.
Acestea au fost instrumentate de către anchetatorii din cadrul parchetelor aflate pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cauzele fiind investigate în intervalul 2017 – 2020.
Potrivit inspectorilor judiciari, 19 dosare au fost finalizate prin rezoluții de clasare.
În același timp, alte patru dosare sunt în lucru, fiind anchetate încă de procurorii dobrogeni.
Informațiile au fost făcute publice în raportul oficial al Inspecției Judiciare.
Discriminare pe criterii de infectare HIV
Potrivit datelor oficiale, la nivelul Parchetului Curții de Apel Constanța au fost soluționate 15 dosare privind incitarea la ură și la discriminare și alte patru privind organizațiile fasciste și cultul criminalilor de război.Dintre cele patru, două vizau „confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii sau utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe“.
Alte două cauze fuseseră întocmite pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, ori promovarea în public a ideilor fasciste, rasiste sau xenofobe.
Cele 15 dosare au fost soluționate prin clasare, iar la finele lunii decembrie 2020 au rămas în lucru alte patru dosare, la unitățile de anchetă de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Potrivit Inspecției Judiciare, trei dintre dosare s-au format ca urmare a unor postări pe platformele online sau pe rețelele de socializare, unul s-a format în urma unei adunări de tipul ședințelor, iar patru au pornit în urma unor conflicte între diverse persoane.
De asemenea, un dosar a pornit ca urmare a inscripțiilor de pe ziduri a mesajelor naziste, iar altă anchetă vizează oferire spre vânzare a obiectelor cu simbol fascist.
În ce privește cauzele de discriminare, trei au avut ca obiect discriminarea pe criterii de etnie, unul – pe criterii de categorie socială, un altul a fost legat de discriminarea pe criterii de convingeri, iar cel de-al șaselea vizează discriminarea pe criterii de infectare HIV.
Au mai arătat inspectorii judiciari faptul că în trei dintre cazurile de astfel de dosare, anchetele au durat mai mult de doi ani, iar într-unul dintre dosare persoana vătămată a decedat după depunerea plângerii.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Un proces de interes național!:
Judecătorii din Constanța, chemați să decidă soarta procurorului general al României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii