Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul a ajuns la Tribunalul Constanța Trei asistenți de la morgă, suspectați de luare de mită pentru manipularea cadavrelor, au fost trimiși în judecată!

ro

17 Jul, 2024 17:00 243 Marime text


Ancheta a luat final! Cei trei asistenți cercetați într-un dosar de mită au fost deferiți justiției. Dosarul a fost înregistrat marți, 16.07.2024, pe rolul Tribunalului Constanța. 
 
Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța
 
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus trimiterea în judecată a unui număr de trei inculpați, unul dintre aceștia în stare de arest preventiv iar ceilalți doi, sub control judiciar, fiecare dintre aceştia fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită în formă continuată prevăzută de art. 289 alin. 1 cu aplicarea art. 35 Cod penal.”, se arată într-un comunicat al instituției.
 
Cei trei asistenți care apar ca inculpați pe portalul instanțelor de judecată sunt Cristea Silvian, Alexiu Emil și Ochiuleț Cristian. Aceștia sunt suspectați de luare de mită pentru manipularea cadavrelor, respectiv îmbălsămare, toaletare, îmbrăcare şi predare către aparţinători a corpurilor persoanelor decedate în spital. Asistenții au fost vizați de perchezițiile din data de 27 mai https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/trei-asistenti-medicali-retinuti-la-constanta-pentru-mita-ar-fi-primit-bani-pentru-manipularea-cadavrelor-imbalsamare-toaletare-imbracare-si-predare-858192.html . Procurorii au descins la domiciliile acestora, la prosectura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa şi la Morga Cimitirului Central Constanța – punct de lucru pentru autopsii medico-legale, de unde au fost ridicate diferite sume de bani.
 
Tribunalul Constanța a stabilit termenul de judecată pentru verificarea măsurilor preventive la data de 19.07.2024.
 

 
Dosarul este instrumentat de procurorul Andrei Bodean, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, fost șef al DNA Constanța.
 
Conform comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, prin ordonanţa din data de 27 mai 2024 a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Cristea Silvian şi Ochiuleț Cristian, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.
 

„Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că în perioada aprilie-mai 2024, inculpaţii, asistenţi medicali la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. „Apostol Andrei” Constanţa, Secţia de anatomie patologică sau Serviciul Judeţean de Medicină Legală, ar fi primit de la un investigator sub acoperire, autorizat de procuror în acest sens, diferite sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de manipularea cadavrelor (îmbălsămare, toaletare, îmbrăcare şi predare către aparţinători a corpurilor persoanelor decedate în spital, scutite de autopsie sau asupra cărora fuseseră efectuate autopsii anatomo-patologice ori medico-legale), în special pentru urgentarea formalităţilor necesare predării defuncţilor către aparţinători.
 
 
În sarcina inculpatului Cristea Silvian s-a reţinut că la datele de 10.04.2024, 12.04.2024, 23.04.2024 și 8.05.2024, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Serviciului de anatomie patologică – Compartimentul Prosectură, ar fi primit câte 200 de lei în fiecare zi.
 
În sarcina inculpatului Alexiu Emil s-a reţinut că la datele de 15.05.2024 și 16.05.2024, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Serviciului de Medicină Legală, a primit câte 400 de lei în fiecare zi.
 
În sarcina inculpatului Ochiuleț Cristian s-a reţinut că la datele de 20.05.2024 și 21.05.2024 a primit câte 500 de lei în fiecare zi.”, au mai spus anchetatorii

 
O condamnare, în 2018
 
Unul dintre cei treI nu se află pentru prima dată în atenția magistraților. În decembrie 2018, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea definitivă a lui Emil Alexiu, asistent în cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanţa, detaşat ulterior la Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa. Alexiu a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. Decizia judecătorilor a fost definitivă.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
Declarații Procurorul criminalist Zafer Sadîc din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, despre cei trei asistenți de la morgă, suspectați că ar fi primit mită (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii