Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța, decizie importantă legată de exproprierile de la Mihail Kogălniceanu (DOCUMENT)

ro

20 Jun, 2024 17:00 4923 Marime text
  • Magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții au ajuns la concluzia că acțiunea deschisă în justiție pentru anularea HG care a stabilit exproprierile și sumele necesare ar fi fost formulată prea târziu și au respins-o.
Hotărârea de Guvern prin care au fost stabilite exproprierile pentru terenurile afectate de lucrările ce vizează lucrările la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălncieanu, reconfirmată de Curtea de Apel Constanța!
 
Judecătorii de la Curte de Apel au respins astăzi, 20 iunie 2024, o acțiune formulată în instanță pentru anularea hotărârii de guvern.
 
Magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții au ajuns la concluzia că acțiunea deschisă în justiție ar fi fost formulată prea târziu și au respins-o.
 
Hotărârea de astăzi mai poate fi atacată în recurs.
 
Decizia Curții a fost pronunțată în dosarul 3336/2/2023, în care reclamanții sunt Asociația pentru Consultanță în Exproprieri, Traian Bocea, Nicoleta Bocea, Carmen Atena Bocea, Lucian Bocea și Ion Bocea, dar și societățile Caramurat Agro SRL, Ferma 1 Taurine Sibioara SRL și Bio Lactor Tur SRL.
 
Pârâții în cauză sunt Guvernul României, Statul Român prin Ministerul Apărării Naționale și Statul Român prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de anulare a HG nr. 23/2020.
 
HG 23 din 16 ianuarie 2020 vizează „declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național «Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu»“.
 
Iată minuta hotărârii pronunțate astăzi, 20 iunie 2024, în dosar 3336/2/2023:
 
„Admite excepția lipsei calității procesuale active și respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamata Asociația Pentru Consultanță în Exproprieri ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă.
Admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâtul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și respinge cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu acest pârât pentru lipsa calității procesuale pasive a acestuia.
Respinge excepția inadmisibilității ca nefondată.
Admite excepția tardivității.
Respinge cererea de chemare în judecată ca tardiv formulată.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se poate depune la Curtea de Apel Constanța“
 
Potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Francisc Nemeth, de la Secția de Contencios administrativ și fiscal, vicepreședintele instanței.
 
Cu alte cuvinte, în proces, Curtea a stabilit că Asociația pentru Consultanță în Exproprieri nu avea calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide procesul.
 
În continuare, au stabilit judecătorii constănțeni că, în acest proces, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu putea fi chemat în judecată, neavând calitatea procesuală cerută de lege pentru a fi acționat în instanță.
 
Instanța a respins însă excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată, ca nefondată, apreciind că o astfel de cerere putea fi formulată, doar că ar fi fost formulată prea târziu.
 
Curtea a admis excepția tardivității formulării cererii, ceea ce înseamnă că instanța a apreciat că se depășise momentul stabilit prin lege până la care reclamanții din prezenta cauză se puteau adresa justiției.
 
Totuși, decizia Curții poate fi atacată în recurs, iar părțile au la dispoziție 15 zile de la primirea hotărârii motivate pentru a declara recursul.
 
Dacă se va declara recurs, cazul va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
HG vizând exproprierile pentru Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu, atacată la Tribunalul Constanța (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii