Doi medici din Tulcea, obligaţi să plătească Spitalului Judeţean bursele de rezidenţiat
Doi medici din Tulcea, obligaţi să plătească Spitalului Judeţean bursele de rezidenţiat
02 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3794
Marime text
Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea a solicitat și a obţinut în instanţă impunerea obligaţiei faţă de doi medici de a achita unităţii sanitare suma totală de aproximativ 60.000 de lei, reprezentând contravaloarea burselor de rezidenţiat încasate în perioada 2014 - 2018, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective a debitului.
În prezent, ambele dosare se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa.
În primul caz, aproape de jumătatea lunii octombrie, Tribunalul Tulcea a admis acţiunea promovată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea și a decis obligarea unui fost medic angajat al spitalului să achite unităţii sanitare suma de peste 30.000 lei, reprezentând contravaloarea burselor de rezidenţiat încasate în perioada 2014 - 2018, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective a debitului. Restul pretenţiilor au fost respinse ca neîntemeiate.
În cel de-al doilea dosar, Tribunalul Tulcea a decis obligarea unui alt medic să achite Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea suma de aproximativ 30.000 de lei reprezentând contravaloarea burselor de rezidenţiat încasate în perioada 2014 - 2018, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective a debitului. Restul pretenţiilor au fost respinse ca neîntemeiate.
Nemulţumiţi de decizia instanţei, cei doi au formulat contestaţii la Curtea de Apel Constanţa.
Citește și:
Medic obligat să achite Spitalului Judeţean contravaloarea burselor de rezidenţiat. Povestea din instanţă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Ana 03 Dec, 2019 20:55 https://www.jurisprudenta.com/jurisprudenta/speta-rw85jub/ Asadar, nici o norma din cele incidente la momentul încheierii actului aditional în cauza nu statua, prin urmare, dreptul angajatorului de a impune medicului specialist ca, în cazul nerespectarii termenului de 5 ani de activitate în cadrul unitatii sanitare, sa restituie integral salariul primit pe întreaga perioada a rezidentiatului. O asemenea clauza este nelegala, întrucât contravine principiului recunoscut în orice legislatie, conform caruia pentru munca prestata salariatul are dreptul la o remuneratie, neputând renunta la acest drept fundamental. Aceasta dispozitie, care îmbraca forma unei clauze penale în materia raporturilor de munca, genereaza o impunere excesiva si dezechilibrata între drepturile salariatului si cele ale angajatorului, în sensul restituirii acestor sume indiferent de perioada lucrata efectiv în unitate ori de perioada ramasa pâna la împlinirea terenului de 5 ani.