Despăgubiri plătite de două ori, din eroare. S-a luat o hotărâre definitivă în cauză. Unde se duc banii
Despăgubiri plătite de două ori, din eroare. S-a luat o hotărâre definitivă în cauză. Unde se duc banii
29 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1830
Marime text
- ANRP a dat în judecată zece constănțeni, pe care i-a acuzat de „îmbogățire fără justă cauză“.
- Acțiunea a fost respinsă de Judecătorie și de Tribunal, iar Curtea de Apel Constanța a reconfirmat recent această decizie.
- În această situație, banii ce ar fi fost achitați de două ori, din greșeală, nu vor fi restituiți.
Magistrații Curții de Apel Constanța au luat o decizie definitivă în procesul în care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a dat în judecată zece constănțeni, pentru niște despăgubiri ce ar fi fost plătite de două ori, din greșeală. ANRP reclamase faptul că cei zece constănțeni ar fi beneficiat astfel de o „îmbogățire fără justă cauză“.
După ce atât magistrații Judecătoriei, cât și cei ai Tribunalului apreciaseră că acțiunea ANRP a fost introdusă prea târziu, și judecătorii Curții de Apel Constanța au luat o decizie similară, în sensul că au respins recursul declarat de ANRP, ca nefondat. În aceste condiții, banii considerați a fi plătiți de două ori, din eroare, nu vor fi restituiți.
Sporirea patrimoniului cu peste 144.000 de lei
Așa cum arătam în edițiile anterioare, concret, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților susține că cei zece constănțeni ar fi beneficiat de o mărire „nejustificată“ a patrimoniului cu suma de 144.193,20 de lei. Despăgubirile ar fi fost plătite de două ori, din eroare.
Dosarul are numărul 25754/212/2017 și inițial fusese înregistrat la Judecătoria Constanța, dar Curtea de Apel a fost cea care, în urmă cu doar câteva zile, a pronunțat soluția definitivă în cauză.
Magistrații instanței de recurs au concluzionat că recursul introdus de avocații ANRP este nefondat și l-au respins ca atare.
În cererea de chemare în judecată formulată de ANRP și menționată în hotărârea judecătorilor, la rândul său document citat pe Jurindex, se arată că „reclamanta (n.r. ANRP) a învederat că pârâții, cu rea-credință, au încasat sume în plus față de despăgubirile acordate prin Decizia nr. 456/15.11.2007 a Comisiei Județene Constituite pentru aplicarea Legii nr. 9/1998“.
Mai exact, a reclamat ANRP, sumele ar fi fost încasate „în data de 27.12.2011 prin executare silită în dosarul de executare nr. 1081/2011 al (...) și în data de 10.05.2012, tot prin executare silită în dosarul de executare nr. 31/2012 (...), patrimoniul acestora (n.r. - constănțenilor pârâți în cauză) mărindu-se nejustificat cu suma de 144.193,20 lei“.
Ce au susținut oamenii
În replică, unul dintre constănțenii dați în judecată a cerut respingerea acțiunii ANRP, dat fiind că el a încasat doar banii ce i se cuveneau legal. De asemenea, a adăugat că nu știe nimic despre restul sumelor pe care le-a cerut înapoi ANRP.
La rândul lor, ceilalți acuzați au solicitat și ei respingerea acțiunii, pe motiv că sumele au fost încasate în mod legal. În plus, aceștia au invocat și excepția prescripției dreptului material la acțiune, susținând, cu alte cuvinte, că ANRP nu s-ar fi adresat instanței în termenul stabilit de lege, ci mai târziu.
În hotărârea prin care Judecătoria Constanța a respins acțiunea ANRP pentru că ar fi fost introdusă prea târziu, se arată următoarele: „În cauză nu este vorba despre o anulare a titlului care a stat la baza efectuării plății, ci de presupusa efectuare din eroare a unei a două plăți, în condițiile în care creanța pârâților fusese anterior acoperită prin plată“.
Decizia Curții de Apel Constanța, prin care au fost practic reconfirmate hotărârile primelor două instanțe, este definitivă.
Citește și:
ANRP reclamă:
Constănţeni „îmbogăţiţi fără justă cauză“, cu peste 140.000 de lei. Banii ar fi fost plătiţi, din eroare, de două ori
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii