„Uită-te în ochii mei albaștri că totul o să fie bine!“ Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, explică de ce a fost trimis în judecată Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor! (DOCUMENT)
„Uită-te în ochii mei albaștri că totul o să fie bine!“: Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, explică
13 Jan, 2024 17:03
ZIUA de Constanta
2017
Marime text
- Iorga Dragoș Adrian este acuzat de luare de mită (două fapte ambele în formă continuată) și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două fapte).
- Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
- Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța.
Judecătorii de la Tribunalul București au fixat primul termen – în faza camerei preliminare – în dosarul în care Iorga Dragoș Adrian, fost director al Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman - Regiunea București-Ilfov (instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene), a fost deferit justiției de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.
Cauza se va afla în atenția magistraților pe data de 23 ianuarie 2023.
https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000001102632&id_inst=3
Recent, tribunalul a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, hotărârea nefiind una definitivă!
Iorga Dragoș Adrian este acuzat de luare de mită (două fapte, ambele în formă continuată) și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două fapte).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12323
„La începutul anului 2021, inculpatul Iorga Dragoș Adrian, în calitatea menționată mai sus, ar fi „ajutat” două persoane (prin remiterea nelegală a subiectelor și a răspunsurilor corecte) să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional București-Ilfov, instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (M.I.P.E.). În schimbul acestor „servicii”, inculpatul ar fi pretins de la cele două persoane (martori în cauză) câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data finalizării proiectului, aspecte cu care cele două persoane ar fi fost de acord.
Conform „înțelegerii” menționate anterior, în perioada martie 2021 – octombrie 2023, inculpatul Iorga Dragoș Adrian ar fi primit de la cele două persoane suma totală de 75.600 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă asupra sumelor de 10.000 dolari, 11.000 euro, 174.600 lei, cât și a cantității de 62,5 g lingouri din metal galben, ce pare a fi aur, ridicate de la inculpatul Iorga Dragoș Adrian.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
În rechizitoriul DNA (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente) se arată că una dintre martorele denunțătoare s-ar fi întâlnit cu Dragoș Iorga la o cafenea din București.
„5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023“
„După discuții referitoare la calitățile martorei denunțătoare, Iorga Dragoș ar fi împins către aceasta o coală format A4, împăturită pe jumătate, dactilografiată la calculator, pe care scria : 5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023“, potrivit rechizitoriului.„Uită-te în ochii mei albaștri că totul o să fie bine“
„După ce a citit ce era scris pe foaie, acesta a fixat-o cu privirea, lăsându-i de înțeles că așteaptă un răspuns de la martoră, iar aceasta, la rândul ei, i-a spus că este de acord, dar că o să aibă emoții în ceea ce privește concursul, iar Dragoș Iorga i-a replicat: «Uită-te în ochii mei albaștri că totul o să fie bine» și, imediat i-a împins o mapă în interiorul căreia, după ce a martora a deschis-o, a observat să se afla un set de întrebări împreună cu răspunsurile. Întrebările și răspunsurile erau dactilografiate la calculator“, conform actului de sesizare a instanței.„Concursul, organizat în sediul Organismul Intermediar Regional București Ilfov“
„Martora denunțătoare s-a prezentat în perioada imediat următoare la concursul organizat, proba fiind orală. Întrebările adresate de către comisia de examinare au fost exact aceleași pe care Dragoș Iorga i le furnizase. Din comisia de examinare a făcut parte Dragoș Iorga și încă trei persoane de sex feminin, printre care și șefa Departamentului Financiar, (...). Dragoș Iorga a fost singurul care a vorbit și adresat întrebări. Concursul a fost organizat în sediul Organismul Intermediar Regional București Ilfov, care se află în clădirea Bursei de Valori București, etajele 7-11. Concursul a fost organizat la etajul 11, unde se află și registratura, fiind înregistrat audio. Din câte cunoaște martora, înregistrarea se află la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene“, potrivit rechizitoriului DNA.Martora denunțătoare a mai precizat că a fost declarată admisă, iar peste 2 luni de zile a fost sunată de la registratură pentru semnarea contractului de angajare.
Percheziție domiciliară
Conform anchetatorilor, în cauză au fost emise mandate de percheziție domiciliară de către judecătorul de drepturi și libertăți competent.„Astfel, cu ocazia efectuării percheziției domiciliare din data de 27.10.2023 la domiciliul numitului Iorga Dragoș Adrian au fost identificate și ridicate următoarele: 10.000 dolari, 11.000 euro, 174.600 lei, 62,5 g lingouri din metal care pare a fi aur și cardurile bancare aparținând denunțătoarelor“.
În final, potrivit DNA, „numitul Iorga Dragoș Adrian, fiind audiat în calitate de suspect și inculpat, a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în actul de inculpare.
În calitate de inculpat, acesta a declarat cu lux de amănunte modul cum a luat legătura cu denunțătoarele, cum le-a furnizat întrebările pentru interviul de angajare, cât și înțelegerea de a primi lunar câte 1.500 lei de la fiecare denunțătoare. Acesta a negat faptul că ar fi pretins favoruri sexuale de la vreuna dintre cele două denunțătoare“.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Retrospectivă 2023 Primăria Constanța
Decizii controversate, fonduri europene pierdute, demisii și punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva edilului Vergil Chițac
Edilul a lipsit de la ședință
CLM Constanța a votat pentru constituire ca parte civilă în dosarul în care primarul Chițac este inculpat (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii