Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor, menținut sub control judiciar (MINUTĂ)

ro

06 Mar, 2024 16:35 1369 Marime text
 
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
  • Dosarul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fostul șef al DNA Constanța.
 
 
Tribunalul București îl menține sub control judiciar pe Iorga Dragoș Adrian, fost director al Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman - Regiunea București-Ilfov (instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene), trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.
 
Decizia nu este una definitivă!
 
MINUTĂ

Solutia pe scurt: În baza disp. art. 348 rap. la art. 207 alin. 7 Cod pr.pen., constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată prin încheierea pronunţată la data de 09.01.2024 de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti - Secţia I penală în dosarul nr. 37245/3/2023/a1.3, rămasă definitivă prin necontestare, faţă de inculpatul IORGA DRAGOȘ ADRIAN, date, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „luare de mită”, faptă prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (două fapte, ambele în formă continuată) și „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, faptă prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. b) din Legea 78/2000 (două fapte) cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 38 alin. 1 Cod penal, măsura pe care o menţine. În baza art. 348 rap. la art. 215 alin. 8 şi 9 Cod pr.pen., respinge ca nefondată cererea inculpatului IORGA DRAGOŞ ADRIAN de înlocuire a obligaţiei de a nu depăşi limita teritorială a mun. Bucureşti cu obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a României. În baza art. 215 alin. 3 Cod pr.pen., atrage atenţia inculpatului IORGA DRAGOȘ ADRIAN, că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin sau în cazul săvârşirii unei alte infracţiuni, cu intenţie, pe durata controlului judiciar, măsura preventivă se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. În baza art. 275 alin. 3 Cod pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 05.03.2024.

 
Iorga Dragoș Adrian este acuzat de luare de mită (două fapte, ambele în formă continuată) și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două fapte).
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fostul șef al DNA Constanța.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

 

„La începutul anului 2021, inculpatul Iorga Dragoș Adrian, în calitatea menționată mai sus, ar fi „ajutat” două persoane (prin remiterea nelegală a subiectelor și a răspunsurilor corecte) să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional București-Ilfov, instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (M.I.P.E.). În schimbul acestor „servicii”, inculpatul ar fi pretins de la cele două persoane (martori în cauză) câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data finalizării proiectului, aspecte cu care cele două persoane ar fi fost de acord.
 
Conform „înțelegerii” menționate anterior, în perioada martie 2021 – octombrie 2023, inculpatul Iorga Dragoș Adrian ar fi primit de la cele două persoane suma totală de 75.600 lei.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă asupra sumelor de 10.000 dolari, 11.000 euro, 174.600 lei, cât și a cantității de 62,5 g lingouri din metal galben, ce pare a fi aur, ridicate de la inculpatul Iorga Dragoș Adrian.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Uită-te în ochii mei albaștri că totul o să fie bine!“
Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, explică de ce a fost trimis în judecată Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor! (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii