Detalii din ancheta lui Andrei Bodean Președintele CJ Călărași ar fi amenințat un procuror pentru a nu-l trimite în judecată (rechizitoriu)
Detalii din ancheta lui Andrei Bodean: Președintele CJ Călărași ar fi amenințat un procuror pentru a nu-l
05 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2951
Marime text
- Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța.
- Șeful CJ Călărași este suspectat că ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.
- Vasile Iliuță l-ar fi amenințat pe procuror, afirmând, conform rechizitoriului, că îl va distruge, inclusiv prin cumpărarea unei televiziuni care să facă reportaje despre el, din fața parchetului.
- De asemenea, Iliuță i-ar fi spus procurorului că o să „angajeze detectivi particulari care să o urmărească, context în care a precizat că are serviciile în spate și că dacă în trecut a săvârșit cea mai mică abatere, va afla și o va distruge“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
Judecătorii de la Tribunalul București urmează să stabilească primul termen în faza camarei preliminare în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Iliuță, la data faptelor și în prezent președinte al Consiliului Județean Călărași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu, de fals intelectual în formă continuată și șantaj.
Pe scurt, Vasile Iliuță, președinte al Consiliului Județean Călărași, este acuzat că în perioada martie – iulie 2019, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de zece angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.
Șeful CJ Călărași mai este suspectat că la data de 20 decembrie 2019 ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.
În referire la această acuzație, Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, arată în ancheta sa că „la data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile a fost citat de către persoana vătămată (....), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, care supraveghea urmărirea penală în dosarul nr.(....)/2019 al unității de parchet menționate, pentru a fi informat cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale și cu privire la drepturile și obligațiile care decurgeau din calitatea de inculpat“.
NUP
„Cu această ocazie“, arată procurorul Andrei Bodean, „inculpatul a exercitat constrângeri asupra persoanei vătămate, cu scopul de a o determina să dispună față de el o soluție de netrimitere în judecată“.
În acest dosar s-a dispus inițial efectuarea în continuare a urmăririi penale
față de Iliuță Vasile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor arătate mai
sus iar un ofițer de poliție l-a informat cu privire la acuzația formulată împotriva
sa, precum și cu privire la drepturile și obligațiile care decurgeau din calitatea sa
procesuală.
Punerea în mișcare a acțiunii penale
Ulterior, în urma administrării probelor, procurorul Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași a constatat că erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a se dispune punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului pentru aceleași infracțiuni.
Magistratul a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de șeful CJ Călărași prin ordonanța din data de 05.12.2019 iar organele de cercetare penală
au dispus citarea inculpatului pentru a-i aduce la cunoștință această împrejurare.
La prima citare Vasile Iliuță, președinte al Consiliului Județean Călărași nu s-a prezentat, motivând absența prin aceea că era citat la DNA – Structura Centrală. Iliuță nu s-a prezentat nici la a doua citare, invocând prezența sa la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaților.
La a treia citare, pentru termenul din 20.12.2019, inculpatul a refuzat să se prezinte, susținând că trebuie să se prezinte din nou la DNA.
Citat personal prin telefon
În aceste condiții, procurorul din Călărași l-a citat personal pe inculpat, prin
intermediul telefonului, pentru a se prezenta la sediul PJ Călărași, în cursul
aceleiași zile, după terminarea audierii sale la DNA – Structura centrală.
„La ora 18:10, inculpatul s-a prezentat la sediul parchetului și a fost adus de jandarm în biroul persoanei vătămate unde, în imediata vecinătate a mesei de lucru aceasta din urmă avea amplasată pe un trepied o cameră de luat vederi, pe care o folosea la înregistrarea audierilor. Inculpatul a intrat, a observat camera și a întrebat persoana vătămată dacă era pornită. Aceasta a răspuns că nu dar că urma să o pornească imediat. Persoana vătămată a încercat să pornească camera dar a constatat că acumulatorul era epuizat astfel încât nu se putea efectua nicio videofilmare“, potrivit rechizitoriului.
Plângere la Inspecția Judiciară
„În aceste momente inculpatul a început să îl întrebe pe (....) dacă era nebun,
dacă știa în ce se bagă, dacă știa cine se află în spatele lui și altele de acest gen. De asemenea, cu aceeași ocazie, inculpatul i-a reproșat persoanei vătămate că îl mai cercetase într-un dosar pentru infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. În aceste condiții, persoana vătămată a chemat jandarmul de serviciu să îi aducă încărcătorul pentru acumulatorul camerei de luat vederi. În timpul acesta, inculpatul i-a spus persoanei vătămate că formulase o plângere la DNA împotriva ei și a mai multor persoane, fără a preciza care, afirmând că am constituit un grup infracțional cu scopul de a-i face lui rău, precum și o plângere la Inspecția Judiciară tot împotriva persoanei vătămate. Între timp, deși fusese găsit încărcătorul camerei de luat vederi, aceasta nu pornea, iar inculpatul a continuat să amenințe persoana vătămată, afirmând că o va distruge, inclusiv prin cumpărarea unei televiziuni care să facă reportaje despre ea, din fața parchetului. De asemenea, inculpatul i-a spus persoanei vătămate că o să angajeze detectivi particulari care să o urmărească, context în care a precizat că are serviciile în spate și că dacă în trecut a săvârșit cea mai mică abatere, va afla și o va distruge“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
Coșmarul vieții sale
„După revenirea persoanei vătămate în birou, grefierul de serviciu a ieșit iar
inculpatul a continuat în același stil, spunându-i că dacă îl va trimite în judecată
va fi coșmarul vieții sale, că nu e un nimeni de pe stradă și solicitându-i în repetate
rânduri să ”găsească o variantă”. De asemenea, inculpatul i-a spus persoanei vătămate că ”va face balamuc” dar în același timp i-a sugerat că dacă mă voi conforma solicitării de a nu-l trimite în judecată, își va schimba declarațiile date la DNA și Inspecția Judiciară conform cărora aș fi aderat la un grup infracțional organizat îndreptat împotriva sa“, potrivit lui Andrei Bodean.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța mai arată că șeful CJ Călărași ar mai mai amenințat procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași și prin aceea că i-a comunicat că dacă îl va trimite în judecată, va rămâne cu el pe cap și că este dispus să își riște toată averea și să piardă tot pentru a o distruge.
Teama procurorului
Conform declarațiilor procurorului, amenințările inculpatului i-au provocat o reală stare de temere deoarece acesta este nu doar președintele Consiliului Județean Călărași ci și o persoană influentă la nivel național, cu o importantă poziție în cadrul partidului aflat la acel moment la guvernare și posesor al unei averi considerabile, pe care, conform propriilor susțineri era dispus să o riște în așa zisul conflict pe care îl avea cu ea, cu atât mai mult cu cât inculpatul afirmase că dacă ar fi fost trimis în judecată, persoana vătămată avea „să rămână cu el pe cap“.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
Citește și
DNA Constanța s-a „mutat“ la Consiliul Județean Călărași! Președintele Vasile Iliuță, trimis în judecată de Andrei Bodean
Premieră la DNA Constanța! Primul dosar de trafic de droguri trimis în instanță
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii