Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă într-un dosar al DNA Constanța! Procurorii au calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

ro

26 Jun, 2024 17:00 6867 Marime text
 
 
  • Potrivit DNA, „în perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale (printre care și SC Remat Industri Colection SRL trimisă în judecată în prezenta cauză) nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți“.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța s-au pronunțat miercuri, 26 iunie 2024, în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului Constanța prin care a încetat procesul penal într-un dosar cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel a menținut decizia tribunalului, hotărârea instanței de apel fiind una definitivă.
 
De precizat că în cauză a existat o opinie minoritară, în sensul:
 
a) admiterii apelului Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa, în temeiul art. 421 alin. (1) pct. 2 lit. b) din Codul de procedură penală, - desființării, în parte, a sentinței penale apelate, exclusiv cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală – fapte prevăzute de art. 9 alin. (1) lit. b) și alin. (3) din Legea 241/2005, reținute în sarcina inculpaților Mihai Bogdănel, Iașar Elvis, Stănescu Iulian-Ardelean, Mihai Alexandru, Florea Valentin-Sorinel și Remat Industri Colection SRL,
 
b) trimiterii cauzei spre rejudecare, în limitele precizate, la Tribunalul Constanța,
 
c) menţinerii celorlalte dispoziţii ale sentin?ei penale apelate, care nu contravin prezentei decizii.   
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale (printre care și SC Remat Industri Colection SRL trimisă în judecată în prezenta cauză) nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți.


 
Acționând în această manieră, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozit pe profit și TVA), inculpații ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 42.596.222 lei (aprox. 10 milioane euro la cursul din acea perioadă).
 
În aceeași perioadă, patru dintre inculpați, în baza unor documente (borderouri de achiziții fier vechi de la persoane fizice), întocmite fictiv, ar fi retras din conturile bancare ale societăților pe care le reprezentau suma totală de 194.571.469 lei, despre care cunoșteau că provine din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil“.

 
Asta în timp ce ANAF Constanța este parte vătămată/parte civilă.
 
Despre Remat Industri Colection SRL
 
Potrivit Termene.ro, SC Remat Industri Colection SRL are sediul social în Hârșova, este inactivă fiscal, a fost fondată în 2011, se ocupă de comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, iar ca asociat unic și administrator apare Valentin Sorinel Florea, din București.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Am venit degeaba!”
Teodosie s-a prezentat la Curtea de Apel, în dosarul de la DNA - Instanța a stabilit un nou termen în septembrie (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii