Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 02 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța a respins acțiunea pentru pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei!

ro

13 Oct, 2021 00:00 2962 Marime text

 
  • Dosarul 7389/118/2020 s-a aflat în atenția completului C5 Recurs al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, format din judecătorii Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor.
  • Instanța a admis excepția netimbrării și au decis să anuleze recursul declarat de Arhiepiscopia Tomisului și o parte din ceilalți reclamanți.
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
După încrâncenarea care a părut să învăluie în cursul anului trecut, în preajma sărbătorii Sfântului Andrei, dosarul cunoscut generic drept „procesul pentru pelerinaj“, iată că acum Curtea de Apel Constanța a pronunțat decizia definitivă în cauză, soluția finală fiind una ce ține mai degrabă de procedură, decât de fondul cauzei.
 
Astfel, în dosarul 7389/118/2020, completul C5 Recurs al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, format din judecătorii Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor, au decis să anuleze recursul declarat de Arhiepiscopia Tomisului și o parte din ceilalți reclamanți.
 
Motivul anulării este reprezentat, potrivit datelor oficiale, de faptul că recursurile nu au fost timbrate.
 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 1128/2021 a Curții de Apel Constanța că instanța „admite excepția netimbrării recursurilor declarate de reclamanți. Anulează ca netimbrate recursurile reclamanților“.
 
În același complet, se mai arată că instanța „respinge ca neavenit recursul intervenienților accesorii“.
 
Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Constanța este definitivă.
 
Amintim, este vorba despre dosarul cu indicativul 7389/118/2020, deschis în cursul anului trecut de Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.

 
Dosarul este unul important pentru comunitatea creștină din Constanța și nu numai, cu atât mai mult cu cât incidența cazurilor noi Covid din județ, dar și din țară continuă să fie pe un val ascendent, ceea ce ar putea conduce la noi restricții privind participarea la ceremoniile religioase.
 
Mai puțin de două luni până la Sfântul Andrei
 
„Procesul de la instanță merge mai departe. O să vedem ce hotărâre se va da în recurs. Nu se oprește dosarul pentru că au intervenit schimbările acestea (nr., relaxarea măsurilor anti-Covid)“, declara, pentru ZIUA de Constanța, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, la momentul declarării recursului.
 
Cu mai puțin de două luni înainte de Sfântul Andrei, procesul în care se dispută pelerinajul la peștera sfântului, din județul Constanța, s-a aflat din nou în atenția instanțelor de judecată.
 

Cu toate acestea, se pare că recursurile declarate de Arhiepiscopia Tomisului și de o parte din ceilalți reclamanți din dosar nu au fost timbrate, așa că acțiunea a fost respinsă de Curtea de Apel Constanța, fără a mai fi analizată.
 
Amintim, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă, hotărâse, în primă instanță, să respingă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a fi suspendată și, respectiv, anulată hotărârea prin care credincioșilor nu le era permis accesul la pelerinaje dacă nu aveau domiciliul sau reședința pe raza localității unde se află locul de pelerinaj.
 
 
Nemulțumită de această decizie, Arhiepiscopia Tomisului, dar și ceilalți reclamanți din acest dosar, au declarat recurs în luna aprilie 2021, chiar dacă, între timp măsurile anti-Covid s-au relaxat.
 
Totuși, până la judecarea recursului, ce a avut loc la începutul acestei luni, incidența cazurilor noi Covid-19 a crescut simțitor, așa încât noi măsuri anti-Covid au intrat în vigoare.
 
Așa cum am precizat anterior, decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța - Pelerinaj Peștera Sf. Andrei, 30.11.2020

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Decizia nu este definitivă
Arhiepiscopia Tomisului, obligată să plătească aproape 50.000 de euro! Cine va primi banii

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii