De la „Club Castel“ înapoi la Palatul Reginei Maria După aproape 20 de ani, Vila Regală din Mamaia se întoarce în proprietatea statului! Când vor avea loc discuțiile pentru preluarea monumentului
De la „Club Castel“ înapoi la Palatul Reginei Maria: După aproape 20 de ani, Vila Regală din Mamaia se întoarce
04 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4713
Marime text
- Decizia de a convoca AGOA având și acest punct pe ordinea de azi vine după ce, la data de 16 martie 2022, Curtea Supremă a României a constatat definitiv nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare a Palatului, pentru nerespectarea dreptului de preemțiune al Statului Român.
- Mamaia SA a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru data de 2 mai 2022, la ora 12.00, la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, din Calea Victoriei nr. 152, Sector 1, București.
- Pe ordinea de zi se numără și „prezentarea situației privind finalizarea litigiului judecătoresc ce a avut ca obiect imobilul «Club Castel, fosta Vila Regală» și luarea unei decizii de către AGOA cu privire la demersurile ce se impun a fi efectuate de către Societatea Mamaia SA pentru preluarea imobilului“.
În luna iunie 2022, se împlinesc 19 ani de când Vila Regală din Mamaia, monument istoric reprezentând Palatul Regal al Reginei Maria, a fost vândut unei companii private.
Acum, acționarii Mamaia SA, companie ce are drept acționar majoritar Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, au fost chemați la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru a pune în discuție preluarea imobilului.
Decizia de a convoca AGOA având și acest punct pe ordinea de azi vine după ce, la data de 16 martie 2022, Curtea Supremă a României a constatat definitiv nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare a Palatului, pentru nerespectarea dreptului de preemțiune al Statului Român.
Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat această nulitate, practic, prin respingerea recursului declarat de compania de stat Mamaia SA împotriva hotărârilor instanțelor din Constanța prin care fusese constatată această nulitate.
Mamaia SA a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru data de 2 mai 2022, la ora 12.00, la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, din Calea Victoriei nr. 152, Sector 1, București.
În cazul în care nu se întrunește cvorumul, se stabilește a doua ședință în data de 3 mai 2022, de la ora 12.00.
Ordinea de zi a adunării acționarilor
Pe ordinea de zi a ședințelor se află aprobarea situațiilor financiare aferente anului 2021, aprobarea raportului auditorului extern privind situațiile financiare aferente anului 2021.
De asemenea, se va pune în discuție aprobarea Raportului Administratorilor pentru exercițiul financiar 2021, aprobarea descărcării de gestiune a administratorilor pentru exercițiul financiar 2021, dar și aprobarea acoperirii pierderilor societății până în anul 2020, inclusiv, din rezerve, conform recomandării auditorului extern.
Acționarii vor discuta și despre închirierea prin licitație a mai multor imobile – teren și construcții – deținute de Societatea Mamaia SA.
Mai exact, este vorba despre Vila Turistică Mamaia SA, situată în stațiunea Mamaia, zona Complex Castel, precum și terenuri de sport, din cadrul Complex Sportiv Zona Castel, situate în stațiunea Mamaia, active din patrimoniul Societății Mamaia SA.
În plus, se va discuta despre continuarea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație ai Societății Mamaia SA – în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016.
Totodată, acționarii vor analiza și aprobarea profilului Consiliului și a Profilului candidatului aferente procesului de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al Societății Mamaia SA, conform art. 34, lit. b) și art. 36, alin. (1) din anexa 1 la HG nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Foarte important, așa cum arătam anterior, pe ordinea de zi se numără și „prezentarea situației privind finalizarea litigiului judecătoresc ce a avut ca obiect imobilul «Club Castel, fosta Vila Regală» și luarea unei decizii de către AGOA cu privire la demersurile ce se impun a fi efectuate de către Societatea Mamaia SA pentru preluarea imobilului“.
Nu în ultimul rând, vor fi împuternicite persoanele pentru efectuarea formelor de publicitate, de înregistrare și de ducere la îndeplinire a Hotărârilor Adunării Generale Ordinare a Acționarilor.
Monument istoric vândut în 2003
Amintim, Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut companiei private Light System în luna iunie 2003, fără a fi respectat dreptul de preemțiune al Statului Român, după cum au constatat judecătorii.
În anul 2018, Ministerul Culturii a deschis demersul în instanță pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare a monumentului.
La data de 1 iulie 2020, Tribunalul Constanța a admis cererea ministerului.
Instanța „constată nulitatea absoluta a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat sub nr. 672/27.06.2003 de către Biroul Notarial Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan“.
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost însă atacată în apel, la Curtea de Apel Constanța, de către societatea Mamaia SA.
Ulterior, Curtea de Apel a respins apelul societății cu acționar majoritar de stat.
Cu toate acestea, societatea s-a adresat în recurs Înaltei Curți de Casație și Justiție, atacând hotărârile precedente pronunțate în dosar, prin care fusese constatată nulitatea absolută a actului prin care fusese vândut monumentul.
Curtea Supremă a respins recursul, la data de 16 martie 2022, hotărârea fiind definitivă.
În acest context, acționarii urmează să pună în discuție preluarea monumentului istoric.
Amintim, totodată, că societatea Light System are pe rol, la Curtea de Apel Constanța, procesul în care afaceriștii au contestat hotărârea consiliului local prin care s-a decis supraimpozitarea monumentului cu 400% pentru gradul de degradare în care se află.
Anterior, Tribunalul Constanța a respins demersul afaceriștilor de anulare a hotărârii Consiliului Local Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
S-a motivat decizia anulării contractului de vânzare a Vilei Regale „Calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era, fără dubiu, de notorietate“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii