Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:57 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Primăria Constanța, „fără număr“ pentru ISC Municipalitatea a plătit peste 17.000 de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, deși nu ar fi fost nevoie, spune primăria. Cine a rămas cu banii

ro

11 Sep, 2020 00:00 2143 Marime text
  • Banii au fost achitați de municipalitate în conturile ISC în anul 2014 deși, potrivit susținerilor avocaților Primăriei în proces, suma nu ar fi trebuit plătită.
  • Instanţa de apel a considerat că există o altă procedură ce trebuia urmată pentru a fi recuperaţi banii, nu printr-un proces civil.
  • Scurt pe doi, recursul primăriei a fost respins la Curtea de Apel Constanța. ISC rămâne cu banii. Decizia este definitivă.
Decizie finală în procesul în care Primăria Constanța a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții pentru o sumă de peste 17.000 de lei. Banii au fost achitați de municipalitate în conturile ISC în anul 2014 deși, potrivit susținerilor avocaților Primăriei în proces, suma nu ar fi trebuit plătită.
După ce Primăria Constanța a câștigat procesul la prima instanță, iar Inspectoratul de Stat în Construcții a câștigat în apel, magistrații Curții de Apel Constanța au pronunțat acum două zile decizia definitivă în cauză.

Scurt pe doi, recursul primăriei a fost respins. ISC rămâne cu banii.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, litigiul din instanță are la bază suma de 17.303,18 lei, sumă achitată în conturile ISC în 2014 de către Primăria Municipiului Constanța.
Un an mai târziu, în 2015, Curtea de Conturi a arătat că banii nu ar fi trebuit dați.
În baza acestei decizii a Curții de Conturi, Primăria Constanța a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru recuperarea sumei.
Primăria a câștigat la Judecătorie, ISC - la Tribunal. Verdictul final a fost pronunțat pe 10 septembrie de Curtea de Apel Constanța, care a decis că banii rămân la ISC.
 

„Taxă ISC“ – „plată nedatorată“

Povestea neînțelegerii ce a stat la baza procesului civil cu numărul 32364/212/2018 este următoarea: în 2014, Primăria a achitat suma de 17.303,18 lei către ISC, cu titlul de „taxă ISC“.
În 2015, spun reprezentanții primăriei, Curtea de Conturi a stabilit că, de fapt, suma nu trebuia plătită. Ulterior, potrivit aceleiași surse, acest aspect ar fi fost confirmat de diferite instanțe constănțene. În întreg acest context, în anul 2018, primăria a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru recuperarea banilor plătiți de pomană.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanța, sub numărul 32364/212/2018, obiectul acestuia fiind „acțiune în răspundere delictuală – pretenții“.
Pe data de 20 martie 2019, magistrații Judecătoriei Constanța au admis, în primă instanță, acțiunea Primăriei Constanța.
Aceștia au decis să oblige ISC „să achite reclamantului suma de 17.303,18 lei, reprezentând plată nedatorată“. Mai departe, ISC a fost obligat să achite primăriei suma de 1.250 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată.

Hotărârea Judecătoriei Constanța a fost atacată în apel de către avocații Inspectoratului de Stat în Construcții.

Pe data de 16 octombrie 2019, magistrații Tribunalului au reanalizat dosarul și au ajuns la concluzia că, de fapt, Inspectoratul de Stat în Construcții are dreptate.
Pe cale de consecință, aceștia au admis apelul ISC, au schimbat total sentința civilă a Judecătoriei și, în urma rejudecării, au hotărât să respingă acțiunea primăriei, ca nefondată.
 

Există o procedură specială

„Câtă vreme pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit, sume ce au natura juridică a unor creanţe fiscale, există o procedură specială, reclamanta nu avea deschisă calea dreptului comun, respectiv acţiunea în plata nedatorată, în temeiul dispoziţiilor art. 480 alin. 1 Cod procedură civilul, apelul urmând a fi admis, iar sentinţa apelată schimbată în tot, în sensul respingerii acţiunii ca inadmisibilă“, au arătat judecătorii în Hotărârea nr. 1679/2019 a Tribunalului, citată pe www.rolii.ro.
Cu alte cuvinte, instanţa de apel a considerat că există o altă procedură ce trebuia urmată pentru a fi recuperaţi banii, nu printr-un proces civil.
Nemulțumiți de întorsătura pe care a luat-o procesul, reprezentanții Primăriei Constanța s-au plâns și ei instanței superioare, în speță, Curtea de Apel, unde au declarat recurs împotriva hotărârii Tribunalului.
Curtea de Apel însă a stabilit recent că decizia Tribunalului a fost una corectă, astfel că procesul s-a încheiat definitiv, iar Inspectoratul de Stat în Construcții rămâne cu banii.


Citește și:


Sume achitate fără să fi fost nevoie. Primăria Constanța și Inspectoratul de Stat în Construcții, adversari în instanță

Primăria Constanța pierde definitiv procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcții în dosarul Alfa Medical Distribution

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii