Daune morale de 5.000 de euro, pentru un elev din Constanța
Daune morale de 5.000 de euro, pentru un elev din Constanța
03 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1997
Marime text
- Evenimentul în urma căruia un licean a fost rănit de o bucată din tavanul clasei s-a produs la Liceul de Electrotehnică și Telecomunicații, din Constanța, în noiembrie 2017, însă abia recent a fost pronunțată o primă sentință în procesul civil deschis de elev.
- Judecătoria Constanța, în primă instanță, a admis în parte acțiunea elevului și a decis ca acesta să primească daune morale de 5.000 de euro.
- După declararea apelului de către Primăria Constanța, magistrații Secției I Civile a Tribunalului Constanța vor analiza cazul la data de 3 iunie 2021.
Magistrații Secției I Civile vor analiza cazul la data de 3 iunie 2021, de la ora 9.30.
Amintim, cazul a avut loc la Liceul de Electrotehnică și Telecomunicații, din Constanța, în noiembrie 2017, însă abia recent a fost pronunțată o primă sentință în procesul civil.
Liceanul rănit a acționat în instanță, alături de alți pârâți, și Primăria Constanța, „în calitate de proprietar al corpurilor de clădire“, solicitând 20.000 de euro daune morale.
Astfel, Judecătoria Constanța, în primă instanță, a admis în parte acțiunea elevului și a decis ca acesta să primească daune morale de 5.000 de euro.
Decizia nu este definitivă și a fost atacată în apel, de Primăria Municipiului Constanța, astfel că dosarul a ajuns la Tribunal, unde va fi judecat pe 3 iunie.
Dosarul civil are numărul 8666/212/2019 și se află în atenția Secției I civile a Tribunalului Constanța.
Ce a spus prima instanță
La Judecătoria Constanța, după deliberări, completul prezidat de magistratul Ștefan Alexandru Toma a decis să admită în parte acțiunea elevului, iar acestuia i-au fost acordate daune morale de 5.000 de euro.
În Hotărârea nr. 10265/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, se arată, printre altele, că „pârâtul Municipiul Constanța nu și-a îndeplinit obligația de a asigura finanțarea lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii unității de învățământ, atât în calitate de proprietar, cât și în calitate de persoană responsabilă, în temeiul art. 105 din Legea nr. 1/2011, cu asigurarea finanțării complementare a instituțiilor de învățământ preuniversitar, deși știa sau ar fi trebuit să știe faptul că lipsa lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii ar putea conduce la producerea unor accidente precum cel din data de (...).11.2017“.
„Prejudiciul constă în vătămarea integrității corporale a reclamantului (...) ce a fost evaluată la 60 de zile de îngrijiri medicale, în suferința inerentă generată de lezarea unei părți a corpului, respectiv piciorul drept, diminuarea temporară a capacității victimei de a avea o viață normală, cât și în cheltuielile efectuate de către reclamant pentru restabilirea stării de sănătate fizică și psihică“, potrivit motivării citate pe www.rolii.ro.
Dacă Tribunalul Constanța va respinge apelul municipalității, hotărârea prin care liceanul este îndreptățit să primească daune morale de 5.000 de euro va rămâne definitivă.
Citește și:
Premieră la Bac 2020, în Dobrogea!:
Un elev șef de promoție din Tulcea, eliminat după ce i-a sunat telefonul la examen, a primit o nouă șansă în justiție
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii