Declarat „inapt“ Militar constănțean, la judecată cu MApN - Comisia de Expertiză Medico-Militară. Ce au decis judecătorii
Declarat „inapt“: Militar constănțean, la judecată cu MApN - Comisia de Expertiză Medico-Militară. Ce
Militarul bazei din Topraisar care a dat în judecată unitatea de care aparține, Ministerul Apărării, dar și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța, totul pentru a i se permite să rămână în sistem, a pierdut procesul, în primă instanță.
Judecătorii Tribunalului Constanța au decis, în cursul acestei săptămâni, să respingă acțiunea sa ca inadmisibilă, după ce au admis excepțiile invocate în acest sens în proces de către părțile pârâte. După cum arătam în edițiile anterioare și după cum vom detalia pe parcursul articolului, militarul constănțean a încercat să obțină în justiție anularea deciziei medicale potrivit căreia ar fi inapt pentru serviciul militar.
Acesta a dat în judecată Ministerul Apărării Naționale, UM 01737 Topraisar, dar și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța. Lupta sa în instanță nu se termină însă aici, căci decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ci poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
În cererea adresată inițial instanței de judecată, menționată în hotărârea judecătorilor, document citat pe Jurindex, bărbatul solicita anularea deciziei din 15 februarie 2019 privind evaluarea capacității sale de muncă. Prin actul respectiv, s-a reținut deficiența funcțională medie de 60% și incapacitatea adaptivă a sa, gradul de invaliditate III, omul fiind declarat inapt pentru serviciul militar, cu scoatere din evidență și trecerea sa în rezervă. Decizia medicală fusese emisă de Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța.
Militarul bazei de la Topraisar a argumentat, prin avocatul său, că la întocmirea deciziei contestate au fost avute în vedere raportul de expertiză medico-legală și procesul-verbal încheiat la data de 11.02.2019, acte care au stabilit că acesta este apt limitat pentru serviciul militar, nicidecum inapt, cum s-a reținut în decizia respectivă.
„Se impune anularea deciziei“
În acest sens, avocatul constănțeanului a arătat că, față de actele medicale ce au stat la baza deciziei pe care acesta a contestat-o, s-ar impune anularea actului respectiv și menținerea deciziei medicale emise în anul 2016 de către Spitalul Militar Constanța. Prin documentul respectiv, militarul a fost declarat apt limitat, deficiența funcțională și incapacitatea adaptivă fiind de 35%.
„În plus, decizia a fost întocmită deși o altă decizie medicală era în vigoare și fără a se efectua o expertiză medico-legală de un alt for decât cel care a emis prima decizie contestată. Totodată, Comisia centrală a menționat avizul favorabil în chiar cuprinsul deciziei, fiindu-i încălcat dreptul de a formula contestație împotriva hotărârii Comisiei de expertiză medicală și psihologică“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, potrivit sursei citate.
Plimbat între instanțe, dosarul s-a întors, în cele din urmă, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, unde fusese înregistrat inițial. Pentru a reveni aici, însă, cazul a trecut mai întâi de la Secția de contencios administrativ la Secția I Civilă a Tribunalului, apoi pe la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, iar de aici a revenit la Tribunal, Secția de Contencios.
Între timp, însă, s-a scurs aproape un an de la înregistrarea inițială a dosarului la instanță. Totodată, așa cum am menționat anterior, cazul nu se termină încă, întrucât decizia Tribunalului Constanța de a respinge cererea militarului ca inadmisibilă poate fi atacată în recurs.
Citește și:
La un pas de a fi dat afară din sistem:
Un militar al bazei din Topraisar se judecă pentru dreptul de a rămâne în armată
Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale, obligată la revizuirea unei pensii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp