Donație de circa două milioane de euro Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, miza lui Mario Vintilă. Ce s-a întâmplat în proces
Donație de circa două milioane de euro: Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, miza lui Mario Vintilă. Ce s-a
21 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1933
Marime text
- Judecătorii din completul de apel au fost nevoiți să amâne iar cazul, pentru lipsa raportului de expertiză dispus în acest dosar.
- Colecția Dinu și Sevasta Vintilă a fost evaluată, de-a lungul timpului, de unii experți la circa două milioane de euro.
- Mario Vintilă a cerut revocarea donației constând în cele peste 200 de opere de artă către Muzeul din Topalu, colecția fiind donată de doctorul Gheorghe Vintilă, în anii 1960.
Amintim că miza în acest proces este chiar Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, evaluată de unii experți la circa două milioane de euro, colecție care a stat la baza întemeierii și existenței Muzeului din Topalu, cu același nume.
Muzeu dedicat memoriei părinților
Colecția este compusă din peste 200 de tablouri și opere de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anii 1960, pentru întemeierea unui muzeu de artă dedicat memoriei părinților săi.Spre finele anilor 2000, Mario Vintilă a inițiat o serie de demersuri cu privire la colecția donată Muzeului din Topalu. În cele din urmă, în anul 2010, acesta a solicitat instanței revocarea donației.
Cazul a fost analizat de mai multe ori la Constanța, însă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că judecata trebuie refăcută.
Dosarul, trimis la Galați
În cele din urmă, Mario Vintilă, căruia i s-a respins cererea de revocare a donației de mai multe ori de către judecătorii constănțeni, a solicitat ca dosarul să fie analizat de o altă instanță din țară.Așa se face că procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Galați, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea lui Mario Vintilă.
„Nu s-a realizat o cercetare completă a fondului“
În ultima hotărâre prin care s-a decis rejudecarea procesului, instanța supremă a arătat că „luând în considerare modalitatea de expertizare, coroborată cu lipsa de preocupare a instanţei de apel (n.r. - Curtea de Apel Constanţa) de a motiva în mod convingător îndeplinirea condiţiilor referitoare la modul de expunere, microclimatul şi siguranţa exponatelor împotriva inundaţiei şi expunerii excesive la sursele de căldură, în incinta Muzeului (...), Înalta Curte apreciază că nu s-a realizat o cercetare completă a fondului cauzei sub aspectul îndeplinirii acestei obligaţii, ceea ce atrage casarea deciziei şi rejudecarea cauzei şi sub acest aspect, prin refacerea raportului de expertiză de către un expert specializat în conservare şi restaurare artă românească, care să răspundă aceloraşi obiective pe care instanţa de recurs le-a stabilit în decizia civilă nr. 5519/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.Expertul în cauză a fost desemnat, la Galați, Alexandrina Cuțui, din cadrul Muzeului Bucovinei.
În prezent, la aproape un an de la desemnarea expertului, se așteaptă raportul expertizei.
Citește și:
13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii