Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:38 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi pietoni morți în fața hotelului Zodiac din Constanța! Un tânăr șofer, condamnat definitiv cu suspendare. Motivarea judecătorilor

ro

29 Mar, 2021 00:00 12203 Marime text
  • „Inculpatul prezintă suficiente garanții personale că își poate corija comportamentul delictual și că nu va mai comite alte infracțiuni fără ca pedepasa stabilită să fie executată în penitenciar“.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia în dosarul în care un tânăr, de 22 de ani, din Constanța, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru producerea unui grav accident rutier soldat cu decesul a două persoane și cu rănirea a altor două. Accidentul a avut loc în seara zilei de 11 noiembrie 2018, în fața Hotelului Zodiac din municipiul Constanța. Din concluziile raportului de constatare tehnică judiciară auto întocmit de expertul desemnat a rezultat că viteza de deplasare a autoturismului a fost de circa 80 km/h. Magistrații Curții de Apel Constanța arată că „modalitatea de executare cu suspendare, precum și aplicarea pedepsei complementare a înterzicerii exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de cinci ani și interzicerea aceluiași drept ca pedeapsă accesorie sunt just stabilite de instanța fondului, care a avut în vedere faptul că inculpatul prezintă suficiente garanții personale că își poate corija comportamentul delictual și că nu va mai comite alte infracțiuni fără ca pedepasa stabilită să fie executată în penitenciar“.
 
În actul de sesizare, în sarcina inculpatului s-a reținut că a condus un autoturism marca Ford, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, din Municipiul Constanța, pe banda nr. 3, dinspre bulevardul Aurel Vlaicu. Când a ajuns la marcajul pietonal din zona Hotelului Zodiac șoferul a accidentat un grup de patru persoane care se angajaseră în traversarea drumului public pe acel marcaj pietonal, din partea sa dreaptă. Victimele se aflau în traversare dinspre partea dreaptă a autoturismului, în mers normal.
 
Conform specialiștilor, starea de pericol a fost generată de conducătorul autoturismului marca Ford care nu s-a asigurat suficient în momentul în care s-a apropiat de trecerea de pietoni.
 
În motivarea deciziei, judecătorii Curții de Apel Constanța arată, prinre altele, că în mod corect prima instanță, respectiv Judecătoria Constanța, a stabilit situația de fapt, a examinat încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriu, precum și forma de vinovăție cu care inculpatul ar fi săvârșit-o, fiind îndeplinite toate condițiile pentru pronunțarea unei soluții de condamnare, bazându-se pe mijloacele de probă administrate în faza de urmărire penală, recunoscute și însușite de către acesta.
 
Pertinent, instanța de fond a apreciat asupra gradului de pericol social concret al faptei inculpatului care rezultă din modalitatea în care a fost săvârșită și care este relevat de limitele de pedeapsă prevăzute de lege, de la 1 an și 6 luni la 7 ani și 6 luni, respectiv de la 9 luni la 4 ani închisoare, asupra valorilor sociale prejudiciate în desfășurarea activității infracționale, relativ la ocrotirea vieții persoanei, a integrității fizice sau a sănătății persoanei, precum și a relațiilor sociale în legătură cu acestea.
 
De asemenea, prima instanță în mod judicios a apreciat și asupra circumstanțelor personale ale inculpatului care este tânăr, student, având numeroase activități extracurriculare și de voluntariat, neînscris în cazierul judiciar, precum și asupra comportamentului de dinainte de comiterea faptelor și al celui de pe parcursul procesului penal, care a fost unul manifestat prin cooperare, recunoscând comiterea acestora, se mai arată în motivaea Curții de Apel Constanța.
 
Astfel, luând în considerare atât circumstanțele reale, precum și pe cele personale, Curtea de Apel Constanța a reținut că nu se impune majorarea cuantumului niciuneia dintre pedepsele care alcătuiesc pedeapsa rezultantă de 3 ani la care a fost condamnat inculpatul, acestea fiind corect și echilibrat dozate relativ la gravitatea infracțiunilor pentru care este cercetat inculpatul, dar și la conduita pe care el a dovedit-o atât înainte, cât și după comiterea faptei.
 

Totodată, și modalitatea de executare cu suspendare, precum și aplicarea pedepsei complementare a înterzicerii exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de cinci ani și interzicerea aceluiași drept ca pedeapsă accesorie sunt just stabilite de instanța fondului, care a avut în vedere faptul că inculpatul prezintă suficiente garanții personale că își poate corija comportamentul delictual și că nu va mai comite alte infracțiuni fără ca pedepasa stabilită să fie executată în penitenciar.
 
În ceea ce privește apelurile părților civile (...), privind latura penală a cauzei, Curtea de Apel a constatat că se impun a fi respinse ca inadmisibile, întrucât constituirea lor, ca părți civile, în acest proces penal s-a realizat, ca urmare a decesului victimelor infracțiunilor pentru care inculpatul este cercetat, astfel încât apelanții mai sus menționați nu au calitatea de persoane vătămate.
 
„Persoana vătămată este cea care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală prin comiterea faptei și acționează doar cu privire la latura penală a cauzei, neavând pretenții materiale. Întrucât exercitarea acestui drept procesual se stinge odată cu titularul său, persoana vătămată nu poate fi înlocuită în caz de deces, astfel încât părțile civile constituite în urma decesului acesteia nu pot cere reformarea hotărârii primei instanțe cu privire la latura penală, neavând calitatea procesuală prevăzută de lege pentru exercitarea acestui drept“, se mai arată în motivarea Curții de Apel Constanța.
 
Pentru aceste motive, în numele legii, Curtea de Apel a decis condamnarea definitivă a tânărului șofer la trei ani de închisoare cu suspendare, acesta fiind găsit vinovat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
 
Sursa motivare: rolii.ro

 
Video

 
Citește și
 
Motivare!
Curtea de Apel despre Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța – „Aplicarea unei pedepse în regim de detenție nu este justificată“


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii