Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:54 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Supremă menține decizia prin care s-a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, și față de Corina Jianu, fost judecător

ro

21 Feb, 2024 17:00 2632 Marime text
 
 
  • În dosarul 903/118/2024 aflat pe rolul Tribunalului Constanța, Matei Nicolae solicită reabilatarea judecătorească.
 
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României mențin decizia prin care s-a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, dar și față de Corina Jianu, fost judecător constănțean.  
 
Pe scurt, procurorii au cerut rejudecarea dosarului, însă Curtea Supremă de Justiție a României a respins acțiunea ca nefondată.
 
Oficial!:
 

Detalii soluţie: Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei penale nr. 237/A din 21 iulie 2023 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 3743/2/2015. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea recursului în casaţie rămân în sarcina statului. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimata inculpată Jianu Corina Eugenia, în sumă de 170 lei, rămâne în sarcina statului şi se plăteşte din fondurile Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 februarie 2024.   

 
Amintim că la data de 31 iulie 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat recurs în casație împotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, pronunțată în apel în dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai mulți inculpați și având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție și spălarea banilor, în care DNA a dispus trimiterea în judecată la data de 27 noiembrie 2014.
 
Potrivit unei informă oficiale, „având în vedere multiplele opinii juridice exprimate în spațiul public și pentru a preveni generarea unei practici neunitare în aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 în cauza C-107/23, în cuprinsul motivelor de recurs în casație a fost formulată și o cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept“.
 
Amintim că, în iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat definitiv în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus, în noiembrie 2014, trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, și Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța.
 

Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Curtea de Apel București, prin Hotarârea nr. 225/2020 din 20.11.2020, când Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, a fost condamnat la 9 ani închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire). Asta în timp ce Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, a luat în primă instanță 7 ani închisoare în regim de detenţie. 
 
Conform portalului instanțelor de judecată, vineri, 21 iulie 2023, Curtea Supremă a încetat procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale față de:
 
Matei Nicolae pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Jianu Corina Eugenia pentru două infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată, Căpățână Victoria pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Idvu Constantin Florin, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL pentru infracțiunea de spălarea banilor“.
 
În primă instanță, Victoria Căpăţână luase 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu și achitare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
 
Tot în primă instanță, Curtea de Apel București a decis achitarea lui Idvu Constantin Florin, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

 
Gurgu Isidor a fost achitat tot în primă instanță pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu prevăzută, dar și pentru constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
În continuare, Curtea de Apel București a mai decis, tot în primă instanță, achitarea inculpatei SC Dormarbib Group SRL pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat și condamnată la pedeapsa amenzii de 500.000 lei, stabilită în condiţiile art. 137 alin. 1, 2, şi 4 alin. 1 lit. c C. pen.(250 de zile amendă cu 2000 de lei cuantumul zilei amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.(faptă 15.05.2013).
 
„În baza art. 138 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa complementară prevăzută de art. 136 alin. 3 lit. a C. pen., respectiv, dizolvarea persoanei juridice SC Dormarbib Group SRL“, se mai arată în decizia Curții de Apel București.
 
De menționat că în primă instanță Manu Vasile Alexandru a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
Comunicatul DNA poate fi citit integral accesând acest link  - COMUNICAT DNA.
 
Matei Nicolae solicită reabilatarea judecătorească.
 
De menționat că în dosarul 903/118/2024 aflat pe rolul Tribunalului Constanța, Matei Nicolae solicită reabilatarea judecătorească.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, inițial, primul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 9 aprilie 2024.
 
Apoi, potrivit sursei mai sus amintită, tribunalul a stabilit noua dată pentru 12 martie 2023.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Corina Eugenia Jianu și Marinela Mitan, de la Tribunalul Constanța, undă verde pentru pensionare, de la CSM

 
Decizie definitivă!
Înalta Curte a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, și față de Corina Jianu, fost judecător


 
Decizie definitivă!
Înalta Curte a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, și față de Corina Jianu, fost judecător

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii