Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel reduce drastic daunele morale pentru un polițist din Constanța! Cu recurs (MINUTA)

ro

19 Feb, 2024 17:00 1033 Marime text
  • Decizia judecătorilor a fost pronunțată în dosarul 8161/118/2022, deschis de Emil Boghiu, în calitate de reclamant, în contradictoriu cu Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, care este pârâtul.
Un polițist din Constanța a primit o lovitură dură în instanță, astăzi, 19 februarie 2024, după ce judecătorii Curții de Apel i-au redus drastic daunele morale într-un proces privind repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
 
Decizia judecătorilor a fost pronunțată în dosarul 8161/118/2022, deschis de Emil Boghiu, în calitate de reclamant, în contradictoriu cu Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, care este pârâtul.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a decis ca polițistul să primească daune morale în sumă de 20.000 de euro, însă, astăzi, Curtea de Apel Constanța a redus daunele morale la 2.000 de euro.
 
Iată minuta hotărârii pronunțate de Curtea de Apel Constanța astăzi, 19 februarie 2024:
 
„DECIZIE 19.02.2024 Admite apelul. Schimbă, în parte, sentinţa apelată în sensul că: Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 2.000 euro, echivalent în lei la data plăţii cu titlu de daune morale şi la plata sumei de 4860 lei daune materiale constând în cheltuieli de judecată efectuate în cursul procesului penal. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Constanța“
 
Decizia Curții de Apel poate fi atacată în recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
La Curte, cazul s-a aflat pe rolul Secției I Civile a instanței, fiind în atenția completului format din magistrații Felicia Mirela Ivan și Ionela Diana Faur, potrivit datelor noastre.
 
În primă instanță, Tribunalul stabilise că polițistul ar trebui să primească daune morale de 20.000 de euro și alți aproape 16.000 de lei cu titlul de daune materiale, omul legii fiind trimis în judecată și arestat preventiv într-un dosar penal care a fost clasat, după ce judecătorii au exclus toate interceptările SRI din anchetă.

 
Emil Boghiu fusese trimis în judecată, alături de mai mulți polițiști care apoi s-au adresat instanței pentru repararea prejudiciilor din erori judiciare, în ancheta penală care a zguduit sistemul polițienesc în 2016.
 
Dosarul a fost trimis în instanță cu un număr de 39 de inculpați, printre care se numărau polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța, Garda de Coastă, Secția 5 Poliție din Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și din Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța.
 
În rechizitoriul prin care se anunța trimiterea în judecată a polițiștilor, procurorii îi acuzau pe polițiști că ar fi sprijinit mai multe persoane care furau diverse produse din trenurile aflate în Portul Constanţa.
 
În martie 2022, însă, Tribunalul Constanța a admis cererile și excepțiile invocate în cauză de polițiștii acuzați, care vizau incompatibilitatea procurorului care a instrumentat dosarul de urmărire penală și a întocmit rechizitoriul în cauză.
 

Mai mult, au fost admise și cererile și excepțiile care vizau interceptările efectuate de Serviciul Român de Informații.
 
Pe cale de consecință, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză.
 
Decizia Tribunalului a fost menținută de Curtea de Apel Constanța prin respingerea contestației procurorilor.
 
Ulterior acestor decizii, Emil Boghiu s-a adresat instanței de judecată pentru a obliga Statul Român la repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
 
În primă instanță, Tribunalul a apreciat că omul legii trebuie să primească daune morale de 20.000 de euro pentru prejudiciul suferit și nu de 100.000 de euro, cum solicitase.
 
De asemenea, s-au stabilit și daune materiale în sumă de 15.684 de lei.
 
Acum, această deciziei a Tribunalului a fost schimbată de Curtea de Apel Constanța
 
Rămâne însă de văzut dacă decizia Curții de Apel va fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în recurs.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Justiție Tulcea
Șofer condamnat pentru dare de mită!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii