Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despăgubiri plătite de două ori, din eroare. Zece constănțeni, la judecată cu ANRP

ro

24 Mar, 2020 00:00 2885 Marime text

Cazul celor zece constănțeni dați în judecată de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților pe motiv că ar fi beneficiat de o "îmbogățire fără justă cauză" prin plata unor despăgubiri de două ori a fost amânat în contextul epidemiei de Coronavirus. Zilele acestea, în proces ar fi trebuit să aibă loc o nouă înfățișare la Curtea de Apel Constanța, însă magistrații au preschimbat termenul pentru data de 24 iunie, în urma măsurilor luate la nivelul instanțelor de judecată pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19. Amintim că, atât Judecătoria Constanța, cât și Tribunalul au apreciat acțiunea prin care ANRP solicita restituirea banilor ca fiind introdusă prea târziu, astfel că au admis excepția prescripției dreptului la acțiune. În acest context, cazul a ajuns la Curtea de Apel, după ce ANRP a declarat recurs.


Așa cum arătam în edițiile anterioare, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților i-a dat în judecată pe cei zece constănțeni, acuzându-i că ar fi beneficiat de o „îmbogățire fără justă cauză“, în urma aplicării Legii privind compensațiile acordate cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar. Banii ar fi fost plătiți, dintr-o eroare, de două ori, potrivit instanței.


Concret, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților susține că cei zece constănțeni ar fi beneficiat de o mărire „nejustificată“ a patrimoniului cu suma de 144.193,20 de lei. Despăgubirile ar fi fost plătite de două ori, din eroare.

Dosarul cu numărul 25754/212/2017 a ajuns în prezent la Curtea de Apel Constanța. În cererea de chemare în judecată formulată de ANRP și menționată în hotărârea judecătorilor, la rândul său document citat pe Jurindex, se arată că „reclamanta (n.r. ANRP) a învederat că pârâții, cu rea-credință, au încasat sume în plus față de despăgubirile acordate prin Decizia nr. 456/15.11.2007 a Comisiei Județene Constituite pentru aplicarea Legii nr. 9/1998“.
 

Ce spune ANRP

Mai exact, a reclamat ANRP, sumele ar fi fost încasate „în data de 27.12.2011 prin executare silită în dosarul de executare nr. 1081/2011 al (...) și în data de 10.05.2012, tot prin executare silită în dosarul de executare nr. 31/2012 (...), patrimoniul acestora (n.r. - constănțenilor pârâți în cauză) mărindu-se nejustificat cu suma de 144.193,20 lei“.


În replică, unul dintre constănțenii dați în judecată a cerut respingerea acțiunii ANRP, dat fiind că el a încasat doar banii ce i se cuveneau legal. De asemenea, a adăugat că nu știe nimic despre restul sumelor pe care le-a cerut înapoi ANRP.


La rândul lor, ceilalți acuzați au solicitat și ei respingerea acțiunii, pe motiv că sumele au fost încasate în mod legal. În plus, aceștia au invocat și excepția prescripției dreptului material la acțiune, susținând, cu alte cuvinte, că ANRP nu s-ar fi adresat instanței în termenul stabilit de lege, ci mai târziu.
În hotărârea prin care Judecătoria Constanța a respins acțiunea ANRP pentru că ar fi fost introdusă prea târziu, se arată următoarele: „În cauză nu este vorba despre o anulare a titlului care a stat la baza efectuării plății, ci de presupusa efectuare din eroare a unei a două plăți, în condițiile în care creanța pârâților fusese anterior acoperită prin plată“.


În contextul actual, rămâne de văzut dacă procesul se va putea relua în iunie, cum a stabilit instanța.


Citește și:


ANRP reclamă:
Constănțeni „îmbogățiți fără justă cauză“, cu peste 140.000 de lei. Banii ar fi fost plătiți, din eroare, de două ori


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii