Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:15 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cunoscutul magistrat Adina Florea, victorie împotriva Inspecției Judiciare, la Constanța! Primele nemulțumiri

ro

04 Oct, 2023 17:00 3755 Marime text
  • Pe rolul Curții de Apel Constanța a ajuns apelul declarat de reprezentanții Inspecției Judiciare, nemulțumiți de decizia primei instanțe, favorabilă fostului magistrat.
  • Este vorba despre dosarul 879/102/2023, deschis inițial de mai mulți magistrați la Tribunalul Mureș, iar apoi disjuns de instanța mureșană către mai multe instanțe din țară, în funcție de domiciliul fiecărui reclamant.
  • Tribunalul Constanța a admis în parte solicitarea magistratului Adina Florea și a obligat IJ să emită o adeverință.
  • Hotărârea a fost pronunțată de completul LM14 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Felicia Marcu.
 
Cunoscutul magistrat Adina Florea, fost procuror general al Dobrogei, fost adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și fost inspector judiciar în cadrul Direcției de inspecție pentru procuror, acum la pensie, a câștigat în septembrie 2023, la Constanța, procesul deschis Inspecției Judiciare, pe litigii de muncă.
 
Recent, pe rolul Curții de Apel Constanța a ajuns apelul declarat de reprezentanții Inspecției Judiciare, nemulțumiți de decizia primei instanțe, favorabilă fostului magistrat.
 
Este vorba despre dosarul 879/102/2023, deschis inițial de mai mulți magistrați la Tribunalul Mureș, iar apoi disjuns de instanța mureșană către mai multe instanțe din țară, în funcție de domiciliul fiecărui reclamant.
 
Tribunalul Constanța a admis în parte solicitarea magistratului Adina Florea și a obligat IJ să emită o adeverință.
 
Hotărârea a fost pronunțată de completul LM14 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Felicia Marcu.
 
În minuta hotărârii pronunțate de Tribunal se arăta că instanța „admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Florea Adina în contradictoriu cu pîrîta Inspecţia Judiciară. Obligă pîrîta să emită reclamantei o adeverinţă care să cuprindă indemnizaţia de încadrare brută lunară calculată în raport de valoarea de referinţă sectorială în cuantum de 605,225 lei. Respinge restul pretenţiilor ca nefondate“
 
Ce au cerut inspectorii judiciari
 

În Hotărârea 2445/2023 a Tribunalului, atacată acum de Inspecția Judiciară la Curtea de Apel, se arată că, prin acțiunea deschisă inițial la Mureș, procurorii, printre care și magistratul Adina Florea, au cerut „să se constate starea de discriminare dintre reclamanți și judecătorii procurori din cadrul Consiliului Superior al magistraturii ce au beneficiat de adeverințe privind drepturile salariale încasate în ultima lună anterior ieșirii la pensie cu includerea în cuantumul acestora inclusiv a indemnizației de detașare/delegare“.
 
De asemenea, s-a cerut „să fie obligată pârâta la emiterea pentru fiecare dintre reclamanți a unei adeverințe prin care să se ateste drepturile salariale corespunzătoare ultimei luni de activitate compuse din indemnizația de încadrare brută lunară, la care se adaugă sporurile corespunzătoare și indemnizația de detașare/delegare“.
 
Nu în ultimul rând, inspectorii judiciari au mai cerut „să fie obligată pârâta la daune cominatorii de 1000 lei pe zi de întârziere pentru fiecare reclamant, de la data solicitării emiterii adeverințelor și până la data emiterii efective a acestora, conform art. 1516 Cod civil, având în vedere prejudiciul creat urmare a neemiterii acestora“.
 
După deliberări, judecătorii de la Tribunal au decis să admită în parte acțiunea, iar în motivarea deciziei, aceștia au arătat, printre altele, că „având în vedere că încă din data de 1.03.2021 încadrarea brută lunară a reclamantei s-a stabilit a fi calculată avînd în vedere VRS de 605,225 lei (potrivit sentinţei civile nr ###/1.03.2021 a Tribunalului Constanţa), instanţa apreciază că pârâta (nr., Inspecția Judiciară), ca ultim angajator al reclamantei, este datoare a emite o adeverinţă acesteia în care indemnizaţia de încadrare brută lunară să fie calculată în raport de VRS 605,225 lei“.
 
Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță pe rolul căreia dosarul a fost recent înregistrat.

 
Acum, urmează ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Plecări masive din sistem
Foști magistrați din Constanța, în căutarea dreptății, în instanță!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii